Widok

dodatek 150 zł miesięcznie dla dziecka przygotowanie przedszkolne

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam

Może ktoś podpowie koleżanka powiedziała , że słyszała że dzieciom chodzącym do zerówki nalezy sie 150 miesięcznie , chyba wypłaca to mops może ktoś podpowie gdzie szukć treści ustawy i jakie warunki trzeba spełnić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
up
up
dodatek otrzymuje sie raz w roku byl 100zl podniesli na 150zl. corka idac do zerowki w szkole otrzymala go we wrzesniu razem z rodzinnymi
Niewiem gdzie mieszkacie ale w Gdansku jest na 100% 100zl wyplacane we wrzesniu
ale to kazdy moze sie o to starac czy sa jakies limity zarobkow rodzicow? kurcze ja nic o tym nie wiedzialam a w zeszlym roku syn poszedl do zerowki szkolnej...
Jeśli spełnia się warunki i otrzymuje rodzinne to dodatek jest jeśli przekracza się dochód do rodzinnego to tego dadatku nie ma.
I to jest dla wszystkich dzieci bez znaczenia czy zerówka czy 5 klasa.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak zwykle wszystko dla biedakow a ci co sami ciazko pracuja musza z wlasnej kasy zaplacic. kiedy w tym kraju skonczy sie popierac nierobow
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2
biedacy też ciężko pracują. Nie bądź chytra baba z Radomia. Obniżysz swój status społeczny za 100 zł dodatku na rok? Gratuluję.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
zgadzam się że to jest chore- bo ten limit 500 coś tam to są zarobki szarej strefy- na papierze najniższa krajowa a do ręki więcej- chore to państwo.
a jak ktoś uczciwie pracuje to znaczy że jego dziecko nie potrzebuje tych 150 zł na przygotowanie przedszkolne?
k.u.r.... polityka prorodzinna.

w rodzinie zastępczej dostają na utrzymanie dziecka kasę a zasiłek rodzinny to czysta jałmużna(bo w normalnej rodzinie dziecko nic nie kosztuje!)- na co to ma wystarczyć?!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Tez się zgadzam, że polityka prorodzinna to jest śmiech na sali. Ja zarabiajac nieco ponad najniższą krajową przekroczyłam dochód i zabrali mi majatek w kwocie 91 zł na córkę. (I tu jest chore, że rodzina zastepcza dostaje 1000 zł)Też tyczy sie wychowawczego. Ale dla mnie motywacja 400 zł przez 2 lata (trzeci rok bezpłatny), co ja za to mam niby opłacić? A pensję mam taką, że nie jedna niania lepiej zarabia hehe.

Ja jestem na wychowawczym, s.r...m. na to 400 zł nie muszę ich mieć ale jeśli państwo chce "wspomagać" rodziny to np: na okres wychowawczego mogliby opłacać sam czynsz. To już byłaby jako taka "sprawiedliwa" pomoc. Drugie założenie dla osób chcących/muszących wrócić do pracy po macieżyńskim - żłobki powinny być bezpłatne. itd. Ale to tylko moje fantazje.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
1000zł? skąd masz takie informacje?
image
image

image
Beti co do rodzin zastępczych nie wszystkie mają tak kolorowo jak to opisujesz. Ja dostaję dużo mniej tylko dlatego, że jestem rodziną spokrewnioną z dzieckiem. A jaka jest różnica w wychowywaniu dziecka spokrewnionego a niespokrewnionego czy takie pierwsze dziecko potrzebuje mniej? Także nie jest tak do końca jak piszesz. Zresztą nie rozumiem co ma dyskusja w ogóle wspólnego z rodzinami zastępczymi wszystkim sie wydaje że takie rodziny dostają nie wiadomo ile. Do tego rodzinom zastępczym nie należą się alimenty z funduszu dlaczego? Nie wiem :(
image
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Agusia nie miałam tu nic złego na myśli ale jak słyszę że państwo zabiera dzieci(czasami niesłusznie)rodzicom i oddaje je do placówki(obcym) gdzie osobom się nim zajmującym płaci się 3 tys to szlak mnie trafia.

zasiłek rodzinny powinien być przyznawany albo wszystkim bez wyjątku albo po faktycznej relacji dot. dochodu a nie jakieś lata ubiegłe...

Moje dziecko nie potrzebuje tych pieniędzy?! bo nie je czy co, a może je mniej- nie wiem?

siedzę w domu bo po policzeniu paliwa i niańki/żłobka musiałabym jeszcze do tego interesu dołożyć...

a zasiłku nie dostane bo przekroczyłam o 50 zł...dochód na osobe

nigdy nie będzie dobrze w tym kraju...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dlatego nie wrzucajmy wszystkich rodzin zastępczych do jednego worka. Są trzy formy rodzin zastępczych. Dla orientacji na brata dostaję 200zł
image
image

image
Agusia wiem że na najbliższą rodzinę dają jałmużnę i ile musiałaś się o to starać żeby coś dostać(ale przecież dziecko to dziecko więc skąd te różnice)!!!

Ale znam przypadek obejścia tego- dziecko na papierze mają obcy a wychowuje siostra!!!
dobra "zboczyliśmy" z tematu! koniec!
przepraszam autorkę wątku!!!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (44 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry