Widok

mieszkanie razem a spowiedz

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy mieszkanie razem jest az takim wielkim grzechem??
Rozumiem, gdybym zabila, ukradla itp., ale tworzenie domu z ukochana osoba, z ktora wkrotce bedzie sie w zwiazku malzenskim??
Slyszalam o przypadkach, ze ksiadz nie dal rozgrzesznie z tego powodu...Moim zdaniem - brednie.

Co o tym myslicie??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
kazdy podchodzi do tego inaczej :)
Zebyscie nie pomysleli, ze jestem jakims zakościołowanym Moherem heheh :)
Powiem Wam tak - tez nie jestesmy swieci.
Ale nie czuje sie z tym dobrze, bo rozumiem to co robie zle, a nie usprawiedliwiam i nie tworze wlasnej teorii, co nie znaczy, ze slepo sie jej poddaje.
Nie mam czystego sumienia, bo rozumiem, to o czym wczesniej pisałam.
I poprostu w to wierze.
I SZANUJE DECYZJE KAZDEGO Z WAS I NIE POTEPIAM. JESTEM DALEKA OD TEGO !
Jesli tylko ktos zyje wg wlasnych pogladow i zgodnie z wlasnym sumieniem, to jest dobrze.
Chcialam przyblizyc Wam tylko jak to wyglada w moich oczach :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
co do ksiezy...wiesz..zawsze trafi sie jakas czarna owca...:P
Nie mozna wszytskich mierzyc ta sama miara.
a kosciol zostal ustanowiony przez Jezusa - czyli Boga pod ludzka postacia.
Ja tez nie zawsze sie ze wszystkim zgadzam 9potrafie nawet wyjsc z kazania jak mnie cos wkurzy )
Ale sa rzeczy do ktorych doszlam sama. bez pomocy kosciola tylko z pomoca wlasnego sumienia i znajomosci testamentu i na nim sie opierajac.
a co bys powiedzila na to ze mieszkam razem bo dzielilo nas 400 km? jak sobie wyobrazasz kontakty? przez skaypa?
moja przyszla szwagierka byla w identycznej sytuacji i jakos wytrzymali do slubu.
Jesli milosc jest wystarczajaco silna to przetrwa - bo jesli nie przetrwa chwilowej rozlaki, to co dopiero mowic o powaznych porblemach zyciowych.
Ale tak jak napisalam - nie potepiam tego. Jesli zyjesz zgodnie ze swoim sumieniem. Ja tak nie potrafie. poprostu
Nie!!!!! dla mnie to jest walka z wiatrakami!
Napiszę jeszcze raz wierzę w Boga, modlę i chodzę do kościoła! Ale mam swoje przekonania co do pewnych spraw!
Gdyby mój mąż miał wypadek tfuuu tfuuu odpukać w niemalowane to i tak byłabym z nim bo go kocham nad zycie! Parę dziewczyn wie że jest między nami duża różnica wieku! W niczym mi to nie przeszkadza! Kocham go za to jaki jest! Choć czasem nabroi! Pisałam o tym wczesniej że nie zamieszkałam z nim dla sexu! Zamieszkałam z nim po to żeby cieszyc się z nim każdą chwilą bo życie ludzkie az takie długie nie jest, i wszystko może się zdarzyć ! Cieszę się kazdym dniem, każdą chwilą z nim!
No i ciesze sie razem z Toba ze bylas i jestes szczesliwa :)
ja nic nie mówie o księżach w sumie to też ludzie i co z tego ale skoro piszesz ze ważny jest seks bo jak nie to lipa i nie potrafiłabys tak życ nawet bez seksu z różnych powodów to tak to zrozumiałam ksiąza nie wymyślili 10 przykazan ja nie uważam ze to co mówią jest zawsze dobre tyle ile ksiezy tyle pewnie tłumaczen dlaczego jak zabijesz dostaniesz rozgrzeszenie a jak mieszkasz to nie nie kazde jest trafne kazdy może sie mylic ale chyba można znaleźć w miare sensowne tłumaczenia ja sensownie Ci tego nie wytłumacze po prostu nie potrafie nie mam zamiaru Cię oceniac sama nie jestem lepsza po prostu tak wywnioskowałam z Twoich odpowiedzi jestem ciekawa co na tą chorobe męża zostawisz go bo już nie pasuje do Ciebie? Mysle że nie !!! Wiec także bys go nie zostawiła jakby Cie w łóżku nie zaspakajał albo zle tubke odkrecił od pasty do zębów
a to ze chcesz sie cieszyc sie każdą chwila ze swoim facetem to akurat rozumiem z tego samego powodu ja tak szybko chce wziac slub (sory nie przeczytałam wczesniejszej odpowiedzi)s
do anka ja jestem w hiszpani mój narzeczony w polsce uważam ze to taki sprawdzian dla nas da sie wytrzymac co nas nie zabije to nas wzmocni ale i tak nie moge sie doczekac jak kazda chwile zaczne z nim dzielic to normalne mimo to czekam na wszystko do ślubu
Do Silen!

Powtarzam jeszcze raz walka z wiatrakami!

Tego nie potrafię zrozumieć jak można miec tak sprzeczne poglądy! Stoisz murem za kościołem tak? Odpowiedz sama przed sobą mi nie musisz, jeżeli morderca zabije osobę niewinną lub winną, niewazne, ale pozbawi życia a przykazanie jest NIE ZABIJAJ! Lub pedofil zgwłaci dziecko albo gwałciciel zgwałci kobietę to w Twoim sumieniu kto popełnił grzech ? Ktoś kto dopusci sie tego czynu czy ten kto mieszka razem przed ślubem, kocha druga osobę i stara się uszczęśliwić i tak razem staną przed ołtarzem i powiedza sobie tak?
misia. sa mniejsze i wieksze grzechy.
Morderca, moze postanowic poprawe. i spowiedz jest wtedy wazna. a mieszkanie przed slubem i wspolzycie w miedzy czasie nie wskazuje na postanowienie poprawy i tu jest problem.
Nie wazne czy grzech jest bardziej czy mniej ciezki tylko o spelnienie warunkow dobrej spowiedzi. Tu nie chodzi o mieszkanie - tylko o wspolzycie.
To samo sie tyczy osob ktore nie mieszkaja a wspolzyja, i nie maja postanowienia poprawy, spowiedz jest nie wazna, mimo iaz ksiadz udzieli ropgrzeszenia, bo uwierzyl w rzekoma skruche .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
kochana to rozumiem że ty nie mieszkasz ze swoim narzeczonym i nie uprawiacie sexu bo to grzech, a jesli uprawiasz to znaczy ze nie chodzisz do spowiedzi i nie przyjmujesz komunii, bo jesli przyjmujesz komunie i chodzisz do spowiedzi uprawiajac sex jestes jedna z tych hipokrytek które tak pieknie mówią o bogu ida do spowiedzi nie spełniaja warunku żałowania za grzechy bo po kolejnej spowiedzi znowu wskakują do łóżka z chłopakiem, jeśli jesteś wstrzemięźliwa to gratuluję i podziwiam,
nie chciałam też nikogo obrazić, ja mieszkam z chłopakiem uprawiamy sex w związku z tym nie chodze ani do spowiedzi ani do komunii, zacznę po ślubie
...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Olimpia20111 ale współżyć można wszędzie nie tylko mieszkając razem ! A zresztą szkoda moich słów!
olimpia: tu własnie chodzi o mieszkanie, a nie o wspolzycie

bo my nie chcielismy do slubu wspolzyc, tylko mieszkalismy razem, ale skoro nie dostalismy rozgrzeszenia, to juz walic to.... wspolzylismy dalej, ksiadz nam nie dal rozgrzeszenia to nie bylo juz motywacji do nie wspolzycia skoro juz i tak jestesmy taaaaaakimi grzesznikami przez samo mieszkanie ze soba
mój post był do olimpii
...
No właśnie ze względu na to postanowienie poprawy tak może myslec jakis ks inny mysli inaczej ważne jest to czy to samo w sobie jest złe a nie w porównaniu z czyms przeciez nie powiedziałam ze kazdy ksiadz jest nieomylny Nauka kościoła głosi że tylko Papież jest Nieomylny i tylko to co on mówi jest właściwe
przeczytajcie jaka jest nauka koscioła a nie ksiedza ksiadz tez sie myli
Mam ostatnie pytanie skoro nie popierasz nauki Kościoła i nie wierzysz w Kościół to po co bierzesz ślub w Kościele? najlepiej przyrzeknij sobie gdzies na polanie w lesie przed Bogiem miłośc i wez cywilny i bedzie zgodnie z sumieniem a tak to wygląda teraz ze ślub kościelny biore bo fajny ale zakaz mieszkania przed slubem odrzucam bo głupi bez sensu Hipokryzja albo jestes za kościołem albo przeciw no proste możesz nie postepować tak jak mówi kościoł ale przyznaj że jest to złe
I jeszcze raz Ci ksieza nieszczesnicy czasem wprowadzaja w bład widocznie nie zawsze warto ich sluchac nie słuchaj ksiezy ale Kościoła a to naprawde co innego
do kogo ta wypowiedź?
Silen zacznij rozróżniać bo większkość babek jest za Bogiem i Biblią a nie za kościołem i jego prawami
do góry