Widok

drożność jajowodów

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, gdzie robią teraz badanie na drożność jajowodów? Bo wydzwaniam od paru dni i mam wrazenie ze wszyscy pierwszy raz słyszą o tym badaniu! Nawet w wojewódzkim.... Pomóżcie gdzie się udać?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kliniczna na nfz... ale musisz mieć skierowanie, a tak prywatnie to gameta, invicta, Swissmed...ale trochę to kosztuje:/
mam skierowanie - to w pon uderze na kliniczną. Dzięęęęki wielkie :)
Wejherowo też robi bo miałam tam robione
image
image
policz sobie dni cyklu....na klinicznej robia niby do 10 dc ale u mnie weekend wypadał wiec na 12 dc mnie umówili:)
w wojewódzkim też robią, miałam badanie w marcu, trzeba mieć skierowanie
A skierowanie może być np od lekarza z Gamety??
w gdansku na nfz robią w wojewódzkim i na klinicznej, trzeba iść na IP i się zapisać - dostaje się kartkę i na niej jest wykaz badań, które trzeba zrobić.

Ja miałam skierowanie z Gamety akurat.
Ja miałam robione 2 lata temu w wojewódzkim, ale nie polecam. Badanie bolesne a leków p/bólowych nie daja i od razu do domu odsyłają. Ten sam zabieg w swissie był robiony w płytkim znieczuleniu, a potem jeszcze dostawało się leki p/ bólowe.
Ale to było 2 lata temu, byc może od tego czasu coś sie zmieniło. Skierowanie oczywiscie obowiazkowe.
w swissmedzie robia na nfz
dzięki dziewczyny, teraz już wiem przynajmniej gdzie się udać. :)
jeszcze jedno pytanie: jakie badania robiłyście przed HSG? Bo mój lekarz nic nie wspominał a w szpitalu wspomniała o czystości pochwy i CRP. Coś jeszcze mam robić?
to zalezy od szpitala.

w kazdym z tego co sie orientuje wymagaja troche innych badań.

np na klinicznej kazali robić OB i cytologie

jak bedziesz sie zapisywac w danym szpitalu powinnas dostac kartke jakie badania masz miec ze soba w dzien robienia droznosci.
image
wiem, mam kartkę i mam tam tylko te dwa badania ale pytam jeszcze z ciekawosci czy ktoś robił coś dodatkowo. Ponadto jest adnotacja że albo badanie czystości albo antybioyk profilaktycznie dzień przd wizytą.

Wiem, że te badania dają możliwość zapobiegnięcia ewentualnej infekcji potem - dlatego też o dla mnie dość istotny szczegół.
ja robiłam tylko to co było na kartce, ale badania samego nie miałam, bo akurat w tym miesiącu w którym się zapisałam udało się nam :)

z takich wskazówek od znajomych które robiły, to warto sobie przed połknąć nospy i np ketonal.
image
dzięki Luna :)
tak, miałam z Gamety skierowanie :)
Hej dziewczyny;)

Ja mam skierowanie i też się szykuje.
Próbowałam się dziś dodzwonić do swissmedu ale bez sukcesu więc może któraś z Was wie - czy w swissmedzie można to badanie zrobić na NFZ?
image
można. Dzwoniłam w poniedziałek. Albo kolejka na NFZ albo prywatnie płacisz. Trzeba się umówić na spotkanie kwalifikacyjne w szpitalu. Na klinicznej są krótkie terminy - byłam wczoraj i jestem umówiona na pocz. lutego.

Iwonuś jakie badania masz zrobić? Mówił coś Tobie lekarz jak dawał skierowanie?
dzieki za odpowiedz:)
Mi dr powiedziała ze każdy szpital inaczej chce - wojewódzki dzwoniłam i chcą OB i cytologie (nie starsza niz 6 msc), kliniczna chyba tak samo. Przejdę się chyba na kliniczną żeby się umówić. Ciekawa a orientowałaś się w wojewódzkim ile się czeka?
image
do wojewódzkiego nie trafiłam.....ale na klinicznej wiem, że chcą CRP i czystośc pochwy lub podanie antybiotyku dzien przed badaniem. Badania najlepiej robione do 2 tygodni przed wizytą.

