Widok

fejt

gratulacje :)
no no no ....
kto by sie spodziewal ze z takiego szkraba wyrosnie taka powazna osoba ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gaja

Ja tam nie mam nic przeciwko byciu obsługiwaną przez facetów....

Gaja

Przepraszam za pchliste skoki, ale zaraziłem się od mojego mistrza. Nie pisz proszę o tym "abstrakcyjnym podręczniku". Popierając Marksa nie muszę przecież wcale popierać go we wszystkich kwestiach, tak samo jak nie popierając liberalizmu nie musze tego robić we wszystkich kwestiach, a więc w niektórych mogę go popierać. Marksa cenię za wnikliwą analizę społeczeństwa, bo każdy historyk mysli społecznej bez uprzedzeń ideologicznych to powie. W "manifeście komunistycznym" miał bardzo dobry program, dlatego chociażby za punkt o podatku progresywnym "liberały" nim pomiatają. Pisałem wyraźnie, że rewolucja wg mnie jest dziś niemożliwa ponieważ od tłumienia rewolucji jest wojsko i policja i w razie czego na lud się ich pośle." Rewolucja aksamitna", a więc pokojowa - była według tego co się dowiedziałem sterowana przez "sŁużby" i zaplanowana na kilka lat do przodu w góry(ale to opowieść na inny czas). Tak więc pokojowe rewolucje są "psu na budę", bo efekty w Polsce widzimy i nie będę tu już "śpiewał" danymi
Przepraszam ze sie znów rozpisałem - tak już mam. A więc pisząc o ewolucjii pisałem, że nie popieram ewolucji w wydaniu Darwina i innych Malthusów psychopatów ( O Malthusie pisał notabene Marks:)))):" Jest jeden zbedny człowiek na ziemi - Malthus). W skrócie - nie popieram tego co się dziś upowszechnia, a więc, że "słabsze jednostki nie przeżywają", lub tego co mówił Malrhus i co się uskutecznia jako dogmat na kierunkach ekonomicznych: " Dla niektórych ludzi zabrakło miejsca przy stole świata" czy jakoś tak... jakbym słyszał Lewandowskiego... Ponoć spece z WHO wyliczyli, że Ziemia jest w stanie wyżywić i ubrać 9 miliardów ludzi, więc ten dogmat o takich prawach ewolucjii jest jak dogmat religijjny - niedorzeczny i empirycznie niedudowodniony. Dogmaty te skutecznie rozsiewają innym ci co sie najwięcej dorobili, bo jakoś dziwnie od dziesięcioleci powiększa się przepaść między bogatymi a biednymi.
Dlatego też jestem za przejęciem władzy drogą wyborów. Zdaję sobie wprawę, że w taki sposób zapoczątkowana ewolucja nie może być zrobiona w ciągu jednego dnia, a raczej w ciągu wielu lat. Bez zmiany jednak układu międzynarodowego może to pozostać płonnymi marzeniami. Przyjmijmy, że przejmuję władzę i od dziś mówię, ze wycofuje wojska ze wszystkich krajów okupowanych i przywracam wizy dla Amerykanów, "osłabiam złotego". Amerykańcy mówią: proszę bardzo! Robią mi blokadę ekonomiczną i kraj jest w kryzysie, a ja mogę podać sie tylko do dymisji. O co mi chodzi?
Ano o to, że kraj może iść drogą ewolucji tylko wtedy gdy odpowiedni ludzie po wygraniu wyborów będą w stanie stworzyć odpowiedni układ miedzynarodowy, który pozwoli stosowanie odpowiednich kroków ekonomicznych, w których będzie się liczyć przede wszystkim człowiek, tak jak to się stosuje chociażby w Japonii, z której tak sie "liberały" smieją - no bo jak zysk może być mniej ważny od człowieka? Ewolucja powinna doprowadzić do kształcenia permanetnego, ale do tego potrzeba środków, dlatego zamiast wydawać na F-16 powinno się dawać więcej na kształcenie, powinna także dbać o rozwój dzieciaków od samego początku inaczej część z nich bedzie intelektualnie niedorozwinięta i bedzie dzidziczyć biedę.
W skrócie mówiąc człowiek musi stać sie "podmiotem" w swoim państwie. Dzisiejsza darwinistyczna ewolucja powoduje ze człowiek staje się "szczurem" w wyscigu, a więc "przedmiotem", a naprawdę mogłoby być inaczej. Ludzki egoizm i szaleństwo nie zna jednak granic.
Rewolucja socjalistyczna została przyspieszona i na pewno nie została dokończona. "Socjalizm realny" - tak go nazywajmy przegrał wyscig z Reaganem, a także poprzez 10-letnią wojnę z Afganistanem. Po za tym rewolucji nie możnaby nigdy dokończyć, ponieważ dziś zmiany następują coraz szybciej i wraz ze zmianami w dziedzinie technologii, informatyki trzebaby cały czas zmieniać istniejący system polityczny. Statyczny charakter socjalizmu spowodowałby upadek tego systemu.
Smacznej wyżerki konfitur
PS. Co do tych błedów ortograficznych to sama zaczęłaś. Ja Twoje "cuż" zauważyłem już wcześniej, ale zwróciŁem Ci na to uwagę dopiero po tym jak dostałem "ochrzan" za odmianę francuskich nazwisk.
PS.2 I przestań z tą manipulacją. Im dłużej jesteś ciekawa moich poglądów tym bardziej przekonujesz mnie do siebie:)
PS.3 Przepraszam za tego tasiemca - to już naprawdę koniec:)

