Widok
przez wieeeele lat robiłam pizzę tylko na grubym cieście - nie umiałam cienkiego ;) bodaj dopiero rok temu wypracowałam sobie metodę na cienkie ciasto :]
jeśli chcesz mieć grube ciasto - robisz większą ilość ciasta drożdżowego(ja robię takie jak na chleb), dajesz mu wyrosnąć, następnie w rękach rozpłaszczasz kawałki(na ok 0,7-1 cm) i wykładasz nimi blaszkę :] wychodziła mi pizza na cieście grubości 2-2,5cm ;)
jeśli chcesz mieć cienkie - robisz mniej ciasta, dajesz mu wyrosnąć, kawałki ciasta wałkujesz cienko, wykładasz nimi blaszkę, ciasto dzielnie nakłuwasz widelcem (gęsto) - jak białą kiełbasę ;) ja do tego doklejam lekko rozpłaszczone wałeczki na brzegach ;)
Włosi pewnie złapaliby się za głowę - ale co tam ;) to moje spolszczona wersja ;P
jeśli chcesz mieć grube ciasto - robisz większą ilość ciasta drożdżowego(ja robię takie jak na chleb), dajesz mu wyrosnąć, następnie w rękach rozpłaszczasz kawałki(na ok 0,7-1 cm) i wykładasz nimi blaszkę :] wychodziła mi pizza na cieście grubości 2-2,5cm ;)
jeśli chcesz mieć cienkie - robisz mniej ciasta, dajesz mu wyrosnąć, kawałki ciasta wałkujesz cienko, wykładasz nimi blaszkę, ciasto dzielnie nakłuwasz widelcem (gęsto) - jak białą kiełbasę ;) ja do tego doklejam lekko rozpłaszczone wałeczki na brzegach ;)
Włosi pewnie złapaliby się za głowę - ale co tam ;) to moje spolszczona wersja ;P
Przepis na pizzę:
Składniki
0,5 kg mąki pszennej
30 dag drożdży
250 ml wody
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy extra vergine
Przygotowanie:
Do ciepłej wody znajdującej się w miseczce dodaj cukier oraz rozdrobnione drożdże. Mieszaj delikatnie, aż do momentu rozpuszczenia drożdży. Odstaw na 10 minut.
Mąkę z solą połącz w misce. Dodaj oliwę oraz rozpuszczone w wodzie drożdże zmieszane z cukrem, całość mieszaj aż do połączenia się wszystkich składników.
Posyp blat lub stolnicę mąką, wyłóż ciasto, uformuj je w kulę i rozpocznij ugniatanie. Wyrabiaj ciasto przez około 8-10 minut tak aby wszystkie składniki tworzyły jednolitą masę pozbawioną grudek i nie przyklejającą się do rąk ani do powierzchni roboczej. Wyrobione ciasto podnieś i rzuć kilkukrotnie o blat, uaktywniając gluten.
Gotowe ciasto umieść w natłuszczonej oliwą misce i przykryj czystą ściereczką. Odstaw na godzinę.
Wyrośnięte ciasto umieść na blacie i uformuj z niego wałek, który podziel na 4-5 równych porcji z których uformuj kulki. Kulki uformuj ręcznie lub wałkiem w placek pizzy średnicy ok. 20-30 cm. Ciasto umieść na łopatce posypanej mąką, posmaruj sosem oraz dodaj dowolnie skomponowane dodatki, zostawiając wolne brzegi.
Wypiek:
I teraz najważniejsze, ja używam takiego cuda: http://www.pizza-stone.pl/#!/Pizza_Stone - to jest kamień do wypieku pizzy, który się nagrzewa w piekarniku (0,5 godz w temperaturze 250 st.C), na taki kamień zsuwasz przygotowane ciasto z dodatkami. Wypiek zajmuje 5 minut, pizza smakuje rewelacujnie, ciasto cieniutkie jak we włoskiej pizzerii :)
Składniki
0,5 kg mąki pszennej
30 dag drożdży
250 ml wody
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy extra vergine
Przygotowanie:
Do ciepłej wody znajdującej się w miseczce dodaj cukier oraz rozdrobnione drożdże. Mieszaj delikatnie, aż do momentu rozpuszczenia drożdży. Odstaw na 10 minut.
Mąkę z solą połącz w misce. Dodaj oliwę oraz rozpuszczone w wodzie drożdże zmieszane z cukrem, całość mieszaj aż do połączenia się wszystkich składników.
Posyp blat lub stolnicę mąką, wyłóż ciasto, uformuj je w kulę i rozpocznij ugniatanie. Wyrabiaj ciasto przez około 8-10 minut tak aby wszystkie składniki tworzyły jednolitą masę pozbawioną grudek i nie przyklejającą się do rąk ani do powierzchni roboczej. Wyrobione ciasto podnieś i rzuć kilkukrotnie o blat, uaktywniając gluten.
Gotowe ciasto umieść w natłuszczonej oliwą misce i przykryj czystą ściereczką. Odstaw na godzinę.
Wyrośnięte ciasto umieść na blacie i uformuj z niego wałek, który podziel na 4-5 równych porcji z których uformuj kulki. Kulki uformuj ręcznie lub wałkiem w placek pizzy średnicy ok. 20-30 cm. Ciasto umieść na łopatce posypanej mąką, posmaruj sosem oraz dodaj dowolnie skomponowane dodatki, zostawiając wolne brzegi.
Wypiek:
I teraz najważniejsze, ja używam takiego cuda: http://www.pizza-stone.pl/#!/Pizza_Stone - to jest kamień do wypieku pizzy, który się nagrzewa w piekarniku (0,5 godz w temperaturze 250 st.C), na taki kamień zsuwasz przygotowane ciasto z dodatkami. Wypiek zajmuje 5 minut, pizza smakuje rewelacujnie, ciasto cieniutkie jak we włoskiej pizzerii :)