Widok
Ślub dopiero w sierpniu, ale w kościele już bylismy, bo to trochę trwa. U mnie wygląda to tak. Najpierw dokumenty: świadectwo chrztu, świadectwo z religii i dowody osobiste. Spisaliśmy protokół i dopiero dostaliśmy skierowanie na nauki, poradnie i karteczkę na zapowiedzi oraz karteczki do spowiedzi. W związku z tym że ślub jest w parafii narzeczonego, ja musiałam zanieść do swojej parafii zapowiedzi. Po 3 tyg. trzeba je odebrać, zanieść do kościoła, w którym będzie ślub i iść już do I spowiedzi. Przed ślubem trzeba jeszcze donieść zaświadczenie z USC (nie starsze niż 3 m-ce) i zaświadczenia o odbytych naukach. No i już przed samą ceremonią karteczki od spowiedzi.
W Okrąglaku na Przymorzu nauki trwają 4 dni (pod rząd) zawsze po drugiej niedzieli miesiąca. Do poradni idzie się w poniedziałek umówić się co i jak.
W Okrąglaku na Przymorzu nauki trwają 4 dni (pod rząd) zawsze po drugiej niedzieli miesiąca. Do poradni idzie się w poniedziałek umówić się co i jak.
U mnie w kościele chcieli świadectwo z religi, tzn świadectwo ukończenia szkoły np. średniej (bo tam jest wyszczególniona religia) Jeżeli chodzi o bierzmowanie, to na świadectwie chrztu jest zaznaczone, że się było bierzmowanym. Jeżeli chrzest i bierzmowanie były w innych kościołach, to nie ma znaczenia. Bo parafia gdzie było się bierzmowanym wysyła do parafii chrztu zaświadczenia zaraz po bierzmowaniu.