Widok

realia finansowe

Witam,
zastanawiamy się nad powrotem do PL, zakupem domu w Baninie (na ul. Saturna). Problem w tym, że po 10- letnim pobycie za granicą, nie mamy pojęcia jak wyglądają realia cenowe w PL.
Zastanawiam się ile można zarobić na miejscu, ew. w Gdańsku nie posiadając specjalistycznych uprawnień, jestem gotowy na jakieś kursy itp.
Zastanawiam się również ile kosztuje utrzymanie takiego domu- tj. podatki, prąd, gaz, woda, śmieci itp. czy ok. 4000 miesięcznie starczy na utrzymanie domu i 4 osobowej rodziny? (dzieci 1 i 5 latek) Ile wydaje się na transport pracując w Gdańsku, ile na wyżywienie, przedszkole, szkołe itp

Byłbym wdzięczny za pomocne komentarze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak. Na Saturna to same piękne domy z ogrodami. Gratuluję wyboru. A jakby zabrakło domów to Pan deweloper dobuduje.
Będzie Pan zadowolony. http://www.zukowo.e-mapa.net/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jak chcesz sie dowiedzieć konkretów, to jedź na osiedle, zapukaj do kogoś i zacznij rozmawiać. Wielu cię jeszcze na kawe zaprosi i odpowie na wszystkie pytania jeśli tylko będą znać odpowiedź. Na forum nie pytaj bo to dno i 4 m mułu.

Tu sie dowiesz że jesteś kolejny słoik, debil kozak co za kredyt w funtach dom chce kupić a Banino to syf kołchoz bagno i zbieranina buraków. Serio, to forum to hańba dla całego powiatu.

Idź i porozmawiaj z mieszkańcami
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zależy na jakim poziomie chcecie żyć. Moim zdaniem jednak minimum przy dwójce dzieci i utrzymaniu domu to ok. 6 tys. i to naprawdę minimum. Względnie godne życie bez zmartwień "co zrobię, jak coś się zepsuje", bez oszczędzania na dzieciach (tj. zajęcia dla dzieci, wyjazdy) itp. to ok. 10 tys. miesięcznie. Spokojne życie to od 10 tys. wzwyż. To z moich własnych obserwacji. Samo utrzymanie domu to jedno, ale przy domu co jakiś czas trzeba coś zrobić, wyremontować - czas biegnie szybko, a domy deweloperskie są słabej jakości, więc trochę będziecie musieli doinwestować.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 5

To co ty tu robisz.? Biznesmen ze swoim kurnikiem i ogródkiem wielkości doniczki.?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 12

@KS odleciałeś z lekka
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dom za gotówkę będziesz kupować? Bo jeśli nie, to do miesięcznych kosztów utrzymania musisz doliczyć ratę kredytu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Odleciałeś? Ja jestem tego samego zdania co KS... Wiadomo można przeżyć za mniejsze pieniądze,ale to raczej "wegetacja" a nie życie... Jak same opłaty ok 2,5 tys (kredyt, opłaty, internet, paliwo itp).
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

myslalem o ok. 125-140 tys kredytu, najpierw mój dom muszę sprzedać tu na miejscu i wykończyć nowy, to też ok. 100 tys kosztuje słyszałem..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dzięki za odpowiedź:) w UK nigdy nie byłem ,słoikiem też nie jestem, rodowity Gdańszczanin, ale wiem co masz na myśli:)

może inaczej, ile wynoszą stałe opłaty odnośnie domu, przedszkola itp. ratę kredytu szacuję na ok 700-850 zł, dziecko w przedszkolu, 1 samochód, jakiś bilet miesięczny na komunikację miejską, śmieci, paliwo na dojazdy do Gdańska do pracy itp. Czy w 2500 zł się zmieszczę? planuję zarobki na poziomie (w sumie) 4500zł + ew. dorobić na myciu okien- mam nadzieję, że chętni się znajdą...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

do emigranta a ja Ci tak powiem , mieszkałem za granicą i wróciłem 10 lat temu i żałuję bo jest coraz gorzej w naszym kraju.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

10.000 to nie lekka przesada? w tej chwili zarabiam ok. €2500 i żyje się nam bardzo dobrze, odkładamy ok €300-€500 miesięcznie, ale tu ceny są dużo dużo wyższe- miesięczny podatek za 2 małe samochody 400zł, rata za dom 2400zł, ubezpieczenie zdrowotne (najtańsze) 600zł na rodzinę, internet 120zł, prąd z gazem 600zł podatki miejskie 300zł miesięcznie, chleb 10zł, mleko 2,5zł, 5kg ziemniaków 25zł :D

ceny (może poza prądem i gazem) sporo wyższe...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

gorzej? mi własnie się wydaje, że co raz lepiej. dlatego myslimy o powrocie. Docelowo chciałbym założyć własną działalność- mycie okien, znam sie na tym...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

? :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gaz ok 200 mc; prad 150 zl; smieci 70 zl; szambo 100 zl; woda 30 zl; internet 50 zl; 2 telefony 100 zl; miesieczny na PKM 90 zl - osoby to juz 180 zl; przedszkole panstwowe ok 250 zl, prywatne 750 zl (roczniaka musisz poslac prywatnie); i juz masz 1850 zl stalych oplat.
Do tego kredyt 850 zl. I juz 2700 zl nie ma.
Dolicz benzyne, ubezpieczenie i naprawy auta, jedzenie, ubranie, leczenie, wakacje, kupienie czegos do domu, chemie i kosmetyki, jakies extra wydatki np zepsute zelazko albo prezent na urodziny...
Tez sie zgadzam, ze 10 tys na 4 osoby pozwala zyc wygodnie, ale bez szalenstw i pozwala na odlozenie raczej niewielkich sum w skali roku.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

wow :D

Tu jest życie drogie(jedzenie drożeje z dnia na dzień )
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

2 osoby dorosłe:
Kredyt (200.000) - ok. 1200
Prąd: 130
Gaz: średnio 150
Woda: 50
Śmieci: 50 (bez segregowania, z dwoma wypożyczonymi kubłami)
Internet: 80
Podatek od nieruchomości: 10
RAZEM: 1670.00 miesięcznie
Plus kominiarz, ubezpieczenia, itp.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

dziękuję bardzo za odp. jakoś to tak nie strasznie wyglada:) w naszym przypadku rata kredytu powinna być ok. 400 zł niższa ale za to 1 dziecko w przedszkolu, jakies 100 zl ubezpieczenie auta, 500 zł paliwo myślę, chyba nie będzie tak źle :) ok. 2300- 2600 powinno zostać na jedzenie ciuchy i takie tam...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Banino

Ozonowanie domu (15 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...

do góry