Nie wiem o co chodzi z tym antybiotykiem a mój lekarz jest na urlopie wiec nawet nie mam jak się umówić.....
Też czeka mnie badanie drożności jajowodów. Czy ktoś wie jak to wyglada w Szpitalu miejskim w Gdyni? Czy dają jakieś znieczulenie by tak nie było czuć bólu. Co trzeba miec ze soba w razie W?
W przypadku Gdyni nie pomogę niestety:(
Ja dzwoniłam do wojewdzkiego i spróbuje chyba jednak w 1 kolejności tam - szczególnie ze mój były ginekolog polecał zrobienie tam.
Cytologie zrobie w przyszłym tyg i podjadę - dam znać co i jak:)
image
mnie tylko troche przeraza to, że badanie jest bez znieczulenia. Może nafaszeruje się przeciwbólowymi to dam radę.

*Swego czasu dzwoniłam do Szpitala Morskiego w Gdyni i tam lekarz skierował mnie do Wejherowa.
ja staram się bardzo podejść na spokojnie - daje radę przeżyć okres, przeżyje i to :) Grunt - pozytywne myślenie:) ale czytałam ze najlepiej wziąść godzinę przed nospę forte i coś przeciwbólowego.
image
@ Iwonus.p jak się dowiesz jak to wyglada w szpitalu Wojewódzkim to daj znać. Może też tam pójdę. Mi przekazali informację, że moge to zrobić w Gdyni w szpitalu miejskim. Mam co do tego obawy i tak zwlekam z tym badaniem.Tym bardziej, że jak nie ma żadnego znieczulenia to bardziej "trzese portkami". Zresztą szpital niezbyt dobrze mi się kojarzy.

A wykonywał ktoś badanie w szpitalu w Wejherowie? Może ktoś się podzieli informacją?
Internautka - na razie dowiedziałam się tyle że aby się zarejestrować trzeba przyjść z OB i z cytologią (ma 3 msc wstecz ważna) do Placówki pon-piatek w godzniach 8-13 i dr razem z tobą określi najszybszy termin;)
Jesli uda mi się jutro zrobic cytologie i OB to pójdę w poniedziałek i dam znać co i jak:)
image
@ iwonus.p - no to super. Dobre i takie wiadomości. To przynajmniej wiadomo na czym się stoi. To tylko czekam na resztę wieści jak długo się czeka na termin.

Pozdrawiam,
I jak @iwonus.p - byłas się umówić do szpitala na termin? Jaki jest czas oczekiwania?
Dziewczyny, to badanie da się wytrzymać! Ja tez panikowałam, bo sie naczytałam w sieci.
Boli mniej więcej jak bóle miesiączkowe-nie silne. Ja mam baaardzo małą tolerancję bólowa i wytrzymałam tylko na 2 nospach, bez zadnego środka p-bólowego.
Miałam dokładnie rok temu w wojewódzkim. Potrzeba cytologię max 6 miesięczną i wynik OB. Należy się wybrać o 8 do szpitala na IP i się zarejestrować, pielęgniarki w recepcji pomogą.
Po badaniu nie pozwalaja iść od razu do domu, trzeba odsiedzieć jakiś czas (nie pamiętam... godzina, dwie), wiec warto wziąć sobie jakieś czytadło.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej dziewczyny;)

sorki ze dopiero ale zalatana byłam.
Póki co nie mogłam pójść się umówić bo czekałam na wynik cytologii - juz zeby się umówić oba wyniki trzeba mieć przy sobie. Wynik ma być jutro (swoją drogą nie wiedziałam ze czeka się tak długo na cytologie -ok. 10 dni) wiec w piatek rano albo poniedziałek pojadę się umawiać:)
image
@Asiunia-niezalogowana, @iwonus.p - dzięki dziewczyny za odpowiedź.

Przyznam, że mam stracha przed tym badaniem. Mam nadzieje, że wytrzymam.

W lutym jestem umówiona na wizytę do lekarza i wtedy lekarz potwierdzi na 100%, czy badanie trzeba wykonać.

Zmartwiło mnie tylko to, ze na wynik cytologi czeka się, aż 10 dni i rozumie, ze ma być ona najdalej 6 miesięcy do tyłu by móc się umówić na badanie. Czy prywatnie jest tak samo?

No własnie, a jak z tym czasem oczekiwania? Długo się czeka?
ja nie czekałam długo. może miesiąc.
Ok Dziewczyny, poproszę o szczegółowe instrukcje... dostałam dziś skierowanie na HSG i chciałabym zrobić w wojewódzkim, ale nawet nie wiem od czego zacząć. Dajcie znać proszę ktok po kroku.
Zacznij od cytologii. jeśli juz masz wynik (nie moze być starszy niż 6 miesięcy), robisz badanie OB i idziesz na IP szpitala rano ok 7-8 z dowodem osobistym i dowodem ubezpieczenia. Po zarejestrowaniu się u pań pielęgniarek, siadasz i czekasz az wezwie cię lekarz. U lekarza zostajesz zapisana na jakis termin.
Jak dziesz już na badanie:
Ponownie robisz OB i razem z wynikiem cytologii (nie starszym jak 6 m-cy, rzecz jasna) zgłaszasz się do szpitala. Rejestrujesz sie u pań pielęgniarek i czekasz az Cię lekarz przyjmie. Weź sobie nospę 0,5 godz przed badaniem i jakąś tabletke p-bólową i gazetę/książkę do czytania, bo to czekanie trochę trwa. Z lekarzem idziesz na radiologię, tam rozbierasz sie z dolnej garderoby, kładziesz się na łóżku, dostajesz kontrast dopochwowo i leżysz, nie ruszasz się, bo robią Ci zdjęcia RTG. Później ubierasz się (weź podpaskę, bo będziesz plamić) i z powrotem na IP ginekologiczną z lekarzem. Tam siadasz w poczekalni i czekasz godzinę, dwie. Jak stwierdzisz, że nic Ci się nie dzieje, meldujesz paniom pielęgniarkom, że idziesz do domu.
Za kilka tygodni odbierasz wynik.
Koniec :)
Dziękuję Ci bardzo :)
Hej dziewczyny,
ja po kilku przygodach, dwóch wizytach w Copernicusie wreszcie jestem zarejestrowana;)

Trzeba mieć OB i Cytologię (najlepiej nie starszą niż 3 msc). Cytologia najlepiej idealna (ja miałam wpisane: "delikatne zapalenie flory, ale wynik uznany za dobry. Kontrola za 36 msc" i musiałam dodatkowo zrobić wymaz z kanału szyjki macicy - wynik bardzo dobry wiec mogłam się zapisać:) Dzisiejsza rejestracja była błyskawiczna - byłam w szpitalu o 7:45, wezwano lekarza. W ciągu 5 minut przejrzał je, zapytał o termin okresu i zaprosił na badanie na 19.02 - czyli za chwilkę, już:) (!) Trzymajcie kciuki:)
3mam za Ciebie Iwonus.P kciuki, mam nadzieje, że badanie bedzie bezbolesne.
o maaamoo, to super. Ja mam już teraz w środę......trzymajcie kciuki.
Wszystko Wam potem opiszę. :)
@Ciekawa, też za Ciebie bede 3mała kciuki. I bede czekała na relacje jak przebiegło badanie.
dzieeeeki :)
Hej dziewczyny, mam pytanie, ile kosztuje hsg prywatnie w gdyni? Ile sie czeka na termin i czy wiecie czy da rade załatwić to w sobote? Mieszkam za granica, więc kazdy dzień urlopu sie dla mnie liczy, byłabym wdzięczna za wszelkie info :)
@ciekawa - nie ma za co.

@ava - wydaje mi się, ze cos koło 500 zł, ale nie jestem pewna. Spróbuj wygooglować w necie, moze uda Ci się znalesc cenę.
W invikcie 750 a w Gamecie chyba 600.
dziewczyny ja już po.....szczerze powiedziawszy nie byłoby tak strasznie gdybym się nie nasłuchała tych wszystkich historii i nie spieła na badaniu. Trzeba być na maksa rozlużnionym to łatwiej i szybciej przechodzi się badanie. Na klinicznej nie zaoferowali nawet przeciwbolowych dlatego radzę wziąć sobie z 2 tabletki przed.

Teraz mam odczucia jak przy bólach menstruacyjnych.

Dacie radę tylko nie przejmujcie się za bardzo! Wynik po 2h.
@ciekawa - dzieki bardzo za odpowiedź. Także 3manie kciuków się opłaciło. Widzę, że wytrzymałaś. Niestety Ja nawet przy zwykłym USG nie potrafie się rozluznic dla mnie nie bedzie to przyjemne badanie. No coż bede musiała jakos wytrzymac.

A przeciw bólowego to co najlepiej brać, no-spę?
no-spa nie jest przeciwbólowa! nospa jest lekiem rozkurczowym.
radzę wziąć i no-spę i jakiś nurofen albo inny lek przeciwbólowy.
ja radze wziac 2 nospy i ketonal forte np.

Każdy ma inny próg bólu - ogołnie jak rozmawiałam z lekarzem to powiedział, żebym łyknęła zestaw, który przy moich koszmarnie bolesnych miesiączkach pomaga ;)
@Asiunia-niezalogowana - dzieki za słuszną uwagę, że no-spa nie jest lekiem przeciwbólowym, a rozkurczowym.

