Widok

oduczanie dziecka siusiania do pieluchy w nocy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Zastanawiam się, kiedy jest dobry czas na odzwyczajenie dziecka siusiania w nocy do pieluchy? W jakim wieku były wtedy Wasze dzieci? Jak sobie z tym poradziłyście? Jakie metody się u Was sprawdziły, jakie sposoby polecacie? Jak długo to trwało zanim Wasze dzieci załapały o co chodzi?

Pytam, bo od tygodnia walczę z synkiem. Niby wie, o co chodzi, nawet przebudza się jak się zmoczy i przeprasza. Ale ciągle nie umie kontrolować pęcherza. W dzień nie ma z tym oczywiście problemu. Mąż mówi, że za wcześnie zaczęłam, że syn jest jeszcze za mały (w sierpniu skończy 3 latka). Początkowo myślałam, że to dobry pomysł, ale teraz sama już nie wiem, może rzeczywiście powinnam jeszcze poczekać, aż syn będzie nieco starszy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Podobno ok 4 roku życia organizm dziecka na tyle zagęszcza mocz,że potrafi wytrzymać do rana.

W dzień pozbyliśmy się pampersa jak miała 2 latka praktycznie z dnia na dzień.Natomiast w nocy nie walczyłam,zakładałam ale obowiązkowo gdy ja szłam spać zanosiłam córkę do łazienki aby zrobiła siku.
Dzięki temu pampers był przez kilka nocy suchy,jak przez ok tydzień nie zdarzała się wpadka to zdjęłam całkiem.Córka miała ok 3,5 roku chyba... bo dokładnie co do miesiąca to już nie pamiętam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Spokojnie samo przyjdzie w nocy :) U nas jak mała miała 1,5 roku - bez pieluchy w ciągu dnia, ale nocki zasikane do 3 roku życia. Samo przyszło i sama nie chciała raz założyć pieluchy na noc i przestała sikać :) Więc spokojnie :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas całkowicie bez pieluchy jak miał 2 lata i 2 tygodnie. od razu bez pieluchy w nocy. Teraz ma 2 lata i 4 miesiące i ani jednej wpadki nie mieliśmy w nocy, przed spaniem sam idzie zrobić siuisu a jak parę razy chciał w nocy to budził mnie i szedł do łazienki :)
my też zrezygnowaliśmy jak pieluchy były suche :) Miał koło 3 lat. Przed snem obowiązkowo do toalety no i pilnowaliśmy by pił porządnie do godziny przed pójściem spać. Potem dawaliśmy nieco mniejsze porcje - łatwiej mu było nie sikać jak nie miał wielkiego pęcherza :) Nawet wtedy kilka razy zdarzyła się wpadka - ale było lato i pościel dodatkowa :)
Moj maly zaczal spac bez pampersa jak mial 2 lata i 3 miesiace. Przez miesiac mial sucho w pampersie (nocnym oczywiscie :). I po tak dlugim, suchym czasie juz mu nie zalozylam pampersa. Mial tylko jedna wpadke i tyle. Bardziej boje sie o mlodszego. Zaczelam Go odpieluchowac tydzien temu (w dzien) i jakos ciezko mu to wychodzi. To jeszcze za krotko, ale widze, ze beda wieksze problemy z nim niz ze starszym.
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
W dzien nie bylo wiekszych problemow, ale tez nie zaczynalismy jak byl malutki. Nie pamietam dokladnie, ale jak szedl do przedszkola (3 latka skonczyl pod koniec sierpnia) to juz od dluzszego czasu nie sikal w dzien w pieluchy, prawie zapomnial jak wygladaja ;) .
W nocy tez w tym wieku nie chcial za nic pieluchy. Zakladalismy jak zasnal.
Az do czasu, kiedy zachorowal z wysoka goraczka, nie spal mocno w nocy i nie dalo rady ubrac pieluchy (od razu czujne oko sie otwieralo), wiec odpuscilismy i ani jednej wpadki nie bylo. Po kilku miesiacach jakas sie zdarzyla ale to jak wypil za duzo przed snem i nie poszedl siku.
W sumie mial 3 lata i 3 miesiace jak odstawilismy nocna pieluche. Byl gotowy wczesniej, ale nasze zaufanie bylo ograniczone w tej sprawie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
moja od 2 miesięcy nie sika w nocy w pieluche... sama się nauczyła...potrafi wytrzymać do rana siuśki a jak nie wytrzymuje to w środku nocy sie budzi i woła żeby ją wysadzic :)
Młody w ubiegłe wakacje pożegnał się na dobre z dziennymi pieluchami.

