Widok
Najprawdopodobniej będziesz mogła.
Nie masz co zrobić z dzieckiem i w takiej sytuacji wykorzystujesz opiekę która Ci przysługuje.
Ja zastanawiam się jak to jest technicznie. Podobno wystarczy złożyć pismo, że nie masz co zrobić z dzieckiem w tym okresie czasu.
Ciekawe jak to jest jak moje dziecko nie dostanie się do żłobka, czy mogę wykorzystać opiekę
Nie masz co zrobić z dzieckiem i w takiej sytuacji wykorzystujesz opiekę która Ci przysługuje.
Ja zastanawiam się jak to jest technicznie. Podobno wystarczy złożyć pismo, że nie masz co zrobić z dzieckiem w tym okresie czasu.
Ciekawe jak to jest jak moje dziecko nie dostanie się do żłobka, czy mogę wykorzystać opiekę
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts
Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
no własnie ja tez jestem zainteresowana ta opieka na zdrowe dziecko.
moze ktos to korzystal wypowie sie na temat - jak to załatwic z pediatra? tzn jakie "warunki" musza byc spełnione aby otrzymac taka opieke na zdrowe dziecko? i czy lekarze wypisuja to zwolnienie bez problemu? bo tak naprawde kazda mama by mogla zamiast bezplatnego wychowawczego poprosic o opieke i przedluzyc sobie "płatne" o 60 dni.
moze ktos to korzystal wypowie sie na temat - jak to załatwic z pediatra? tzn jakie "warunki" musza byc spełnione aby otrzymac taka opieke na zdrowe dziecko? i czy lekarze wypisuja to zwolnienie bez problemu? bo tak naprawde kazda mama by mogla zamiast bezplatnego wychowawczego poprosic o opieke i przedluzyc sobie "płatne" o 60 dni.
tez jestem ciekawa jak to wyglada
jesli np mam wychowawczy do konca sieprnia i od wrzesnia chcialabym poslac mala do zlobka
ale moze sie okazac ze sie nie dostaniemy
do pracy worcic musze nie musze bedzie nam ciezko za jedna pensje tyle czasu
czy jak sie nie dostane do zlobka to moge wziac zwolnienie?
jesli np mam wychowawczy do konca sieprnia i od wrzesnia chcialabym poslac mala do zlobka
ale moze sie okazac ze sie nie dostaniemy
do pracy worcic musze nie musze bedzie nam ciezko za jedna pensje tyle czasu
czy jak sie nie dostane do zlobka to moge wziac zwolnienie?
60 dni to opieka nad chorym dzieckiem(do 14 lat) i zdrowym dzieckiem (do 8 lat)
Możesz wykorzystać tylko na zdrowe dziecko -60 dni ( zasiłek opiekuńczy na zdrowe dziecko w przypadku: nieprzewidzianego zamknięcia żłobka, przedszkola lub szkoły, do których dziecko uczęszcza,porodu lub choroby małżonka pracownika, stale opiekującego się dzieckiem, jeżeli stan zdrowia małżonka uniemożliwia mu sprawowanie opieki.
czyli reasumując: po macierzyńskim można mieć dodatkowo 60 dni opieki, za które wypłaca ZUS, a nie pracodawca. Może to być opieka nad dzieckiem zdrowym bądź chorym. Czyli jeżeli opieka nad zdrowym, to i tak wypisuje zwolnienie pediatra, czy jak w tym wypadku?
"Nikt tak nie docenia geniuszu zawartego w twoich słowach jak twój pies."
Christopher Morley
Christopher Morley
60 dni opieki przysługuje na dziecko chore(wtedy zwolnienie wypisuje pediatra) oraz na dziecko zdrowe w przypadku zamknięcia żłobka itp(wtedy składa się pismo do pracodawcy)Należy pamiętać że 60 dni przysługuje na rok czyli jeśli wykorzysta się to jednorazowo to po tym okresie kiedy dziecko nie daj Bóg zachoruje dostaje się zwolnienie ale już bezpłatne.Rozmawiałam z `pediatrą na ten temat
pytalam moja pediatre jak to jest za tymi 60dniami i ona powiedziala ze to jest tylko w wypadku gdy jedno z rodzicow nagle zachoruje i nie moze sprawowac opieki nad dzieckiem to drugi rodzic moze wziac te 60dni,lub gdy zlobek jest zamkniety(ale ta moja pediatra to troche zakrecona i niedoinformowana jest, wiec nie gwarantuje ze jest tak jak mi powiedziala),zreszta sama cos napomknela ze cos sie zmienilo ostatnio ale oczywiscie nie wie co:)