Widok

realia finansowe

Witam,
zastanawiamy się nad powrotem do PL, zakupem domu w Baninie (na ul. Saturna). Problem w tym, że po 10- letnim pobycie za granicą, nie mamy pojęcia jak wyglądają realia cenowe w PL.
Zastanawiam się ile można zarobić na miejscu, ew. w Gdańsku nie posiadając specjalistycznych uprawnień, jestem gotowy na jakieś kursy itp.
Zastanawiam się również ile kosztuje utrzymanie takiego domu- tj. podatki, prąd, gaz, woda, śmieci itp. czy ok. 4000 miesięcznie starczy na utrzymanie domu i 4 osobowej rodziny? (dzieci 1 i 5 latek) Ile wydaje się na transport pracując w Gdańsku, ile na wyżywienie, przedszkole, szkołe itp

Byłbym wdzięczny za pomocne komentarze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

dlaczego uważasz ze nie? mało klientów, za wysokie ceny?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak wroci do PL to juz nie zarabia w walucie. Tak od razu po znalezieniu pracy albo zalozeniu firmy tez sie nie spiesza z dawaniem kredytow. Filrma musi dzialac jakis czas i przynosic dochody udokumentowane zaplaceniem podatku , umowa o prace pewnie okres probny musi minac.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

W roku masz okolo 220 dni roboczych, odejmujesz urlop zostaje 200. Piszesz ze 8-10 domow dziennie nie powinno byc problemem. To ci daje 2000 zlecen w roku. Srednio myjesz 2 razy w roku czyli musisz miec 1000 stalych klientow czyli mniej wiecej monopol w Baninie, bo czesc myje samodzielnie. Pomysl o poszerzeniu oferty, drobne ogrodnictwo, zakupy , odsniezanie , sprzatanie. Nie wiem czy wszystko na raz, ale klienci chetniej zwracaja sie do kogos znajomego, jesli sa zadowoleni z uslugi. Nie wiem jak wyglada konkurencja
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

myślałem raczej o skupieniu się na myciu okien za małe pieniądze. 4 razy w roku powiedzmy 60-80 zł za dom, jeżeli będą blisko siebie lub nawet takiej jeśli w tym samym szeregu. tu w NL to działa. poza tym nie chce się ograniczyć jedynie do Banina. wszystko w odległości 20 km. Gdańsk i małe miejscowości. Ale poszerzenie oferty o odśnieżanie w zimie to pomysł warty rozważenia. dziękuję :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dodatkowo 10 domow dziennie wydaje mi sie nierealne. Doliczajac czas na spakowanie, rozpakowanie i dojazd to liczac nawet 12 h dzien pracy wyjdzie Ci 1 h na dom w najlepszym razie. Umyjesz w godzine 12 okien z ramami, zabrudzonych od koszenia trawy i gliniastego pylu z drog?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

I do tego jeszcze napije się kawy:) tu w NL myjemy 2-3 domy na godzinę jeśli sa obok siebie. Potrzebowałbym min. 300 zł dziennie przychodu. To by mi min. starczyło. To 2 dużych lub 4-5 małych klientów.Średnio 3-4 dziennie. Jeżeli wszystko byłoby blisko siebie to o 12:00 jestem w domu:) Zauważyłem, że konkurencja w PL nie zawsze jest profesjonalna i nie za szybka. Dodatkowo zadają za dużo pieniędzy- np. 25 zł za drzwi balkonowe. 25 zł !!!! :D Ja wezmę 2-3 razy tyle za całe mieszkanie ;)

Drobne ogrodnictwo, może zakupy również wydaje się fajnym pomysłem na zimę lub chude.dni :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ogrodnictwo w zimie nie dziala .
W PL placa pewnie za mycie okien z ramami. Jak umyjesz same szyby to pogonia :) Zrob oferte z ramami i bez ram, zeby nie bylo nieporozumien.

chodzi o przetarcie ram i usunięcie pajęczyn itp czy szorowanie do białosci bo do tego są odpowiednie.środki ale to kosztuje extra. zazwyczaj nie jest to potrzebne. przetarcie ram gąbką i usunięcie pajęczyn itp jest w standardzie :) ogrodnictwo fakt:) w zime leży. może jeszcze jakieś pomysly:) ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

W domu trzeba zrobić podłogi, drzwi łazienki, ściany wystarczy zagruntowac i pomalować, trzeba zrobić kominek obudowac schody. Wszystko zależy od tego jaki standard chcesz mieć, sama ekipa remontowa to koszt około 14 tys, kuchnia z Ikea + sprzęt po taniosci 10 tys, schody 7-10 tys. U mnie 100 tys z meblami ale to wszystko zależy co chcesz i gdzie kupujesz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wszystko zależy od potrzeb mi tutaj dobrze i cieszę się że udało mi się wyprowadzić z Gdańska.

jakieś pomysły jak najlepiej "rozplakatować" swoją działalność?

chłopie tu połowa Banina w kredytach siedzi, kto Ci zapłaci. 1 -2 może 3 osoby
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

kredyt chce wziąć na moją obecna umowę w NL. Dowiadywalem się. Do 620 tys nie.ma.problemu...

myślę, że więcej osób się znajdzie. no ale cóż. niema co gdybać. trzeba działać. najpierw jedziemy domki obejrzeć a potem pomyślimy co dalej :)

Usługa mycia samych szyb w Baninie może się nie sprawdzić. Tutaj strasznie się kurzy szczególnie latem, okna trzeba szorowac min co 2 miesiące a same szyby przecierac co 2 tygodnie. Jednak sprzątanie kompleksowe mieszkania to już super. Tutaj np mamy panią która przychodzi raz w miesiącu i sprząta 80 m za 100 zł ale siedzi z 6 godzin i jest błysk.

zalamiecie się jak zobaczycie Banino
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dodaj jeszcze haracz miesięczny z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej 1100zł
Plus ok 20zł za m2 powierzchni firmowej na rok. I jeszcze zakład energetyczny sprzeda ci droższy prąd.
W Polsce rzemieślnik co ma warsztat usługowy płaci tyle co "fabrykant"
Będzie Pan zadowolony.

;) ;) ;)

w takim razie zapotrzebowanie jest duże. trzeba ustalić niska cenę i wysoką częstotliwość :)
do góry