Widok
menu 9 i 10 m-cznego dziecka
Mamusie, ciekawa jestem, jak karmicie swoje pociechy w tym wieku. Moj Synek niebawem skonczy 10 m-cy. Narazie jego menu wyglada nastepujaco:
5-6 - 210 ml mm
ok 9 - 180 ml owocow - albo deserki ze sloiczkow albo sama wymyslam mixy, np: jabka, banany, gruszki. jak wyjdzie za rzadkie to dodaje ciut kleiku kukurydzianego albo ryzowego
12-13 - 150-180 ml mm
15-16 - obiadek lub zupka 180-200 ml - przewaznie moje jarzynki z jakims mieskiem, czasami sloiczek - co drugi dzien cale zoltko.
ok 19 150-180 ml kaszki - tu je roznie. od owocowych do wielozbozowych - taka, jaka akurat mam na stanie. w miedzyczasie oczywiscie plyny: woda, herbatki, soczki. i przekaski - biszkopcik, chrupek, wafelek ryzowy.
przed chwila zaczelam troszke szperac w necie na temat zywienia i prawde mowiac nie wiem, czy dobrze je. tzn nie wiem, czy dostaje odpowiednia ilosc (tzn nie za duzo, nie za malo) mleczka, kaszek, owocow, warzyw.
czy mozecie podac swoje przyklady? bede wdzieczna.
5-6 - 210 ml mm
ok 9 - 180 ml owocow - albo deserki ze sloiczkow albo sama wymyslam mixy, np: jabka, banany, gruszki. jak wyjdzie za rzadkie to dodaje ciut kleiku kukurydzianego albo ryzowego
12-13 - 150-180 ml mm
15-16 - obiadek lub zupka 180-200 ml - przewaznie moje jarzynki z jakims mieskiem, czasami sloiczek - co drugi dzien cale zoltko.
ok 19 150-180 ml kaszki - tu je roznie. od owocowych do wielozbozowych - taka, jaka akurat mam na stanie. w miedzyczasie oczywiscie plyny: woda, herbatki, soczki. i przekaski - biszkopcik, chrupek, wafelek ryzowy.
przed chwila zaczelam troszke szperac w necie na temat zywienia i prawde mowiac nie wiem, czy dobrze je. tzn nie wiem, czy dostaje odpowiednia ilosc (tzn nie za duzo, nie za malo) mleczka, kaszek, owocow, warzyw.
czy mozecie podac swoje przyklady? bede wdzieczna.
ok 5.00 - 210 ml mleka
ok 9 - 210 ml mleka
ok 13 - duży słoiczek obiadku
ok 16.30 - duży słoiczek deserku np. zboża w owocami, owoce do aczki typu banan, jabłko, gruszka
ok. 20.00 - 240 ml mleka plus kasza
ok 9 - 210 ml mleka
ok 13 - duży słoiczek obiadku
ok 16.30 - duży słoiczek deserku np. zboża w owocami, owoce do aczki typu banan, jabłko, gruszka
ok. 20.00 - 240 ml mleka plus kasza
no wlasnie, moj ma juz 8 zebow wiec samo przezuwanie jarzynek z obiadku to chyba za malo.
a kolejne 2 mu znowu ida :/
jak kupie wafelki ryzowe, takie z hippa, to starczaja na miesiac spokojnie.
no chyba, ze macie jeszcze jakies inne pomysly na przekaski.
planuje mu zrobic chipsy marchewkowe... mam nadzieje, ze wyjda :)
a kolejne 2 mu znowu ida :/
jak kupie wafelki ryzowe, takie z hippa, to starczaja na miesiac spokojnie.
no chyba, ze macie jeszcze jakies inne pomysly na przekaski.
planuje mu zrobic chipsy marchewkowe... mam nadzieje, ze wyjda :)