Widok
harmonogram odśnieżania mieszkańców
czy jest możliwość, żeby na przyszłość to mieszkańcy ustalali harmonogram odśnieżania z wykonawcą tej usługi?
mam wrażenie, że urzędnicy nie maja pojęcia jaki jest stan dróg. są drogi, gdzie codziennie (nawet jak nie było opadów) zakopuje się kilka samochodów. dodatkowo odśnieżanie jest losowe, nigdy nie wiadomo, która droga zostanie odśnieżona, więc nawet nie można nic zaplanować (nie mówiąc już o dojeździe karetki, czy jakiejkolwiek pomocy)
mam wrażenie, że urzędnicy nie maja pojęcia jaki jest stan dróg. są drogi, gdzie codziennie (nawet jak nie było opadów) zakopuje się kilka samochodów. dodatkowo odśnieżanie jest losowe, nigdy nie wiadomo, która droga zostanie odśnieżona, więc nawet nie można nic zaplanować (nie mówiąc już o dojeździe karetki, czy jakiejkolwiek pomocy)
Niech zgadnę twoja droga dojazdowa powinna być w harmonogramie odśnieżona jako pierwsza? ;)
Już to widzę jak mieszkańcy się dogadują ze sobą:
"- Tak Pawle, pewnie że twoja droga jest ważniejsza od mojej, oczywiście zaczekam 2 dni na odśnieżanie, nie ma problemu.
- Dziękuję za zrozumienie Andrzeju, w końcu mam horom curke"
Już to widzę jak mieszkańcy się dogadują ze sobą:
"- Tak Pawle, pewnie że twoja droga jest ważniejsza od mojej, oczywiście zaczekam 2 dni na odśnieżanie, nie ma problemu.
- Dziękuję za zrozumienie Andrzeju, w końcu mam horom curke"
Nie, ale mogłaby w ogóle znaleźć się w harmonogramie. Bo jak narazie ani razu nie była odśnieżona (przez gminę), a wg gminy powinna być odśnieżona i nie wiadomo dlaczego jeszcze nie było tu pluga (od tygodnia po zgloszeniu), nawet pani w gminie nie wie dlaczego droga gminna nie została ani. Razu odśnieżona (podejrzewam, że koleś od pługa nie wie gdzie ta droga jest) . Dodatkowo we wsi jest tyłu rolnikow, a skoro sołtysi są odpowiedzialni za odśnieżanie, to mogliby na awaryjne sytuacje mieć listę rolnikow z pługa i i im zlecać odśnieżanie mniej istotnych dróg (oczywiście odpłatnie). Jak masz odśnieżone to się ciesz. Ale niektórzy mają nasypanie 1m śniegu na drodze gminnej i w gminie obiecują odśnieżenie, a w rzeczywistości nic takiego nie ma miejsca. I pług jeździ bez sensu, zamiast najbardziej optymalną trasą, żeby odśnieżyć jak najwięcej za jednym przejazdem.
tak, bo w gminie urzednicy nawet nie wiedzą, gdzie są jakie drogi i które domy sa zamieszkane i mimo zgłoszenia i potwierdzenia przez gminę, nie są odśnieżone. pług jeździ bez sensu drogami bojana, zamiast najbardziej optymalną trasą, żeby odśnieżyć wszystkich.... widocznie ci sie poszczęściło, skoro nie potrzebujesz ingerować w harmonogram odśnieżania....... ale poczytaj inne tematy i zobaczysz, że ludzie zgłaszają do odsnieżenia, gmina powierdza, że zostało odsnieżone, apługu jak nie było, tak nie ma... a ktos za to bierze kase.....
Póki takie dinozaury nie wyginą to w tej gminie zawsze tak będzie. Zamiast egzekwować od włodarzy wykonywanie obowiązków to wzywają do chwycenia łopaty i wzięcia sprawy "w swoje ręce" niczym przodownik pracy, a włodarze niech dalej ludzi oszukują i mają w głębokim poważaniu za nasze pieniądze. Świetne podejście rodem z PRL.
Brakuje jeszcze sceny jak facet odśnieża ulice własnymi rękoma a Wójt przyjeżdża z kamerami aby pogratulować przodownikowi pracy.
Brakuje jeszcze sceny jak facet odśnieża ulice własnymi rękoma a Wójt przyjeżdża z kamerami aby pogratulować przodownikowi pracy.