Widok

dokumenty do slubu

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mam pytanie co jst potrzbene do slub u jesli jest w innej parafii niz moja i kiedy poszczegolne dokumenty sie zalatwia bo wiem ze niektore sa wazne 3 miesiace

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
3 miesiace sa wazne dokumenty z Usc

z Twojej parafii musisz wziąć świadectwo chrztu z informacją, że nie ma w księgach adnotacji o ślubie kościelnym - i ten dokument też jest ważny tylko trzy miesiące. no i na zapowiedzi musisz dać w Twojej parafii.

możesz też w swojej parafii spisać protokół (wtedy tam musisz zgromadzić wszystkie dokumenty (świadectwa chrztu Twoje i Narzeczonego, zaświadczenia o naukach, dokumenty z USC, świadectwo z ostatniej nauki religii - najlepiej dopytać się księdza, czego dokłandie wymaga)) - i wtedy dostnaiecie licencję, z którą możecie pójść do dowolnej parafii wziąć ślub.

Nic nie musisz dać na żadne zapowiedzi. Zostawiasz papier i mają obowiązek je wygłosić. Jak ktoś jest głupi, to płaci hehe

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

Ponury czy ja pisałam o jakichś pieniądzach???
właśnie o to mi chodziło - co do ofiary to indywidualna sprawa. ale przyjęło się mówić "dać na zapowiedzi" w sensie zgłosić je do wygłoszenia - przynajmniej ja zawsze słyszałam taki zwrot.
więc chyba jak zwykle się czepiasz... :)

Jeśli zdecydujesz się na załatwianie formalności związanych ze ślubem w innej parafii niż ta, do której należysz Ty lub Twój narzeczony to musicie także uzyskać na to pisemną zgodę proboszcza parafii, do której należy przynajmniej jedno z Was. Najlepiej dopytaj proboszcza parafii, w której zamierzacie brać ślub, on Was oświeci w tym temacie:).

aaa racja - zgoda - ona jest wystawiana na podstawie świadectwa chrztu - samego świadectwa chyba nie potrzebujesz, przepraszam :)

przekręciłam to trochę, bo u mnie była inna sytuacja - brałam ślub w parafii rodzinnej w Sztumie, ale mieszkam w Gdańsku już ponad 10 lat, nigdy jednak nie przenosiłam swojego świadectwa chrztu - przed ślubem musiałam dostarczyć tutaj świadectwo chrztu i na jego podstawie dostać zgodę, z którą wróciłam do Sztumu ;)

jeśli chodzi o dokumenty cywilne, sprawa też jest dość skomplikowana.
Jeśli oboje jesteście urodzeni w tym samym mieście, gdzie będzie ślub, załatwienie dokumentów to pestka. Wystarczy wówczas podejść do Urzędu - odebrać Akt urodzenia jej i jego (uwaga! ważny tylko 3 m-ce) i z nimi podejść do USC + dowód osobisty. Tam wszystko trwa 15-20 min.
Jeśli natomiast wasze akty urodzenia są w różnych urzędach, trochę się trzeba najeździć, ale docelowo i tak wszystko składacie w USC właściwym dla miejsca waszego ślubu. Dokument z USC ważny również 3 m-ce!!!
tylko uzupełnię poprzednią wypowiedź: Akty urodzenia można załatwić równeiż korespondencyjnie, pisze sie podanie do odpowiedniego USC i robi przelew 22zł na konto tego urzędu i za tydzień przesyłają akt.

papilio1@op.pl
U nas było tak: ja z Rumi, mąż z Gdyni. Akty chrztu każde znas załatwiło tam gdzie miało chrzest. Potem każdy ze swojego USC załatwił papierek - akt urodzenia (tzn. ja w sumie nie musiałam załatwiać) wtedy podpisaliśmy dokumenty w USC w Rumi, ślub kościelny nie był w parafii ani mojej ani męża więc ja załatwiłam od mojego proboszcza papierek a'la zgodę na ślub w innej rumskiej parafii (nie musiałam do tego mieć żadnych dokumentów) - nie miałam żadnego problemu, potem gdy poszliśmy spisywać prokotół w parafii gdzie mieliśmy ślub dostaliśmy karteczki na zapowiedzi, które każde z nas zaniosło do swoich parafii (ja nic za nie płaciłam).

Akt chrztu też jest potrzebny, jeżeli załatwiasz formalności w innym kościele niż byłaś ochrzczona. Taki akt można uzyskać tylko w parafii, gdzie było się ochrzczonym.

Podsumowując:

- zgoda na ślub i załatwienie formalności z nim związanych w innym kościele, wydana przez proboszcza parafii, do której należysz Ty lub narzeczony;
- Wasze akty chrztu z parafii, w których byliście ochrzczeni;
- świadectwa z oceną z religii.

Lub:
- Licencja na udzielenie ślubu, którą możecie zrobić w parafii jednego z Was, do niej potrzebne są akty chrztu - w tym przypadku nauki przedmałżeńskie i poradnictwo rodzinne robicie w swojej prafii, a nie tam, gdzie będzie ślub.

a trzy miesiace waznosci dokumentow do daty zlozenia w parafii czy slubu?

na 99,9% do ślubu :)

a to już kwestia widzmisie księdza :))))
nam powiedział, że akty chrztu nie muszą być 3 msc do ślubu, tylko do złożenia, ale to z USC na 3 msc od ślubu, bo to jest regulowane prawem ...

papilio1@op.pl
dzieki :)

do góry