Widok

Dwa foteliki w samochodzie

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Może to głupie ale zastanawiam się jak to mądrze rozwiązać.
Mam dwoje dzieci, jedno już duże 7 lat drugie noworodek.
Jak pierwsze było małe to wiadomo, że jeździ w foteliku tyłem do kierunku jazdy, ja jeździłam z tyłu, żeby dać smoczek i ogólnie mieć na oku. Teraz jak są dwa foteliki to z tyłu się nie zmieszczę a jak usiądę z przodu to nie widzę malutkiej (jakoś mnie to martwi).
Jak jeździcie z dwójką dzieci w tym jednym malutkim? :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam 5 latkę i 2 miesięczniaka. 5 latka siedzi z tyłu za pasażerem a młody za kierowcą (choć teoretycznie powinno być odwrotnie - trudniejsze w obsłudze dziecko powinno być za pasażerem:). Mam lusterko przyczepione na środkowym zagłówku żeby widzieć co się dzieje u młodego. a jak jadę jako pasażer to pytam się córki co robi jej brat:))))

Ja nigdy nie jeździłam z córką z tyłu a córka nigdy nie jeździła z przodu więc ja jestem przyzwyczajona że dzieciaki siedzą same. teraz mam to lusterko (przy młodej nie miałam) i trochę mi to ułatwia sprawę jak jestem kierowcą.
imageimage
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Można dać jedno dziecko do przodu i od razu z tyłu robi się wolne miejsce.
Też mam to lusterko, ale jak jadę gdzieś dalej to wolę mieć malucha przy sobie, zwłaszcza że nie jest fanem podróży samochodem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
U mnie jak u Nyzosi 5 latek i niemowlak, mamy dwa auta i w każdym trochę inna kombinacja, choć w jednym i drugim niemowlak za pasażerem, ale w moim aucie synek siedzi na środku obok małej i dla mnie to mega pomocne, bo zawsze poda jej smoczek, albo coś poprawi. Lusterka nie mam, zastanawiałam się nad nim, ale nie wiem na ile by mi pomogło, moja mała nie lubi jeździć samochodem i jak jadę z nią sama zdarzają mi się przystanki, bo potrafi drzeć się jak oparzona.
Z przodu jej nie wsadzam, bo mam poduszkę powietrzną.
ja mam trójkę i od zawsze wszystkie dzieci z tyłu :) mam lusterko, żeby widzieć czy ewentualna awantura jest z ważnego powodu ;) obecnie najstarsza ma 6 lat i siedzi na środku przodem, młodsze 4 lata i 2,5 po bokach tyłem, więc mam na bieżąco info co się dzieje u młodszych ;) lusterko przydaje się jak jadę sama z najmłodszym
w takiej kombinacji przejechałam z trójką sama 700 km dwa lata temu :)

był taki czas, że wszyscy jeździli tyłem i też nie było problemów
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
Smerfeta, moja koleżanka miała problem ze swoją córką, że też strasznie darła się w samochodzie. A jak tylko zmieniła fotelik - na innego producenta - to problem się rozwiązał. Może też spróbuj :)
Smerfeta pewnie można wyłączyć poduszkę. Nie wiem czy dałaby coś zmiana fotelika dla niemowlaka, dla starszego dziecka ok.
My tak mieliśmy przy synku - w Maxi Cosi nienawidził jeździć tą wkładką dla noworodków, gdy ją wyjęliśmy było już ok.
Zmiana fotelika to śliska sprawa, bo nie mam żadnej gwarancji, że inny jej podpasuje. Mam wrażenie, że ona po prostu nie lubi tej pozycji. Panna musi się przyzwyczaić. Jeździmy tyle ile trzeba, bez większych wycieczek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mieli znieść podobno obowiązek posiadania fotelików czy się przesłyszałam?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Smerfeta a ilu miesięczny ten niemowlak? Możesz zmienić ten pierwszy fotelik na większy około 6 miesiąca, z tym, że nadal tyłem do kierunku jazdy... ale te kolejne foteliki są już dużo wyżej, jest całkiem inna pozycja (zazwyczaj kilkustopniowa) i dzieci wtedy bardziej lubią jazdę samochodem :)
poduszkę nie zawsze można wyłączyć, szczególnie w starszych autach - u mnie tak było, tylko przez serwis autoryzowany :/ u nas trójka, starszaki mega pomocne były przy małej! innego rozwiązania nie było, musiały jeździć wszystkie z tyłu i już ;) ja z kolei bałam się długo dzieciaczki sadzać z przodu..
Mam 2 foteliki obecnie oba z tyłu ( dzieci 1,5 oraz 4,5 roku )
Jest ok
U nas tylko przez pierwsze dwa miesiące po narodzinach najmłodszego ja jeździłam z tyłu a najstarszy z przodu - potrzebowaliśmy sprzyjających warunków żeby wpasować fotelik najstarszego na środkowe miejsce z tyłu :)
Od tamtego czasu cała trójka jeździ z tyłu :) Obecnie 2,5-latek i 6,5-latek przodem a 4-latek tyłem (brat wygryzł go z jego fotelika jakieś pół roku temu :P)

Najstarszy zawsze 'raportował' co się dzieje z tyłu i ewentualnie zabawiał młodszego :)
Dzieci do tyłu, mama do przodu. Dlaczego? Chwila na lekturę i wszystko się wyjaśni :)
http://fotelik.info/pl/news/mama-siedzi-z-przodu,327.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie wszyscy mają poduszki powietrzne w aucie, a przypadku dziecka nie lubiącego jeździć autem lub ogólnie nerwowego wszystkie te argumenty biorą w łeb. Dziecko samo na tylnym siedzeniu będzie się darło wniebogłosy, znerwicowany hałasem tatuś spowoduje wypadek, a mamusia wyleci przez przednią szybę, bo akurat odepnie pas, żeby podać smoczek dziecku siedzącemu za nią.
Sama na dłuższe trasy (powyżej 2 godzin jazdy) siadam z dzieckiem z tyłu, ale gdybym miała drugie, starsze dziecko (a siedmiolatek to już prawie "dorosły"), to wcale bym się nie zastanawiała i siedziała z przodu. Takie duże dziecko spokojnie poradzi sobie z nadzorowaniem noworodka w aucie.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

malejące piersi po porodzie? :) heh... (60 odpowiedzi)

hej dziewczęta... Temat może i banalny, ale dla mnie taki se :) Pytam z ciekawości-czy...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (40 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (36 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

do góry