Widok

odpieluchowanie- częste sikanie

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Córka zrobiła nam niespodziankę i "sama " się odpieluchowała. Tzn. nie zaczęliśmy jej jeszcze uczyć a ona prawie tydzień temu sama zdjęła pieluchę i zaczęła sikać na nocnik. O dziwo nie zdarzyła się jej ani jedna wpadka! ale zastanawia mnie czy to normalne. Sika bardzo często, nawet co kilka kilkanaście minut i za każdym razem faktycznie robi. Nie jest tak przez cały dzień ale prawie. Dziwi mnie, że w ogóle ma czym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A w jakim jest wieku i ile płynów wypija dziennie? Plus z czego pije? Z kubeczka, z butelki, niekapka, przez slomke? Może po prostu jest w fazie fascynacji nocnikiem i stąd częste sikanie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ma 2 latka i 3 miesiące. Pije z niekapka. Myślę, że to fascynacja faktycznie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

To fascynacja. Pamiętam jak starszy synek uczył się załatwiać na nocnik to co chwilę chociaż parę kropel wysikał aby tylko lecieć z nocnikiem do łazienki, bo uwielbiał spuszczać wodę :) I też sie zastanawiałam ile można sikać :)

też tak mieliśmy, dzieci do 3 lat nie zagęszczają moczu, odruch robienia na raz więcej, a nie co chwile po trochu wyrabiał się u nas na nocniku około miesiąca, przeczekać:)

Mój syn na początku odpieluchowywania sikał co 30-40 minut. Po kilku miesiącach sika jak dorosły, co kilka godzin. Znajoma swoją córkę wychwalała pod niebiosa, gdy zrobiła chociaż kropelkę na nocnik - efekt taki, że mała rzeczywiście biegała na nocnik co kilkanaście minut. Gdy pojechała do babci, która się tak nie cackała, to okazało się, że też potrafi normalnie trzymać mocz i siadać na nocnik co godzinę lub kilka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

To fakt. U nas było podobnie. Jak pialiśmy ze szczęścia, że mały zrobił w nocnik to i on zachwycony latał na siku co chwila. I faktycznie entuzjazm opadł po jakimś tygodniu, jemu też szał na ciągłe sikanie mijał. Sikanie zaczęło być co 30 min, co godzinę... Czas się wydłużał. Szybko te sikanie co chwilę przestało być uciążliwe i zapomniane ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Proszę o opinię na temat PRZEDSZKOLI : (19 odpowiedzi)

Jak w tytule, chciałabym posłać córkę do przedszkola ( 3 latek ) i interesują mnie opinie na...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (29 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry