Widok

hamulce hydrauliczne shimano XT problem z tloczkami

Czy ktoś z Was zabierał się za rozbieranie tłoczków w zacisku shimano XT ? Można tam się dostać tylko specjalnym kluczem shimano odkręcając nakrętkę która wygląda podobnie do torxa.
Pytam bo moje tłoczki nie chodzą równo (prawdopodobnie zasyfione) - jeden się prawie w ogóle nie wysuwa, natomiast drugi chodzi płynnie i przez to zawsze minimalnie tarcza musi ocierać o klocek. Czyszczenie wd-40 nic nie dało.
Jakieś pomysły, porady?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cześć kolego ja mam xtr-a i jeszcze nie miałem z nimi najmniejszych problemów u ciebie może powstał ten problem z powodu ,że jak jeżdziłeś w złych warunkach pogodowych czyli błoto itd to nie umyłeś roweru na myjni ciśnieniowej i nie wyczyściłeś zacisków z brudu i dlatego masz ten problem ,że się trochę zatarł i żle działa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
kłopot z włożeniem niewielki, tyle że razem z tłoczkiem wyleci płyn hamulcowy. Więc lepiej mieć takowy w pogotowiu, no chyba że rzepakowym zalejesz.

Osobiście walczyłem z nieruchawymi tłoczkami w nowym XT przez ponad rok i dałem sobie spokój, skończyło się awaryjnie na nowym zacisku (SLX-chyba jeszcze wiekszy badziew), a później na innym producencie.

pozdr
spytam na przyszłość - co jak mi wypadnie? jest kłopot z włożeniem?
Zamiast wd40 zastosuj olej mineralny. Wysuń tłoki, tylko uważaj żeby nie wypadły, wyczyść dokładnie patyczkiem z watą, posmaruj olejem i wsuń z powrotem. Operację powtórz ze 3 - 4 razy. Powinno pomóc. W hamulcach shimano tłoki chodzą równo tylko jak hamulec jest nowy, dość szybko się syfią i żadne czyszczenie już nie pomaga, nawet wymiana uszczelek i czyszczenie dogłębne po rozebraniu zacisku nie pomaga. Pozostaje się do tego przyzwyczaić lub zmienić hamulce.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry