Widok

realia finansowe

Witam,
zastanawiamy się nad powrotem do PL, zakupem domu w Baninie (na ul. Saturna). Problem w tym, że po 10- letnim pobycie za granicą, nie mamy pojęcia jak wyglądają realia cenowe w PL.
Zastanawiam się ile można zarobić na miejscu, ew. w Gdańsku nie posiadając specjalistycznych uprawnień, jestem gotowy na jakieś kursy itp.
Zastanawiam się również ile kosztuje utrzymanie takiego domu- tj. podatki, prąd, gaz, woda, śmieci itp. czy ok. 4000 miesięcznie starczy na utrzymanie domu i 4 osobowej rodziny? (dzieci 1 i 5 latek) Ile wydaje się na transport pracując w Gdańsku, ile na wyżywienie, przedszkole, szkołe itp

Byłbym wdzięczny za pomocne komentarze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na myciu okien dorobisz sobie sporo . Jest zapotrzebowanie na to
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Też myślę że zarobisz.Mnóstwo jest domów i ludzie zapracowani.

fajnie:) tu w NL dobrze mi to idzie, mam dużo doświadczenia, 8- 10 domów dziennie nie powinno być problemem. na początek tylko w soboty, potem sie zobaczy, moze własna działalność:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

I super,fajnie że już masz pomysł i życzę żeby dobrze szło; a zresztą sama z chęcią skorzystam bo 20 okien
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Średnie podstawowe rachunki na miesiąc to ok. 800 zł (3 osoby,dom 120 m2-gaz,prąd,woda/ścieki,net,tv,ochrona,podatek,serwis pieca i kominka) , do tego paliwo na dwa auta 1000-1200 zł.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

My z partnerką myślimy nad tym by jedna osoba pracowała rano a druga po południu by zaoszczędzić na prywatnym przeczkolu zawsze to jakaś alternatywa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

tez jakiś pomysł. jezeli mycie okien dobrze by szlo, chciałbym żeby moja przyszła żona pracowała max 2/3 etatu. ciekawe ile będzie chętnych:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

dziękuję za odpowiedź:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziękuję za miłe słowo:) chetnie wyreczę z tego obowiazku:) ps. tak z ciekawosci jeśli można spytac- dlaczego Pani nie zatrudniła do tego juz jakieś firmy? z tego co się orientuję są 2 lub 3 firmy sprzątające w Baninie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wracaj , dasz radę ... jeśli człowiek chce pracować zawsze w pl sobie poradzi ... nie kest tak złe ... mamy coraz bogatsze spolrczenstwo ..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie wiem jak ktos daje rade, wyzywic 4 osoby za 6tys miesiecznie.
Ja nie mieszkam w baninie ale okolicach w domu jednorodzinnym z dzialka 1500m2. i oplaty na 1 osobe wynosza tak:
prad srednia miesiecznie (ogrzewanie mam pompe ciepla + wode mam ze studnii): 350zl
jedzenie na 1 osobe dorosla: 700zl miesiecznie wliczajac wypady do jakies pizzeri itp co jakis czas
auto i paliwo srednio miesiecznie (nie wliczajac oc + ac 2500 zl/rok): 500zl
internet lte: 80zl
kredyt z 2016roku na 15 lat 200tys: 1500zl
psy: 200zl
smici okolo 30zl miesiecznie
wychodzi grubo ponad 3000 zl. nie wliczam tutaj np grudnia co koszta miesieczne wynosza 4000-5000 bo swieta, prezenty, sylwester.
i wkacji za min 2500zl raz do roku na 1 osobe.
ja akurat nie mam dzieci.

a jesli nie masz zawodu ze specializacja to wiecej niz 3000 - 4000 nie zarobisz.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dopiero się wprowadziliśmy i jeszcze wykańczamy w środku.Dlatego tez dopiero się rozglądam co i jak.

Tylko sie podpisze:
Prąd 400 miesięcznie,
Woda i ścieki ok 70 pln miesięcznie
Śmieci 43 pln miesięcznie
Internet + 2 telefony - 250 pln
Ogrzewanie w zimie ok 1000 pln za miesiąc
Przedszkole 1 dziecka z wyżywieniem ok 800 pln, na państwowe przedszkole nie licz, jak masz więcej dzieci to sobie policz wielokrotność
Paliwo - 2 samochody - ok 1200 pln miesięcznie
Nie wliczam kosztów napraw i ubezpieczenia pojazdów
Dolicz jeszcze sobie koszt kredytu na dom, bo piszesz ze będziesz go mieć
Nie jem atrap żarcia z Biedrony, na dobre jakościowo jedzenie w tym - sery , nabiał, jaja, inne produkty i wędliny bez syfu mozna wydać lekko ok 3 tys. pln miesięcznie
Jak chcesz gdzieś wyjść a nie siedzieć w domu to restauracje, kina, place zabaw, baseny swoje kosztują - przemysł dobrze, czy za te pieniądze jakie zarobisz będziesz w stanie żyć a nie tylko wegetować.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mam dokladnie ten Sam dylemat Co Emigrant. Chcemy z Mezem za OK 3lata wrocic do Pl I zajsc w ciaze juz w PL ale too tu piszecie przeraza mnie:/ ceny wszystkiego:/ bez dzieci jesli bedziemy mieli 5tys netto to jeszcze przezyjemy z tego co piszecie ale co poem? ? W sensie jak sie juz dzieci pojawia:/ tesknimy do kraju ale przerazaja mnie Wasze kalkulacje:/
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

