Widok

realia finansowe

Witam,
zastanawiamy się nad powrotem do PL, zakupem domu w Baninie (na ul. Saturna). Problem w tym, że po 10- letnim pobycie za granicą, nie mamy pojęcia jak wyglądają realia cenowe w PL.
Zastanawiam się ile można zarobić na miejscu, ew. w Gdańsku nie posiadając specjalistycznych uprawnień, jestem gotowy na jakieś kursy itp.
Zastanawiam się również ile kosztuje utrzymanie takiego domu- tj. podatki, prąd, gaz, woda, śmieci itp. czy ok. 4000 miesięcznie starczy na utrzymanie domu i 4 osobowej rodziny? (dzieci 1 i 5 latek) Ile wydaje się na transport pracując w Gdańsku, ile na wyżywienie, przedszkole, szkołe itp

Byłbym wdzięczny za pomocne komentarze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To jak sie dowiedziec przed wystawieniem oferty??? I ktorego developera wybrac?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak ,naprawdę życie tutaj jest drogie.Na podrzędnych produktach spożywczych i ciagle odmawianie sobie wszystkiego można jedynie depresji się dorobić.Jeśli mają Państwo dobrą prace i starcza a nawet odkładacie coś to przemyślcie sprawę powrotu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tylko w UK caly czas wynajmujemy pokoj z kuchnia I lazienka... Marzy nam sie wlasny dom z kawalkiem ogrodka. .. poza tym nie wyobrazam sobie rodzic tu dziecka. Na cala ciaze tylko 2usg robia. W Pl mamy cala Rodzine a w Londynie jestesmy sami.

Rozumiem.Może powinniście spróbować tutaj.Dużo znajomych moich wróciło i radzą sobie.Trzeba sięgać po marzenia i nie bać się .Też zaryzykowałam z budową domu i się udało.Także głowa do góry i do dzieła.A tęsknota za bliskimi też nie dodaje energii tylko odwrotnie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

no ty to ty, i tak zaraz na urlop macierzynski pojdziesz gdzie dostaniesz 80% pensji, po jakims czasie juz tylko 60%. (mowie z glowy % moge sie mylic). kosmetyczka zarabia okolo 3 tys, sprzedawca 1.5 do 3tys (mowie o slepie odziezowym). ale co z twoim chlopakiem? co on robi i czy da rade cala rodzine utrzymac gdy ty nie bedziesz miala pracy, bo trudno znalesc prace jak sie planuje zaraz zwolnic na 2-3 lata dla dziecka. on musi zarabiac min 6tys na reke. mowie tyle jesli planujecie dziecko, wlasny dom (z min. kredytem) itp.
bo jesli zarabia mniej to jedynie opcja mieszkania u rodziny wchodzi w gre w czasie gdy ty nie pojdziesz do pracy.
wiesz ile kosztuje w ogole szereg? min 400tys z urzadzeniem, meblami, ogrodem itp. bo przeciez mebli nie przywiezisz z UK.
nie mysl ze czesc mebli kupisz pozniej czy wykonczysz pozniej, przy dziecku tego nie zrobisz.
polecam ci kupic mieszkanie w miescie za 250tys, tam gdzie bedziesz miala blisko sklepy, przychodnie, dziecko troszke podrosnie i wtedy sprzedac mieszkanie i kupic cos pozamiastem. na mieszkaniu nie stracisz a sprzedaz a moze nawet sprzedaz z zyskiem.
to jest najlepsza i najbezpieczniejsza opcja dla was teraz, pozatym jest twoj rocznik to 89 to jeszcze masz duzo czasu zestarzec sie za miastem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

no super ze ci sie marzy, duzo osobom sie marzy a pozniej bank im dom zabiera bo ona zarabia 2tys i a jego zwolnili z pracy i pol roku siedzi na bezrobociu, rata kredytu 1500, jedzenie 500, oplaty 500, i pozyczaja od rodziny. to ze marzy mi sie jacht nie znaczy ze mam sprzedzac dom, samochod, nerke i kupic jacht. tzeba liczyc sily na zamiary.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