Na noc zakładamy Mu majtki Pampers - na wszelkie wypadek. Od tamtego czasu było ok 5-7 nocnych wpadek. M.in. ostatniej nocy (po kilku m-cach spokoju). Szczerze mówiąc wolę to niż nocne zmienianie pościeli :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mielismy takie samo podejscie, ale samo tak wyszlo a i wiek juz sluszny powyzej 3 lat ;) .
Najlepiej nie nakladac dziecku pieluszki na noc..tylko ceratka pod pupe. Nasz maly w lipcu konczy 3 latka a od kilku miesiecy spi bez pieluszki. Najlepiej nie dawac tez wiele picia przed snem i wysadzic na nocnik przed spaniem..
u nas nie ma opcji pójścia spać bez zrobienia siku(do kibelka) ;) właściwie wieczorem nie pije dużo. a i tak wypadki są :/

chociaż czasem potrafi się obudzić w nocy, że chce siku :)
Przed 2 urodzinami córka nie siusiała do pieluchy ani w dzień ani w nocy, jak zauważyłam, że wie o co chodzi z nocnikiem to przestałam jej na noc zakładać pieluchę na noc. Jednocześnie przed zaśnięciem pilnowałam by sie wysikała i nie piła tuż przed spaniem.
Agusia u nas bylo identycznie, co by sie nie robilo i tak wpadka czasem byla. Dzieci sa rozne. Jesli rodzic uwaza, ze dziecko nie jest gotowe na noc to moze tak byc.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja córka ma 4 i jej się nadal zdarza czasami, ale sama się w nocy nie obudzi i nie pójdzie to toalety, więc jeżeli nie mam zamiaru wstać w nocy ją zapytać czy chce siusiu to zakładam pieluchę, a tak codziennie 2-3 w nocy idziemy do toalety. Dobrze że nie mam problemów z zasnięciem :P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Moja mała nie miała 2 lat jak ściągnęłam jej pieluchę odrazu w dzień i w nocy. W nocy jeśli się wierci to wstaje i ją wysadzam, lecz nie zdarza się to codziennie. Rano sama wstaje i siada na nocnik
image
widzę, że u wszystkich tak samo to wyglądało;
robię tak jak opisałyście to powyżej, więc jeszcze powalczymy;
syn jak sypiał w pieluszce to często zdarzało się, że rano miał ją pustą, więc widać że potrafi zapanować nad pęcherzem. Od tygodnia nie zakładamy pieluszki, tylko ceratkę wkładam pod prześcieradło i niestety tylko jedna noc była "sucha". Przed spaniem jest oczywiście obowiązkowe siusiu, czasami jak się rozbudzi sam w nocy, to wtedy też idziemy do łazienki (nie wybudzam go specjalnie na siusiu). Poza tym syn nie chce już zakładać pieluszki, mówi, że "się nie posiusia, bo jest już duży", ale jakoś mu to na razie nie wychodzi. Tak sobie myślę, że może za bardzo się stara i za bardzo chce. Dodam, że w dzień pieluchę przestał już nosić przed ukończeniem 2 lat, więc pomyślałam, że najwyższa pora zrezygnować z pieluchy też w nocy.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...

krem nawilżający do twarzy (44 odpowiedzi)

Jaki krem jest dobry bo nie wiem jaki kupić używałam garniera ale mi nie służy i teraz mam taka...

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

do góry