Widok

gra na pianinie

Nauka Temat dostępny też na forum:
Szukam osoby, która podjęłaby się nauki gry na pianinie czteroletniego chłopca. Znacie może takie osoby, posiadacie jakieś dane kontaktowe?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hej, co prawda nie znam ale też chcieliśmy aby nasz syn grał na pianinie(3lata)ale z tego co się dowiadywaliśmy to taką naukę rozpoczyna się w wieku około 6lat,a wcześniej to tylko zabawa(słowa kilku osób zajmujących się muzyką). Dlatego my odłożyliśmy zakup pianina, a co do nauczycieli to może ktoś ze szkoły muzycznej?
Polecam Instytut Suzuki na Osowej. Nauka gry na fortepianie od ukończenia 4 lat.
Dziękuję Wam. Wiem, że to za wcześnie ale zależałoby mi na podtrzymaniu zainteresowania dziecka muzyką i graniem właśnie poprzez krótkie lekcje - zabawy tak aby rozbudzać w nim to zamiłowanie do muzyki.
U nas w szkole graja dzieci od 5 roku zycia i na pewno nie jest za wczesnie, pod koniec roku szkolnego dzieci mialy juz pierwszy koncert i graly bez pomylek, na zestresowane tez nie wygladaly. Ale pianino kupilismy, po wakacjach, gdy chec do grania nie minela.
A jaka to szkoła?
Taaa... tylko musicie wziąć pod uwagę że w szkołach typu kursiki/zabawa i podobne, dziecko może nabrać złych nawyków a to potem trudno naprawić lub jest nawet niemożliwe.
Chodzi o ustawienie całego ramienia, z dłonią i palcami, używanie ciężaru do uzyskania odpowiednio brzmiącego dźwięku.
Lepiej żeby dziecko zaczynało zapoznawanie się z instrumentem później (przykładowo sześć czy siedem lat to wystarczająco wcześnie), niż miało uczyć byle czego czyli po prostu rzępolenia.

Młodszym dzieciom pasuje bardziej słuchanie muzyki i zabawa niż używanie poważnego instrumentu. Nie wierzę bowiem że w kółku muzycznym, ognisku czy na innym kursie ktokolwiek uzna za ważne sprawdzanie jak dziecko uderza w klawisze i tłumaczenie mu podstaw techniki a bez tego utrwalamy błędy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moje dziecko uczy sie grac dokladnie tak jak w szkole muzycznej, nie jest to zabawa, a palce, dlonie i rece ma ustawione wzorcowo. Poniewaz sam chcial sie uczyc grac, a nie bawic pianinem, zadne z nas nie chcialoby brzdakania jednym palcem, poza pierwszymi melodiami. To nie jest kolko, tylko normalne lekcje gry na pianinie i 5 latek moze uczyc sie w ten sposob, jesli sam tego chce. jesli dla niego to przyjemnosc, a nie przymus.

Zalozycielce watku odpowiadam ;) : w podstawowce mojego synka maja mozliwosc prywatnych lekcji gry na pianinie i tam sie uczy.
Aha, czyli prywatnie ktoś przychodzi do szkoły i uczy, tak? To pewnie jakiś dobry nauczyciel.
Tak :) .
A ja polecam szkoły muzyczne we Wrzeszczu i na Oruni http://www.zsm-gdansk.edu.pl/ http://www.szkolamuzyczna.edu.pl/?t=szkola warunkiem przyjęcia do wrzeszczańskiej szkoły jest ukończenie 5lat,a do oruńskiej 6lat. Do tych szkół przyjmują po zdaniu egzaminów i to moim zdaniem jest dobre,bo do suzuki czy yamahy za przyjęcie wystarczy zapłacić..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

do góry