sprzątaczka 2500 zł? pracownik banku 4000? nie trochę za dużo? wiem, że zastępca szefa sklepu w lidl ma max 2 500 zł. tyle co sprzątaczka?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

no ja znam taka co tyle zarabia. ale ona pracuje 12h dziennie, ma 25 lat.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

właśnie... mam super prace, zarabiam holenderska średnią (€33000 rocznie) stały kontrakt, kupiony dom, bardzo dobrze znam język, szanse na rozwój (praca.w.restauracji z gwiazdka Michelin) ale ciągnie do Polski nawet jeśli ma.być biedniej, skromniej i w ogóle gorzej... bo... Polska to Polska :D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

za malo zarabiasz teraz, jak zaczniesz zarabiac 5tys euro miesiecznie to szybko zapomnisz o polsce.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

ciekawostka:) z biegiem czasu- czyli wraz z rosnącymi dochodami coraz bardziej a nie coraz mniej doskwiera mi tęsknota za krajem. Wczoraj, jak oglądałem nasz awans na MŚ w CCCP :) to prawie się popłakałem :D:D:D (30 letni chłop:D )

€5000 jest nie realne (powyżej ok €1800 podatki są kosmiczne i rosną nieproporcjonalnie szybko do zarobków, musiałbym zarabiać €9000 brutto :D)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chłopie wracaj , zakładaj firmę będzie dobrze . Trzymam kciuki dacie radę
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

dzieki:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

zdecydowaliśmy że w sobotę jedziemy do Banina oglądać domki, dowiedzieć się o kredyt. Będziemy przez tydzień. Biorę sprzęt do mycia okien, bo już znajomych obiecałem ze ich wyreczę:) jeżeli jest ktoś chętny proszę pisać na S_Grzywacz@interia.EU. 3majcie kciuki !! ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co do kredytu to z tego Co dzis sie dowiedzialam w Pl banku dostaniesz tylko kredyt w walucie jakiej zarabiasz. . Cxyli w Twoim wypadku w €
Trzymam kciuki za ogladanie domow, mam nadzieje ze ktorys sie Wam spodoba I wrocicie niedlugo do PL jak chcielibyscie:)
Bede wdzieczna za podzielenie sie potem inf jak odebrales developerow, jakie inwestycje Cie zainteresowaly:)
Trzymam kciuki:)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak bede cos wiedział, dam znać:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeśli chcesz przeznaczyć około 300 tys na zakup nieruchomości i zastanawiasz się czy wybrać Saturna czy osiedle w Gdańsku gdzie za tą cenę dostaniesz 50 parę metrów może z balkonem i setka sąsiadów dookoła których nie znasz i nigdy nie poznasz to wybierz Saturna A co do kosztów to wykończenie takiej nieruchomości to około 100 tys
Koszty co miesiąc
Prąd 200 zł
Ogrzewanie 200zł miesięcznie cały rok
+ około 4 metrów drewna na zimę do kominka tyle spalam na Saturna
Śmieci 40 zł
Przedszkole dla 5 latka jest w szkole w sumie bez opłat płacisz za jedzenie około 200 zl
Woda 125 zl
Paliwo około 20 km do pracy 650 zł
Prywatne przedszkole 650 zł
Jedzenie, środki czystości około 250zł tygodniowo -zależy ile się je
Dodatkowo ubezpieczenie auta, bilety, itp
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

ok, dzięki bardzo. Te 100 tys na wykończenie to same podłogi, gładzie,kafelki, listwy itp. czy razem z meblami?
w jakim stanie otrzymuje się ten domek?

W Gdańsku setka sąsiadów tu tylko dziewięćdziesięciu ośmiu. Korki rano takie, że jedziesz do pracy spokojnie ponad godzinę, powrót nawet gorszy, kolega zapomniał wspomnieć o błocie i wodzie,w której się brodzi po banińskich uliczkach. Spacer między blokami i szeregami też średnio atrakcyjny, także zdecydowanie polecam te 50 m.w Gdańsku
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tak sobie myślę ,że z mycia okien to Ty niestety nie zarobisz. Życzę Ci dobrze ale pomyśl o konkretnej pracy.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry