Widok

realia finansowe

Witam,
zastanawiamy się nad powrotem do PL, zakupem domu w Baninie (na ul. Saturna). Problem w tym, że po 10- letnim pobycie za granicą, nie mamy pojęcia jak wyglądają realia cenowe w PL.
Zastanawiam się ile można zarobić na miejscu, ew. w Gdańsku nie posiadając specjalistycznych uprawnień, jestem gotowy na jakieś kursy itp.
Zastanawiam się również ile kosztuje utrzymanie takiego domu- tj. podatki, prąd, gaz, woda, śmieci itp. czy ok. 4000 miesięcznie starczy na utrzymanie domu i 4 osobowej rodziny? (dzieci 1 i 5 latek) Ile wydaje się na transport pracując w Gdańsku, ile na wyżywienie, przedszkole, szkołe itp

Byłbym wdzięczny za pomocne komentarze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jeśli chcesz przeznaczyć około 300 tys na zakup nieruchomości i zastanawiasz się czy wybrać Saturna czy osiedle w Gdańsku gdzie za tą cenę dostaniesz 50 parę metrów może z balkonem i setka sąsiadów dookoła których nie znasz i nigdy nie poznasz to wybierz Saturna A co do kosztów to wykończenie takiej nieruchomości to około 100 tys
Koszty co miesiąc
Prąd 200 zł
Ogrzewanie 200zł miesięcznie cały rok
+ około 4 metrów drewna na zimę do kominka tyle spalam na Saturna
Śmieci 40 zł
Przedszkole dla 5 latka jest w szkole w sumie bez opłat płacisz za jedzenie około 200 zl
Woda 125 zl
Paliwo około 20 km do pracy 650 zł
Prywatne przedszkole 650 zł
Jedzenie, środki czystości około 250zł tygodniowo -zależy ile się je
Dodatkowo ubezpieczenie auta, bilety, itp
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

jak bede cos wiedział, dam znać:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co do kredytu to z tego Co dzis sie dowiedzialam w Pl banku dostaniesz tylko kredyt w walucie jakiej zarabiasz. . Cxyli w Twoim wypadku w €
Trzymam kciuki za ogladanie domow, mam nadzieje ze ktorys sie Wam spodoba I wrocicie niedlugo do PL jak chcielibyscie:)
Bede wdzieczna za podzielenie sie potem inf jak odebrales developerow, jakie inwestycje Cie zainteresowaly:)
Trzymam kciuki:)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

zdecydowaliśmy że w sobotę jedziemy do Banina oglądać domki, dowiedzieć się o kredyt. Będziemy przez tydzień. Biorę sprzęt do mycia okien, bo już znajomych obiecałem ze ich wyreczę:) jeżeli jest ktoś chętny proszę pisać na S_Grzywacz@interia.EU. 3majcie kciuki !! ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

dzieki:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chłopie wracaj , zakładaj firmę będzie dobrze . Trzymam kciuki dacie radę
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

ciekawostka:) z biegiem czasu- czyli wraz z rosnącymi dochodami coraz bardziej a nie coraz mniej doskwiera mi tęsknota za krajem. Wczoraj, jak oglądałem nasz awans na MŚ w CCCP :) to prawie się popłakałem :D:D:D (30 letni chłop:D )

€5000 jest nie realne (powyżej ok €1800 podatki są kosmiczne i rosną nieproporcjonalnie szybko do zarobków, musiałbym zarabiać €9000 brutto :D)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

za malo zarabiasz teraz, jak zaczniesz zarabiac 5tys euro miesiecznie to szybko zapomnisz o polsce.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

właśnie... mam super prace, zarabiam holenderska średnią (€33000 rocznie) stały kontrakt, kupiony dom, bardzo dobrze znam język, szanse na rozwój (praca.w.restauracji z gwiazdka Michelin) ale ciągnie do Polski nawet jeśli ma.być biedniej, skromniej i w ogóle gorzej... bo... Polska to Polska :D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

no ja znam taka co tyle zarabia. ale ona pracuje 12h dziennie, ma 25 lat.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

sprzątaczka 2500 zł? pracownik banku 4000? nie trochę za dużo? wiem, że zastępca szefa sklepu w lidl ma max 2 500 zł. tyle co sprzątaczka?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

no super ze ci sie marzy, duzo osobom sie marzy a pozniej bank im dom zabiera bo ona zarabia 2tys i a jego zwolnili z pracy i pol roku siedzi na bezrobociu, rata kredytu 1500, jedzenie 500, oplaty 500, i pozyczaja od rodziny. to ze marzy mi sie jacht nie znaczy ze mam sprzedzac dom, samochod, nerke i kupic jacht. tzeba liczyc sily na zamiary.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

no ty to ty, i tak zaraz na urlop macierzynski pojdziesz gdzie dostaniesz 80% pensji, po jakims czasie juz tylko 60%. (mowie z glowy % moge sie mylic). kosmetyczka zarabia okolo 3 tys, sprzedawca 1.5 do 3tys (mowie o slepie odziezowym). ale co z twoim chlopakiem? co on robi i czy da rade cala rodzine utrzymac gdy ty nie bedziesz miala pracy, bo trudno znalesc prace jak sie planuje zaraz zwolnic na 2-3 lata dla dziecka. on musi zarabiac min 6tys na reke. mowie tyle jesli planujecie dziecko, wlasny dom (z min. kredytem) itp.
bo jesli zarabia mniej to jedynie opcja mieszkania u rodziny wchodzi w gre w czasie gdy ty nie pojdziesz do pracy.
wiesz ile kosztuje w ogole szereg? min 400tys z urzadzeniem, meblami, ogrodem itp. bo przeciez mebli nie przywiezisz z UK.
nie mysl ze czesc mebli kupisz pozniej czy wykonczysz pozniej, przy dziecku tego nie zrobisz.
polecam ci kupic mieszkanie w miescie za 250tys, tam gdzie bedziesz miala blisko sklepy, przychodnie, dziecko troszke podrosnie i wtedy sprzedac mieszkanie i kupic cos pozamiastem. na mieszkaniu nie stracisz a sprzedaz a moze nawet sprzedaz z zyskiem.
to jest najlepsza i najbezpieczniejsza opcja dla was teraz, pozatym jest twoj rocznik to 89 to jeszcze masz duzo czasu zestarzec sie za miastem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rozumiem.Może powinniście spróbować tutaj.Dużo znajomych moich wróciło i radzą sobie.Trzeba sięgać po marzenia i nie bać się .Też zaryzykowałam z budową domu i się udało.Także głowa do góry i do dzieła.A tęsknota za bliskimi też nie dodaje energii tylko odwrotnie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tylko w UK caly czas wynajmujemy pokoj z kuchnia I lazienka... Marzy nam sie wlasny dom z kawalkiem ogrodka. .. poza tym nie wyobrazam sobie rodzic tu dziecka. Na cala ciaze tylko 2usg robia. W Pl mamy cala Rodzine a w Londynie jestesmy sami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak ,naprawdę życie tutaj jest drogie.Na podrzędnych produktach spożywczych i ciagle odmawianie sobie wszystkiego można jedynie depresji się dorobić.Jeśli mają Państwo dobrą prace i starcza a nawet odkładacie coś to przemyślcie sprawę powrotu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

To jak sie dowiedziec przed wystawieniem oferty??? I ktorego developera wybrac?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

mieszkania skrajone są rozchwytywane w pierwszej kolejności... często są już "sprzedane" zanim wystawią ofertę...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety ale zostaje mi praca sprzedawcy lub kosmetyczki w PL. W UK robie to samo I da rade wyzyc ale Polskie realia sa inne... ludze sie, ze uzbieramy na kupno calego domu I wykonczenie go zeby juz do PL bez kredytu zaczynac. ..ewentualnie 100tys do splaty, zeby zostalo. I Co do lotniska to wlasnie tam bysmy chcieli z Mezem pracowac wiec bliskosc do niego byla by duzym plusem. Same oplaty szeregowca (bez kredytu) podobno nie sa takie straszne Bo I w 1000zl mozna sie zamknac???
Pytanie jeszcze, ktory developer buduje w najlepszym standardzie w Baninie?? I z jakim wyprzedzeniem trzeba wykupowac mieszkania jesli zalezalo by nam na segmencie skrajnym??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

no ale zarobki tez poszly w gore, przeciez do polski przyjezdzaja teraz ukraince bo polska stala sie bardziej rozwinietym krajem i przybylo ludzi umiacym robic skomplikowane rzeczy. jesli umiesz robic tylko proste czynnosci bez wyksztalcenia to lepiej bedzie ci na zachodzie bo tam placa wiecej niz tutaj za proste czynnosci. tak tylko nadmienie ile zarabiaja moi znajomi, sa to ceny prawdziwe w netto.
- programista 10tys
- project manager IT duzego zespolu 30tys
- pomocnik ksiegowej w olivia gates (student) 3tys
- rozwoziciel fast foodow (student) 3 tys
- sprzataczka 2.5 tys
- informatyk 3.5 tys
- pracownica banku 4 tys
- kierownik banku 7tys
- dyrektor banku 20tys
- kierownik sklepu 15tys
- sprzedawca 3tys
- przedstawiciel firmy medycznej 7tys
- architekt 5tys
itp...

wiem ze niektorzy sie rzucaja na kredyt za pol miliona na 30 lat z zarobkami 5tys miesiecznie na rodzine i daja rade.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Banino

Drewutnia/Altana/Domek narzędziowy (35 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was miał kontakt z Powiatowym inspektoratem Nadzoru budowlanego w sprawie zgłoszenia...

do góry