@Luna - rozumiem, że zestaw leków to 2 nospy i ketonal forte? Ketonal to naprawde silny lek.
no ja okrutnie przechodziłam miesiączki i mogłam zjeść paczkę ibupromu i pomagało mi to na godzinę i to nie zawsze ;) więc ketonal forte mnie ratował w pierwszych dniach cyklu. Dobry (mocny) jest jeszcze Nimesil, czy jakoś tak.

2 nospy lub 1 forte bo chyba ma taką samą dawkę + przeciwbólowy lek.

Trzymam za Was kciuki dziewczyny.
image
no wlasnie co lekarz to inna odpowiedź. Ja przed HSG miałam wywiad lekarski i spytałam się czy dostanę coś przeciwbólowego, czy sama mam coś wziąść.... i otrzymałam odpowiedź "naprawdę nie ma takiej potrzeby" i uwieżcie mi że owa potrzeba była! (nawet panie pielęgniarki były zdziwone, że nic nie dostałam) A niestety miałam tylko 10 min do badania i w tak krótkim czasie nie podziałalby już żadne leki.

Myślę, że nospa i 2 ibupromy max bardzo by pomogły.
A na ile przed badaniem zarzyc leki,zeby az tak mocno nie bolalo?
myślę ze z 30/40 min wczesniej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej dziewczyny

mam pytanko - może ktoś się orientuje - zapisano mnie w wojewódzkim na godzinę 8:30 - tylko czy to oznacza ze o tej godzinie mam HSG czy o tej się stawiam a badanie bedzie jakoś tam w ciągu dnia?

z góry dziękuje za odp
image
Hej:)

Ja już po:)

I powiem tak - nie jest najgorzej - a zdecydowanie da się przeżyć;)..najbardziej boli zakładanie tego ustrojstwa. Potem wlewanie kontrastu też do przyjemnych nie należy ale wszystko do przeżycia dziewczyny:))))

Trzymam kciuki za oczekujące na badanie;)aaaa i na koniec mogę polecić wykonywanie tego badania w Wojewódzkim w Gdańsku - szybko, konkretnie wykonane, uprzejmy lekarz i połozna:)
image
W Gdyni w Miejskim podaja przeciwbólowe cos w kroplowce, nie jest zle, ja nic nie brałam innego. Najpierw trzeba zrobic posiew czy nie ma bakterii zadnych w pochwie. Jesli wynik bedzie ok mozna sie umawiac. Najlepiej do 1o-12 dnia cyklu. Wynik jest od razu bo lekarz widzi na rtg czy sa drozne czy nie także jak jest w porzadku to powie czy jest ok.
iwonus.p a podali Ci jakieś przeciwbólówki? Pytam bo też się wybieram w wojewódzkiego.
nie, w wojewódzkim nic nie dali.
Sama zaaplikowałam sobie nospę:)
image
Dziewczyny, jeszcze jedno pytanie. Czy oni tam wystawią zwolnienie lekarskie?? Bo skoro tam trzeba zostać po tym badaniu to ja będę miała dzień w pracy w plecy :(
tak, jak poprosisz, bo sami sie nie domyślą
Super, dzięki :)
Dostałam, bez problemu;)

Mam pytanko do dziewczyn, które są po HSG.
W poniedz. miałam 19 dc (HSG W 6 dc) i krwawiłam ale tak ..mhm...jednorazowo;p jakby wam to opisać - takie jedno krótkie, jednorazowe krwawienie (jakby łyżeczka krwi - juz chyba bardziej obrazowo nie mogę;p)a potem już nic, zero - tylko jajniki pobolewają. Zastanawiam sie czy coś tam źle zrobili ,ale z drugiej strony to takie jednorazowe i krótkie było. Któraś tak/podobnie miała?
Dziewczyny, miałam wczoraj HSG.
Myślałam, że będzie gorzej... bolało, ale to jak przy silnym okresie.
A poza tym wszystko ekspresowo załatwione :)
Lekarz miły i delikatny.
w szpitalu morskim w gdyni zrobię drożność na NFZ, orientuje się ktoś?
chcę się umówić na hsg do miejskiego ale nie mogę znaleść tel pacjentka zaglądasz tu jeszcze? mam do Ciebie pytanie

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jak żyć po śmierci jedynego dziecka ? (23 odpowiedzi)

22 lipca 2016 straciłam mojego jedynego ukochanego Syna ...miał zaledwie 25 lat... Poszedł spać i...

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

do góry