Gaja

O dzisiejszej manipulacji napisze ci krótko, zgadzam sie z Tobą, tylko że dziś jest w ukrytej formie. Powiedzmy że wyjaśnie to jutro, bo znów napiszę tasiemca i to znów niestety będzie nie z "podręcznika", tylko na postawie mojej wiedzy. Pa, pa!
Nie jestem takim skrybą za jakiego mnie uważasz

blurp

kandydat/kandydatka na rodzica chrzestnego powinna lubić rybki jako, że ostatnio obrodziły mi gupiki i gorączkowo zastanawiam się jak ja też utrzymam to stado...jest ok.30 maluchów...
a no właśnie chce ktoś parę maluchów?za jakiś czas będą do wzięcia.

Gaja

następnym razem weź tą butelkę ze sobą:)))coś czuję, że mam ochotę na...oj mam!
do następnego razu.

gaja

z porzeczek ???

Agentka

blurp jak glodny to wszystko lubi ;)
w sam raz na rodzica

Aube

a ja chyba mam! Jedyny facet którego obsługe jestem w stanie zakceptować to ginekolog.;(((( W innych zawodach raczej wole kobiety.

Blurp

a czy tylko pożeczki są czerwone??? Świat jest na szczęscie różnorodny - są jeszcze czereśnie, truskawki, maliny, poziomki ...- i wszystkie one w przeróżnych odmianach czerwieni.

Jimmy

tasiemce to pasożyty - więc uważaj, nie czas i miejsce na tworzanie kolejnych - ale w tej dziedzinie to raczej Stworek jest kompetetyny - nie ja.

Jimmy

Czy kolega specjalnie umieszcza takie tasiemce, na które nie da sie odpowiedzieć nie robiąc monologu z hp???? Kolega specjalnie zamyka mi usta, (długością swoich tekstów)- nie dając możliwości na żeczową odpowiedz???? ...Kolega wcale nie oczekuje odpowiedzi!!! Kolega się cieszy że może głosić swoje idee, i wykożystuje to kolega jak tylko może!

..."O Malthusie pisał nie będę".... czyżby???? (Zobaczymy jeszcze.)
Sama nie twierdze że robi mi wyżej wspomniany Tomasz ale był on jednym z prekursorów idei zrównoważonego rozwoju w naukach ekonomicznych, obok Smitha i Ricarda itd. Z Pana Tomasza pozostał mi w głowie tylko 1 cytat (reszta gdzieś przepadła w mojej głowie, albo wcale do niej nie weszła!!!) ..."istnieje pewna absolutna granica zasobów, poza którą przestają być one dostepne"... - przyznasz że to chba nowatorskie i żadkie stwierdzenie jak na ekonomię i to w XIX wieku????
I wcale nie zamierzam Pana do siebie przekonywać. Niepokoi mnie to że z postu na post jest pan coraz milszy. Czy to cisza przed burzą??????

No i skąd Pan wie za jakiego skrybę pana uważam???

A konfitury to na zime, teraz wole surowe owoce!!!!

