Widok

dziecko nie zgloszone do zus porada

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dzis bylam z dzieckiem u lekarza, pani mi powiedziała ze dzieckiem jest nie zgłoszone do zus. Leki, antyb na 100% wypisala. Ja jestem na urlopie wychowawczym,myślałam ze zeklad pracy sam to zgłasza skoro jakieś składki opłaca. Prosze o info co zrobic w tej chwili, miejsce pracy daaleko.ojciec dziecka nie moze go zgłosić w sekund miejscy pracy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
wyslac pismo do swojego zakladu lub zadzwonic podajac dane dziecka by ubezpieczyli je pod ciebie
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Co moge zrobic kiedy dziecko jest prawidlowo zgloszone do ubezpieczenia u mnie w pracy a nie ma go w systemie? Jak to mozliwe.. Dzwonilam juz wszedzie i wszyscy mnie odsylaja gdzie indziej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Syn z 2020 roku. Nie dostaniemy skierowania do alergologa bo musi byc e-skierowanie a pesel dziecka nie istnieje. Dzwonilam do stanu cywilnego gdzie byl rejestrowany i pesel sie zgadza
Sprawdź na epuapie w pacjencie jak masz możliwość b powinien być do Ciebie albo męża dopisany zależy w kogo zakładzie pracy zgłoszony.
lekarka nie postapila prawidlowo.Powinna wziasc od ciebie osiwadczenie,ze jest ubezpieczone, i wtedy wypisac znizkoweleki. A ty zglaszasz dziecko do zus. Bo kazde poslkie dziecko jest ubezpieczone w polsce
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6
Niedawno urodzialm dziecko ,tez mam do pracy daleko ,zadzwonilam i mam przyslac podanie o zgloszenie dziecka do ubezpieczenia i jego dane .Dopiero wtedy zaklad pracy wysyla dane do zusu ,na prosbe rodzica .
Niemaga sami decydowac bo np.dziecko moze byc przypisane do ubezpieczenia ojca w pracy .
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Urodziłaś niedawno? A już po gimnazjum może? Bo nadal nie wiesz, że przed znakami przestankowymi nie stawia się spacji, ale po nich!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 13
JAK BY TO MIAŁO ZNACZENIE W TEMACIE LECZ KOMPLEKSY GDZIEŚ PSYCHIATRY
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a skąd zakład pracy ma wiedzieć czy ty chcesz ubezpieczyć dziecko czy mąż??
trzeba ich poinformować, że chcesz aby podlegało pod twoje ubezpieczenie, a jak ubezpieczą powinnaś poprosić o druk potwierdzający zgłoszenie
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
to przez to, że wszedł teraz ten nowy system ewidencji ubezpieczonych (ewuś). czasami nie są tam uwzględnione niektóre osoby (taki błąd systemu). powinnaś zadzwonic na infolinię. mama mi mówiła, bo pracuje w przychodni, ale teraz nie pamiętam....

http://ewus.csioz.gov.pl/pacjenci

tak czy siak powinnaś się kłócić, że wystarczy podpisać oświadczenie w rejestracji i w razie czego nfz będzie Cię ścigal (oczywiście w tym przypadku nie bedzie, bo dziecko ma ubezpieczenie z mocy ustawy)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
To nie przez ten system ewuś, tylko przez to, że każdy pracownik ma obowiązek sam zgłosić swoją rodzinę do ubezpieczenia u swojego pracodawcy.
A teraz dzięki elektornicznej weryfikacji wychodzi, że pracownicy tego nie robili bo myślą, że to zakład pracy ma sam wiedzieć czy trzeba zgłosić członka rodziny.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pracodawca nie ma obowiązku zgłaszania dziecka do ZUSu, ponieważ teoretycznie nie wie kiedy dziecko się urodziło, jaki ma PESEL, adres zameldowania lub czy dziecko nie jest przypisane do ubezpieczenia ojca. Nie ma określonego czasu kiedy matka może doubezpieczyć dziecko. Możesz złożyć prośbę u pracodawcy telefonicznie, podać wszystkie dane dziecka i poprosić o dopisanie do swojego ubezpeczenia, reszta zajmuje się pracodawca/księgowość. Należy wysłać ZCNA elektronicznie ale chyba można też pisemnie.
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
W Polsce każde dziecko jest ubezpieczone, nawet jeśli rodzice nie są. Tylko musi miec pesel. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
to ciekaw czem to urodzeniu trzeba je zapisywac pod ubezpieczenie albo mamy albo taty i poki sie tego nie zrobi to kicha
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jeśli rodzice są ubezpieczeni to koszty leczenia pokrywa ZUS, jeśli nie to i z innej puli pieniędzy jest to pokrywane. Inaczej to zgłaszają, więc pewnie muszą wiedziec.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzwobilam do zakładu pracy, kadrową powiedziała ze 2009 dziecko bylo zgłoszone do zus i ze nie powinnam mieć problemu. Nie wiem co zrobic teraz, miejsce pracy mam daaleko 250 km od domu. Mam usg z dzieckiem na 7.03.ojciec dziecka nie chce dopisać syna do ubezpieczenia, twierdząc ze swoją nowa dwójkę nowych dzieci dopisal- z drugiego zwiazku
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a dzwoniłaś do ZUSu żeby to sprawdzić/wyjaśnić?

jakby co - nasz Gabryś jest podpięty pod ubezpieczenie mojej Mamy ;) emerytki/rencistki :] (nie było z tym problemu - ja bezrobotna nie chciałam dla Niego ubezpieczenia z PUP, Mąż zmieniał prace i nie wiadomo było gdzie i kiedy zagrzeje miejsce na dłużej, a chciałam stałe ubezpieczenie dla Syna, bez zabawy w przepisywanie ;))
na pomysł podpięcia Syna pod ubezpieczenie Babci wpadłam po rozmowie z koleżanką :] która wróciła z Rodzinką zza granicy :] oni(dorośli) nie pracowali w Polsce, a potrzebowali ubezpieczenie dla dziecka - i też podpięli do Babci :]
Nie mam rodzicow niestety:(( q czy pod ubezpieczenie kogoś innego nie da rady
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
zadzwonic do ZUS i sie dowiedziec ...
W Zakładzie Upadlania Społeczeństwa panuje burdel jakich mało ,moje dzieci są "podpięte" pod ubezpieczenie ojca (ma dożywotnio przyznaną rentę i "zakaz" pracy) ,mam zaświadczenie z zus .W swojej przychodni złożone mam też zaświadczenie pisemnie jak i to z zusu a i tak co jakiś czas jest informacja że któreś z dzieci jest nieubezpieczone........... Zresztą sama pani w przychodni zajmująca się tymi sprawami powiedziała że to banda niedouczonych debili tam chyba pracuje bo ona co chwile ma adnotacje z zus o braku ubezpieczenia a nasz przypadek szczególnie ją rozbawia (mnie już też) że ojciec który jest DOŻYWOTNIO na rencie posiadający zakaz pracy (przyznane przez zus zresztą) nagle co jakiś czas cudownie zdrowieje i nie jest rencistą z zakazem pracy i jest nieubezpieczony........No cóż za mało tam pracowników i komputerów trzeba to rozbudować bardziej ( bo te pałace teraz za małe....),natworzyć stanowisk,powyrzucać więcej NASZEJ kasy w błoto i będzie lepiej.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? (20 odpowiedzi)

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? jak się ubrać na taki zabieg? jak to działa i czy działa ?

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...

do góry