Widok

gra na pianinie

Nauka Temat dostępny też na forum:
Szukam osoby, która podjęłaby się nauki gry na pianinie czteroletniego chłopca. Znacie może takie osoby, posiadacie jakieś dane kontaktowe?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hej, co prawda nie znam ale też chcieliśmy aby nasz syn grał na pianinie(3lata)ale z tego co się dowiadywaliśmy to taką naukę rozpoczyna się w wieku około 6lat,a wcześniej to tylko zabawa(słowa kilku osób zajmujących się muzyką). Dlatego my odłożyliśmy zakup pianina, a co do nauczycieli to może ktoś ze szkoły muzycznej?
Polecam Instytut Suzuki na Osowej. Nauka gry na fortepianie od ukończenia 4 lat.
Dziękuję Wam. Wiem, że to za wcześnie ale zależałoby mi na podtrzymaniu zainteresowania dziecka muzyką i graniem właśnie poprzez krótkie lekcje - zabawy tak aby rozbudzać w nim to zamiłowanie do muzyki.
U nas w szkole graja dzieci od 5 roku zycia i na pewno nie jest za wczesnie, pod koniec roku szkolnego dzieci mialy juz pierwszy koncert i graly bez pomylek, na zestresowane tez nie wygladaly. Ale pianino kupilismy, po wakacjach, gdy chec do grania nie minela.
A jaka to szkoła?
Taaa... tylko musicie wziąć pod uwagę że w szkołach typu kursiki/zabawa i podobne, dziecko może nabrać złych nawyków a to potem trudno naprawić lub jest nawet niemożliwe.
Chodzi o ustawienie całego ramienia, z dłonią i palcami, używanie ciężaru do uzyskania odpowiednio brzmiącego dźwięku.
Lepiej żeby dziecko zaczynało zapoznawanie się z instrumentem później (przykładowo sześć czy siedem lat to wystarczająco wcześnie), niż miało uczyć byle czego czyli po prostu rzępolenia.

Młodszym dzieciom pasuje bardziej słuchanie muzyki i zabawa niż używanie poważnego instrumentu. Nie wierzę bowiem że w kółku muzycznym, ognisku czy na innym kursie ktokolwiek uzna za ważne sprawdzanie jak dziecko uderza w klawisze i tłumaczenie mu podstaw techniki a bez tego utrwalamy błędy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moje dziecko uczy sie grac dokladnie tak jak w szkole muzycznej, nie jest to zabawa, a palce, dlonie i rece ma ustawione wzorcowo. Poniewaz sam chcial sie uczyc grac, a nie bawic pianinem, zadne z nas nie chcialoby brzdakania jednym palcem, poza pierwszymi melodiami. To nie jest kolko, tylko normalne lekcje gry na pianinie i 5 latek moze uczyc sie w ten sposob, jesli sam tego chce. jesli dla niego to przyjemnosc, a nie przymus.

Zalozycielce watku odpowiadam ;) : w podstawowce mojego synka maja mozliwosc prywatnych lekcji gry na pianinie i tam sie uczy.
Aha, czyli prywatnie ktoś przychodzi do szkoły i uczy, tak? To pewnie jakiś dobry nauczyciel.
Tak :) .
A ja polecam szkoły muzyczne we Wrzeszczu i na Oruni http://www.zsm-gdansk.edu.pl/ http://www.szkolamuzyczna.edu.pl/?t=szkola warunkiem przyjęcia do wrzeszczańskiej szkoły jest ukończenie 5lat,a do oruńskiej 6lat. Do tych szkół przyjmują po zdaniu egzaminów i to moim zdaniem jest dobre,bo do suzuki czy yamahy za przyjęcie wystarczy zapłacić..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

szukam opinii o szkole podstawowej nr 85 gdańsk jasień (21 odpowiedzi)

hej, czy którejś z Was dziecko uczęszcza do tej szkoły?możecie coś powiedzieć na temat poziomu...

Pomocy! Jaka pralka najlepsza? (222 odpowiedzi)

Witam. Dziewczyny doradzcie jaka pralke wybrac? Obecnie mam whirpoola ktora ma 4 lata i była juz...

do góry