Widok

domek bez pozwolenia

Witam,

Czy ktoś się orientuje, czy w tym roku wejdą zmiany w prawie budowlanym związane ze stawianiem domków bez pozwolenia?
I czy jeśli posiadam działkę z pozwoleniem na budowę to czy mogę postawić na niej domek letniskowy 5x5m tylko na zgłoszenie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa m.in. (art. 29 ust. 1 ustawy - Prawo budowlane):
1. wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki (wymagane zgłoszenie);
2.altan i obiektów gospodarczych na działkach w rodzinnych ogrodach działkowych o powierzchni zabudowy do 25 m2 w miastach i do 35 m2 poza granicami miast oraz wysokości do 5 m przy dachach stromych i do 4 m przy dachach płaskich;
punkt 2 nieaktualny od kilku dni - wymaga pozwolenia na budowe :)
zanim u nas takie prawo piękne wejdzie to grube lata miną..

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

białe blaty w kuchni (40 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was posiada białe blaty w kuchni, ładnie to wygląda, ale czy jest wygodne?

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

budowa domu - koszt (58 odpowiedzi)

Witam, Zamierzam wraz z mężem budować dom w okolicy ok. 50 km od Gdańska. Dom ok. 130 m2 pow....

do góry