Widok

róg obfitości- znacie taki zwyczaj??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
koleżanka mi powiedziała że u niej w szkole do dzieci z 1 kl rodzice kupują róg obfitości
http://allegro.pl/rog-obfitosci-tyta-pierwszoklasisty-71cm-5kt-lic-i3496764439.html

gdzie ew mogę takie cos kupić??
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
W Auchan i innych marketach większych.

U nas w rodzinie każde rozpoczęcie i zakończenie roku szkolnego to wspólny wypad na wielkie lody :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na stronie tchiba sa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
szczerze mówiąc dopiero w tym roku gdzieś wyczytałam , ze coś takiego istnieje ...pojęcia nie miałam o tym ..u nas też tradycją jest ze po zakończeniu i rozpoczeciu roku szkolnego idziemy sobie z synem na dobre lody
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas w szkole na pasowaniu dzieci dostawały, ale takie małe, symboliczne

zamawiały panie nauczycielki, wyznaczeni rodzice kupowali słodycze do tych rogów
w mojej rodzinie taki zwyczaj jest od wielu lat . miałam ja i moje rodzeństwo,wszystkie kuzynki , mama i jej brat kiedy zaczynali szkole i chyba nawet babcia bo zaczynala szkole jeszcze przed wojna . To chyba jest niemiecki zwyczaj .
W zeszłym roku kupowałam dla chrześnicy . Były w
klifie i galerii bałtyckiej w notabene.
Pamietam ze mój był caly srebrny , zrobiony własnoręcznie przez ciotke bo to był czas kiedy w Polsce jeszcze nic nie było :-)
Dostalam po przyjściu do domu po rozpoczeniu roku szkolnego , i wlasnie to pamiętam najbardziej z tego dnia:-)
Dobrze Koleżanka powyżej napisała, to jest niemiecki zwyczaj :)

mam Rodzinę w Niemczech i wiem, że tam każde Dziecko po rozpoczęciu roku szkolnego coś takiego dostaje... Ale nie musisz przecież tego kupować, można samemu taki róg bardzo łatwo zrobić np. z brystolu do środka kupić jakieś słodycze i przybory szkolne i zawinąć go bezbarwnym papierem ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
do Eskimo :D

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? (20 odpowiedzi)

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? jak się ubrać na taki zabieg? jak to działa i czy działa ?

prezent dla dziecka - który wybrać? (7 odpowiedzi)

Dziewczyny muszę kupić prezent dla dziecka. Wiem już co chcę kupić, ale nie mogę się ostatecznie...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

do góry