u nas 4 dzieci w domu. Wynajem domu z opłatami 4100 zł miesięcznie. Dwójka dzieci w przedszkolu 1500 zł. Ale najdroższe jest wyżywienie. Ceny drastycznie poszły w górę ( szczególnie owoce i warzywa ) . Codziennie ok 100 zł na jedzenie, a gdzie jeszcze środki czystości, pieluchy , kosmetyki. Praktycznie każde atrakcje dla dzieci płatne.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wychodzi na to,ze w PL trzeba 10tys naprawde zarabiac zeby normalnie zyc:/ jak mlode malzenstwa bez wsparcia rodzicow daja sobie rade??:/
Rozgladac sie za szeregami/blizniakami with Baninie / Pepowie /Zukowie?
Zeby qracac do Pl lekko 0.5mln PLN trzeba miec, zeby pozniej sie nie martwic zyciem z kredytami:/
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie polecam Żukowa bo się tylko wkurzysz korkami do obu rond (jeśli chcesz mieszkać gdzieś w stronęKartuż) - chyba że wybierzesz część od strony Pępowa (ul Armii Krajowej) to jest ok.

Myślę, że Banino mimo kilku minusów ma też swoje plusy - przede wszystkim blisko do lotniska, marketów, obwodnicy i zaraz będzie obok druga obwodnica... Kwestia tego co się tak naprawdę lubi i czego się szuka. Ze swojej strony mogę podpowiedzieć, żebyś szukała szeregów lub bliźniaka już w pobudej częsci miejscowości (uliczki przyległe do Księżycowej, Lipowej (droga do Algidy), lub Pszennej od strony Pępowa) , nbajlepiej wśród domków jednorodzinnych (są takie opcje). Bliżej jest do tzw Centrum Banina, a przede wszystkim pętli autobusowej i ośrodka zdrowia.

no ale zarobki tez poszly w gore, przeciez do polski przyjezdzaja teraz ukraince bo polska stala sie bardziej rozwinietym krajem i przybylo ludzi umiacym robic skomplikowane rzeczy. jesli umiesz robic tylko proste czynnosci bez wyksztalcenia to lepiej bedzie ci na zachodzie bo tam placa wiecej niz tutaj za proste czynnosci. tak tylko nadmienie ile zarabiaja moi znajomi, sa to ceny prawdziwe w netto.
- programista 10tys
- project manager IT duzego zespolu 30tys
- pomocnik ksiegowej w olivia gates (student) 3tys
- rozwoziciel fast foodow (student) 3 tys
- sprzataczka 2.5 tys
- informatyk 3.5 tys
- pracownica banku 4 tys
- kierownik banku 7tys
- dyrektor banku 20tys
- kierownik sklepu 15tys
- sprzedawca 3tys
- przedstawiciel firmy medycznej 7tys
- architekt 5tys
itp...

wiem ze niektorzy sie rzucaja na kredyt za pol miliona na 30 lat z zarobkami 5tys miesiecznie na rodzine i daja rade.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Niestety ale zostaje mi praca sprzedawcy lub kosmetyczki w PL. W UK robie to samo I da rade wyzyc ale Polskie realia sa inne... ludze sie, ze uzbieramy na kupno calego domu I wykonczenie go zeby juz do PL bez kredytu zaczynac. ..ewentualnie 100tys do splaty, zeby zostalo. I Co do lotniska to wlasnie tam bysmy chcieli z Mezem pracowac wiec bliskosc do niego byla by duzym plusem. Same oplaty szeregowca (bez kredytu) podobno nie sa takie straszne Bo I w 1000zl mozna sie zamknac???
Pytanie jeszcze, ktory developer buduje w najlepszym standardzie w Baninie?? I z jakim wyprzedzeniem trzeba wykupowac mieszkania jesli zalezalo by nam na segmencie skrajnym??

mieszkania skrajone są rozchwytywane w pierwszej kolejności... często są już "sprzedane" zanim wystawią ofertę...
do góry