Dopiszę tutaj miejsce, które dzisiaj odwiedziłem: Twierdza Wisłoujście.
Miejsce to chciałem obejrzeć już od lat, ale albo nie było okazji albo zwyczajnie była zamknięta (zwykle jest zamknięta:p).
Powiem, że miejsce robi wrażenie:)) A jaki widok z wieży!:)
Zaczynając jednak od początku. Cena biletu normalnego 12 zł - widząc tą cenę na stronie uznałem, że cena dość przyzwoita. I tu pierwsze zaskoczenie, cena obejmuje wycieczkę z przewodnikiem:)) Wg kasjerki, wycieczka zajmuje 40 minut - wycieczka zaś trwała 1,5h! Przewodnik świetny; z widzą, życiowy, z genialnym poczuciem humoru;) Opowiadał ciekawie, nie śpieszył się... po prostu rewelacja:)
Sama twierdza bardzo urokliwa. Cicha, na uboczu, ale z dobrym dojazdem i miejscem do parkowania tuż przy bramie. Można też tam dopłynąć tramwajem wodnym (ilość miejsc ograniczona).
Ceglane mury, zieleń, widoczki - to zdecydowanie moje klimaty:) Taki mały Malbork w środku Gdańska:)
Naprawdę warte zobaczenia, więc polecam:)
Co jeszcze mogę dodać... Nie wiem ile trzeba czekać, my czekaliśmy kwadrans, a gdy przyszliśmy, to było już kilka osób. W kasie można kupić jakieś przekąski, wszędzie są ławki, jest też toaleta (czysta:p).
Po zwiedzaniu nikt nikogo nie przegania, więc można sobie odpocząć, porobić fotki, posiedzieć na trawce czy ławce i pogrzać się w słoneczku:)
Po wycieczce próbowaliśmy udać się na Westerplatte, ale ostatecznie odpuściliśmy. Straszne tłumy, głośno, drogi parking... klimat bardziej jak na Jarmarku Dominikańskim:d Całkowite przeciwieństwo Twierdzy:d
I jeszcze taka informacja dla zainteresowanych, Twierdza otwarta jest tylko do 31.08.2016 - później znów zamykają, aby remontować - pewnie za rok będzie można zobaczyć jeszcze więcej (wystaw tam jak na lekarstwo, póki co, ale można zobaczyć jakąś broń, monety, naczynia).
O ile dobrze zapamiętałem, 6.08.2016 ma tam być jakaś impreza (inscenizacje, pikinierzy etc).
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"