Widok

ile potrzeba na zycie

Rodzina i dziecko Dom i mieszkanie Temat dostępny też na forum:
Witam
Chcialbym sie orientacyjnie zapytac ile trzeba przeznaczyc w miesiacu na jedzenie na srodki czystosci, ubrania.
Nie to zebym byla jaks wscipska czy jak tylko planujemy powrot w tym roku do Polski.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 13
A na ile osób? Nam na jedzenie dla rodziny 2+3-latek wychodzi ok. 800zł/mc, chemia myślę że koło 100-150zł, a ubrania różnie. Do tego liczcie oczywiście paliwo lub blilety miesięczne. No i rachunki.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 13
Myślę że tak aby spokojnie wyżyć z opłatami to rodzina z dzieckiem lub dziećmi powinna mieć 4000-5000 miesięcznie . Można z tego coś odłożyć i nie martwić się że nie starczy ci na jedzenie .Jeszcze zależy czy masz kredyt czy nie? Ja mam akurat mały kredyt i na same opłaty-wszystkie idzie 1500 zł Reszta na życie i do odłożenia np. na wakacje.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 6
Hmm, u nas mies ok.1200 idzie na samo jedzenie, 2+1(2latek) ale kupujemy jedzenie dobrej jakosci, nie marnuje sie,zjemy ze smakiem. Chleb ok.2,5 bochenek(starcza nam na 1 dzien), wedliny nie kupilam tanszej niz 25zl/kg
Srodki czystosci, tego nie policzylam nigdy,kupuje w biedrze(nie wszystkie oczywiscie, ale typu domestos,cif) reszta "markowa" ale mysle ze w kwocie 100zl to sie zamyka
Ubrania, to w zaleznosci od potrzeb, raz to 300-500 a raz 50zł
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0
800 zł na jedzenie?- to ja chyba jakaś rozrzutna jestem bo mi chyba ze 2 razy więcej wychodzi ( równiez 2 dorosłe osoby + 1,5 roczniak). Na samo życie, bez rachunków i ewentualnego kredytu na mieszkanie powinno zostawać jakieś 4000, żeby nie liczyć od pierwszego do pierwszego.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 2
chemia czy ubrania to nie sa dla mnie wydatko comiesieczne, chemię kupuję z Niemiec w dużych opakowaniach albo robię zapas w marketach typu Auchan to wydatek raz na 2-3 miesiace, jedzenie - no cóż, kosztuje chyba najwięcej - nie sumuję każdego rachunku ale tak ok 700 na pewno będzie, plus tego stałe comiesieczne kosztu utrzymania mieszkania (czynsz, prąd, gaz, woda) i inne rachunki typu telefon, internet, ubezpieczenie, paliwo...
jak się to wszystko policzy to wychodzi, że na to życie to trochę potrzeba :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie wiem czy da sie odłożyć na wakacje mając 4000,00 na trzy osoby.....chyba, ze na wyjazd na działkę....:p

4000-1500opłaty-1000 jedzenie-500-chemia, ciuchy=1000,00

a paliwo, bilety, kino,książka, kawiarnia gdzie? Dodatkowe zajęcia dla szkolnej dziatwy?

1000 zeta zostaje na to wszystko. Nie zapominając o odłożeniu jakiegoś grosza na tzw czarną godzine np. w razie utraty pracy.

są jeszcze niespodziewane rozne wydatki, nie wspomnę np dentysta, leki, wizyty u lekarza prywatne, bo na NFZ nie masz co liczyc....
więc jak tu odłożyć na wakacje skoro to wydatek rzędu 10000,00 na trzy osoby?

PS.to wydatki jak sie ma swoje lokum.
dodając wynajem to.....szkoda gadac

bobasowa lepiej zostańcie tam gdzie jesteście. Z pracą w PL jest każdy niech sobie doda wg uznania jak.....no chyba, ze jesteście mega specjalistami w wyższej półki.
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 25
Ja wydaję na 2 os dorosłe ok 1200 na jedzenie, 200zł kosmetyki i chemia, ubrania zależy co kto lubi, nam ma miesiąc wystarcza ok.200zł
opłaty jak ma się swój mieszkanko to już nie za duże koszta: prąd jakieś 100zł/m-c, tv+ internet 70zł, tel 150zł plus czynsz 300-600zł zaleznie od wielkości mieszkania . Dodatkowo paliwo, bilety, ubezpieczenie, utrzymanie samochodu.
Razem bez raty kredytu 3000-3300zł
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
A myślałam ze to tylko ja jakaś rozrzutna jestem kupując wędliny za ok 25-30 zeta za kg:))
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
dla mnie 25-30zł/kg wędliny to normalna cena, a nawet dość niska i jak uda mi się kupić cos w tej cenie to jestem zadowolona, ze oszczędziłam choć nie kupuję najdroższej wędliny ale w pobliskich wędliniarniach średnia cena to 35zł/kg.
Także nie uważam kupowanie wędlin w tej cenie za rozrzutność.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mi się wydaje, że 800zł to nie tak mało na samo jedzenie. Wędliny albo pieczemy albo kupujemy w granicach 30-45zł/kg. Kiełbasy np. robimy i wędzimy sami. Mamy 2 zamrażarki, więc kupujemy zazwyczaj większe ilości różnych rzeczy i zamrażamy poporcjowane.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8
mama b, nie,nie jestes rozrzutna ;-)
Kupujesz wedline przyzwoitej jakosci a nie psa z buda przemielonego. Jakby nie bylo mnie stac na taka to juz wolalabym chleb z maslem jesc
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 4
Zazdrosze wlasnej wedzarni ;-) albo dostepu do takowej
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tańszych niż 25 zł raczej nie ma. No chyba że salceson, ale to podobno ni wędlina:)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5
Akurat mamy to szczęście, że jest u rodzinki w Baninie. Przynajmniej wiemy co mamy w kiełbasie. :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak miałabym możliwość to też sama robiłabym szynki, kiełbasy itp.
Kupiłabym pol swiniaka i już.

Ale w bloku, w moim mieszkanku niestety nie postawie dwoch zamrażarek ani wędzarni:P
Dzialki nie posiadam.

a 800,00 bez mięsa i wędlin to spoko:)tylko trzeba by doliczyć koszt świniaka zakupionego oraz prad za zamrażarke.
Praca własna w kuchni to przyjemność:)))
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
Niestety, są :/ w kazdym sklepie, i nie jest to salceson
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ka uwierz mi jest mnostwo "wedlin" poniżej kwoty 25,00 i to nie jest salceson.
Dobry ozorkowy salceson kosztuje ok 28-30 zeta....ha
Pasztetowa ok 20 zeta
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mniej więcej 5000 trzeba mieć.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry