Widok
Wiesz kiedyś kolega przed własnym ślubem poinformowal mnie że udało mu się poznać w kościele św. Mikołaja w Gdańsku przefajnego księdza, który poprowadził nauki indywidualne dla jego dziewczyny, która nie była ani chrzczona, ani nie przystąpila do komuni św, ani tymbardziej do bierzmowania. I dzięki jej zaangażowaniu bo naprawdę tego bardzo chciała-tylko rodzice przez lata jej to uniemożliwiali ukończyła te nauki dość szybko z tego co pamiętam i przystąpiła chyba nawet za jednym razem do wszystkich sakramentów. Bierzmowania udzialał jej biskup.
Jednak jeśli mogę dodać moją opinię na temat tego co czuję w zwiazku z tym jak o tym wszystkim piszesz to widzę, że bierzmowanie to dla Ciebie jakaś tam biurokratyczna szopka, którą trzeba szybko i masz nadzieję bezboleśnie odbębnić bo jest Ci potrzebna do ślubu skądinąd kolejnego sakramentu. A bierzmowanie to sakrament dojrzałości i uformowania chrześcijańskiego i powiem Ci, że z takim nastawieniem to bym Cię osobiście raczej nie widziala w gronie nowobierzmowanych. sorry za szczerość
Jednak jeśli mogę dodać moją opinię na temat tego co czuję w zwiazku z tym jak o tym wszystkim piszesz to widzę, że bierzmowanie to dla Ciebie jakaś tam biurokratyczna szopka, którą trzeba szybko i masz nadzieję bezboleśnie odbębnić bo jest Ci potrzebna do ślubu skądinąd kolejnego sakramentu. A bierzmowanie to sakrament dojrzałości i uformowania chrześcijańskiego i powiem Ci, że z takim nastawieniem to bym Cię osobiście raczej nie widziala w gronie nowobierzmowanych. sorry za szczerość
to nie tak,ze dla mnie to zwykla biurokracja czy tym podobne. wychowywlem sie w rodzinie gdzie nikt na to nie zwracal uwagi wiec nie myslalem o tym. teraz jest mi glupio przed dziewczyna.nie chodzi mi o to zeby szyko przejsc i miec to dalej w d... ale zeby podejsc w najblizszych 3 miesiacach b nie bedzie mnie w kraju i nie bede mogl sobie przyjechac kiedy mi sie bedzie to podobac
wiesz co, znajomi brali ślub - pan młody bez bierzmowania i nawet bez 1 Komunii - z tego,co pamiętam,to on poszedł do swojej parafii, poprosił księdza o to,że chce przystąpić do tych sakramentów i ksiądz zorganizował mu nauki indywidualne i wszsytkie 3 sakramenty (łącznie z sakramentem ślubu) przyjął jednego dnia - w dniu ślubu. Myślę,że musisz porozmawiać z jakimś księdzem - może u dominikanów,lub z księdzem Niedałtowskim w kość. Sw. Jana - jest to duszpasterz środowisk twórczych, wiele już widział i słyszał i nie powinien się dziwić ani tym bardziej utrudniać;) Niedałtowski udzielał już wielu różnego typu ślubów,sama byłam na jedym,gdzie panna młoda przyjmowała sakramenty i mówiła wyznanie wiary podczas ślubnej mszy,a pan młody nie - bo był ateistą.Ale ślub w świetle prawa kanonicznego mógł się odbyć bez przeszkód.
Problem jedynie w tym,czy znajdziesz czas żeby sobie załatwic sprawy bierzmowania,skoro nie ma Cię w kraju...
Problem jedynie w tym,czy znajdziesz czas żeby sobie załatwic sprawy bierzmowania,skoro nie ma Cię w kraju...
"Bądź tą zmianą, którą chcesz zobaczyć w świecie"
tak dokładnie jest jak mówisz, chociaż myślę sobie, że może Tomek mógłby się czuć skrępowany w czasie ceremonii ślubnej przyjmując dodatkowo bierzmowanie przed rodziną panny młodej. Tomek, tak naprawdę dużo ludzi, przystępuje do bierzmowania w przeróżnym czasie dużo później niż to ma normalnie miejsce. Właśnie napisałam do tego kolegi może odpowie. A Niedałtowski rzeczywiscie to elastyczny ksiądz, mógłby być pomocny.
a gdzie jest kosciół św. Jana?? namawiam juz szefa zeby mnie puscil na kilka dni na koniec marca, anie mma innego wyjscia jak poprosic dziewczyne zeby sie tylko skontaktowala z tym ksiedzem i dowiedziala sie co mam dalej robic.moze bedzie jakis termin w ktorej parafii w gdansku wczesniej niz w maju bierzmowanie to sie dostosuje do tego terminu
Ten podobno ekstra ksiądz to ks Krzysztof Czaja z parafii Św, Brygidy tam gdzie ks. Jankowski był proboszczem- Kosciół zaraz za uszkodzonym przez pożar kosciołem św. Katarzyny. On potem dowiadywać się może gdzie w najblizszym terminie bierzmowanie w jakiejś paraffi. Będe szukać terminu najszybszego bierzmowania jeśli sie czegoś dowiem to dam znać w tym wątku. OK. Kosciół sw. Jana zas to taki kościół do niedawna w stanie ruinalnym- byłam w nim na wykopaliskach- tam odprawiane są msze w niedzile dla środowisk twórczych i klimat jest niezły ale blisko nie ma chyba plebanii. Niedałtowski mieszka chyba przy innej parafii a w tej odprawia tylko msze św.Nie jestem tego pewna.