Fate apeluje do wrażliwych serc wszystkich hydeparkowiczó :)

2 dni pod moim oknem miauczało (i męczyło moje sumienie -_-) jakieś stworzonko, które okazało się być porzuconym kotkiem (a to niespodzianka ;) Jestem zdesperowana, aby znaleźć mu (bo to-jak na moje oko -kocurek ;) nowego właściciela/właścicielkę. Na razie mieszka u mnie, ale sytuacja nie jest dobrze rokująca na przyszłość, bo mam już i kota i psa, a od października nie będzie mnie w domu (studia w Toruniu:), Więc proszę i apeluję – zastanówcie się czy nie chcielibyście go przygarnąć, popytajcie znajomych i dajcie znać, tu – na HP lub pod nr 502819478 Rodzice zgodzili się na przetrzymanie go tylko do poniedziałku…
Acha, może napisze coś o kociaku ^_^ A więc: jest malutki (ok. miesiąca? mniej? ), calutki czarny, czysty, lubi psy :), ma charakterek, a przede wszystkim jest bezsprzecznie rozkoszny i uroczy *_*

P.S. gratis dołączam listę proponowanych imion ^_^

gajeczka

same smakolyki :)
nie ma to jak kobieta ktora umie je przyrzadzic ;)

Fate / Dominika

bezsprzecznie rozkoszny i uroczy ???
to tak jak blurp :)
dobre imie dla kotka ;)

blurpie zgłodniały

te rybki to nie do jedzenia będą, ale do oglądania...jestem głęboko zdegustowana takim podejściem do tematu...doprawdy nie spodziewałam się tego po Tobie:)))

Agentka

jestem nieprzewidywalny :)
chociaz i Ty masz podswiadoma ochote na degustacje sadzac po "zdegustowaniu" jakie pojawilo sie w ostatnich slowach ;)

Gaja

Przestarzałe dziś teorie pozytywistyczne w socjologii, też były nowatorskie w XIX wieku. Comte, Durkheim, Spencer, a potem np. Paretto myśleli, że da się z socjologii zrobić naukę ścisłą. Dziś te kiedyś nowatorskie teorie są przestarzałe i w swej istocie niedorzeczne. Malthus rzeczywiście mógł być jak na XIX wiek nowatorski, mogły mnie ponieść emocje gdy pisałem, ze jest psychopatą, nie wziąłem pod uwagę czasu historycznego. Wracając do cytatu, który mi napisałaś to ta granica jest niedostępna w Polsce dla ok. 50-60 procent społeczeństwa, w tym 15% ludzi z tego żyje poniżej minimum biologicznego, czyli ich tryb życia prowadzi ich do eksterminacji. Malthus w pełnej okazałości!!! Okresem przedmaltuzjańskim moznaby nazwać np. wspólnoty pierwotne, tam też go praktykowano. Teraz mamy niby cywilizację i dobrobyt i okazuje się, że "wspólnoty pierwotne" nadal są praktykowane. Malthus, który dawno powinien być wyrzucony do "lamusa", rządzi sobie spokojnie dalej w głowach wykładowców kierunków ekonomicznych, od nich zarażają się studenci i klepią te same bzdury każdemu niezadowolonemu. Nie tłumaczy się tylko studentom, że dziś żyjemy w kraju ludzi rozumnych, a nie w średniowieczu i gdyby tylko politycy podejmowali rozsądniejsze decyzje to głodujący ludzie nie musieliby być głodującymi oraz nie musieliby także Malthusem tłumaczyć swojej niedawnej biedy. Jak dziś jednak nadal wszystkiemu winne są tylko "prawa rynku" , a politycy i wielcy właściciele są biedni i niewinni.
PS. Tasiemce pisze takie, bo po prostu chcę sie wypowiedzieć do końca.
PS.2. Wcale nie chcę zamknąć Tobie ust, a także masz rację chcę przy okazji przedstawić trochę swoich idei, a dlaczego nie? W końcu to Hyde Park.
PS.3. Co do "ciszy przed burzą" to jestem rzeczywiście impulsywny i potrafię przechodzić ze skrajności w skrajność. Al jesli chodzi o Ciebie to po prostu staję wobec ciebie sympatyczny, bo potrafisz mi dowalić z sensem, a nie jakieś banialuki pisać, ze jestem be, bo jestem nieuprzejmy. Tak więc nie czuj sie jak w "oku cyklonu"

ZACIEKAWIONA

*****jutro jadę do Stegny i nie wiem czy jest tam .........POZDROWIONKA DLA DZIEWCZYN Z NOWOSZYC

ZACIEKAWIONA

YYYYYYYYYYYYY.....................ALE SIĘ CIESZĘ Z TEGO WYJAZDUUUUUUUUUUUUU
CHE CHE ŁADNA JEST TAM POGODA?

blurpie

degustacja...w pewnym sensie masz rację...w pewnym bardzo szczególnym sensie...

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (256 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Hotel w Raciborzu (3 odpowiedzi)

Cześć wszystkim, zwracam się do Was z prośbą o pomoc i doświadczenia, bo planuję krótki wyjazd...

gdzie warto studiowac (4 odpowiedzi)

Osoby szukające uczelni z przyjaznym podejściem powinny zainteresować się Uczelnią...

do góry