Widok

ile płacicie księdzu za same zapowiedzi ??

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej !

Ślub bierzemy w mojej parafii, zatem u młodego w kosciele trzeba tylko zrobic zapowiedzi. Czy za to się płaci księdzu ?? A jeśli tak to ile ?? Mama młodego rzuciła hasło, żeby zapłacić księdzu 200 zł. zy to nie przesada ??
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja uslyszalam "Dobrowolna ofiara" i też dałam 20 zł (ślub będzie w innej parafii węc chodzilo tylko o wywieszenie i podpisanie karteczki) i uważam, że to całkowicie wytarczy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
200zł uuuuu...
my daliśmy 20zł za zapowiedzi :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
My bierzemy ślub poza naszymi parafiami - w poniedziałek byliśmy u mnie w parafii aby dać na zapowiedzi i na pytanie o ofiarę dostałam odpowiedź od wikarego, że nic w żadnym wypadku - także wystarczyło tylko "Bóg zapłać"
we wtorek byliśmy u narzeczonego i na pytanie o ofiarę za zapowiedzi usłyszeliśmy odpowiedź, że on o takim zwyczaju nic nie słyszał - także podobnie jak i u mnie wystarczyło tylko "Bóg zapłać"

Dodam, że po przeczytaniu postów na forum w tej właśnie kwestii byliśmy przygotowani aby dać w każdej z parafii po 50 zł.

Także bardzo mile nas to zaskoczyło :)
jak ja spytalam księdza ile kosztuje ślub-ile ludzie dają (spytalam go wprost) to sie oburzył i powiedzial "dzieciaku, w moim kosciele nigdy nie bylo cennika i nie bedzie"
zatem sami mu damy mysle 400zł i to wszystko-przed slubem mu damy :)
Ogólnie....nie daje sie zadnych pieniedzy...pieniadze daje sie przed slubem (przewaznie ludzie daja 300zlotych).Natomiast jesli chodzi o zapowiedzi nie daje sie nic jesli chcecie to wy dajecie ile uwazacie i najlepiej jest dac je w momencie,gdy spiszecie protokol i dodac wtedy ze to tak na zapowiedzi i wtedy dac.
ja dałam w swojej 20 zł, mój narzeczony w swojej 10 zł.
no ja tak miałam, w "trzeciej" parafii :)

Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
A jeśli ślub będzie w innej, rzekłabym "trzeciej" parafii?
Jak to jest wtedy?
Ktoś sie orientuje? Bo co stronę otwieram to co innego widzę ;P
Nam ksiądz przy spisywaniu protokołu wspomniał, że dając na zapowiedzi dobrze by było dac ofiarę 50 zł :) Tyle zostawilismy u mnie i u narzeczonego w parafii:)
w parafii męża, w której nie było ślubu ani nic - 20zł
w parafii do której ja należę i której proboszcz okazał nam wiele zrozumienia i tam był spisywany protokół - razem za wszystko 150zl
w parafii gdzie był ślub - 50zł bo ksiądz był problemowy :P

Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
My na zapowiedzi przeznaczyliśmy po 50 zł dla proboszcza z mojej i męża parafii...
My też nic nie daliśmy za spisanie protokołu i zapowiedzi. Zapowiedzi mamy w jednej parafi, bo już 2 lata mieszkamy razem, mimo że M nie jest stąd. Nawet do głowy nam nie przyszło, żeby zapytać się, czy trzeba coś zapłacić, a ksiądz też nic nie powiedział;-))
my nic nie płaciliśmy, ja nie pytałam, ksiądz nic nie mówił
My za msze daliśmy 300 zl.,a na zapowiedzi damy max 50 zl.
NIC nie płaciłam jedynie za sama masze zapłace 300zł mysle kwota ok :P
cieszę się, że myslimy tak samo ... bo juz myślałam, że ze mną jest coś nie tak ;P
ja tak samo:) za protokol nic nie zaplacilam a na zapowiedzi w swojej parafi dalam ofiare 20 zl. nikt sie nie czepial ze za malo, bo niby za co ta oplata...
ja nawet nie zapytalam, a protokol i zapowiedzi mamy w tej samej parafii gdzie slub..

nie przyszlo mi do glowy, ze za to sie placi..
Zgadzam się, my w każdej parafii daliśmy po 50zł, nie za mało, nie za dużo :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam,
My mieliśmy ślub we wrześniu 2008 na zapowiedzi daliśmy w parafi młodego 50 zł. to w zupełnosci wystarczy :) Powodzenia
do góry