Widok

ile wczesniej do kosciola?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
sluchajcie
dopiero zaczynam wszystko zalatwiac.napiszcie ile trzeba wczesniej do kosciola zeby zalatwic termin i co to sa te zapowiedzi,ile czasu trwaja nauki?wyrobie sie do czerwca?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
lepiej juz zacznij, wiekszosc ma slub pozniej i juz cos dziala :-)

image
image
Ślub dopiero w sierpniu, ale w kościele już bylismy, bo to trochę trwa. U mnie wygląda to tak. Najpierw dokumenty: świadectwo chrztu, świadectwo z religii i dowody osobiste. Spisaliśmy protokół i dopiero dostaliśmy skierowanie na nauki, poradnie i karteczkę na zapowiedzi oraz karteczki do spowiedzi. W związku z tym że ślub jest w parafii narzeczonego, ja musiałam zanieść do swojej parafii zapowiedzi. Po 3 tyg. trzeba je odebrać, zanieść do kościoła, w którym będzie ślub i iść już do I spowiedzi. Przed ślubem trzeba jeszcze donieść zaświadczenie z USC (nie starsze niż 3 m-ce) i zaświadczenia o odbytych naukach. No i już przed samą ceremonią karteczki od spowiedzi.
W Okrąglaku na Przymorzu nauki trwają 4 dni (pod rząd) zawsze po drugiej niedzieli miesiąca. Do poradni idzie się w poniedziałek umówić się co i jak.

image
dzieki.z religi sw czyli bierzmowania?dostane odpis z kosciola w ktorym chodzilam mialam bierzmowanie bo raczej nie znajde w domu
U mnie w kościele chcieli świadectwo z religi, tzn świadectwo ukończenia szkoły np. średniej (bo tam jest wyszczególniona religia) Jeżeli chodzi o bierzmowanie, to na świadectwie chrztu jest zaznaczone, że się było bierzmowanym. Jeżeli chrzest i bierzmowanie były w innych kościołach, to nie ma znaczenia. Bo parafia gdzie było się bierzmowanym wysyła do parafii chrztu zaświadczenia zaraz po bierzmowaniu.

image
Poal zaświadczenie o bierzmowaniu wpiszą Ci na świadectwie chrztu ale dodatkowo musisz przynieść świadectwo katechizacji (ja mam np ocene na świadectwie maturalnym)
image
mimo ze nie mam slubu cyw musze miec jakies zaswiadczenie?a ile trwaja nauki?
zaświadczenie z USC potrzebne jest żeby stwierdzić czy nie ma żadnych przeszkód. Np. czy nie jest się już mężatką np z kimś innym.

image
to sa chyba 4 spotkania - katechezy i potem jeszcze poradnictwo rodzinne. Nie we wszystkich kosciolach mozna to robic, wiec musisz sie zorientowac.

image
image
Dokładnie. W okrąglaku np mozna zrobić poradnictwo przed naukami. Podobno nie przy wszystkich parafiach jest poradnictwo. Także też polecam się dowiedzieć.

image
dzieki dziewuszki:)jestescie kochane:)jak cos to bede jeszcze pytac,oki?my chcemy na monciaku ale doiero jutro tam pojde,corcia choruje

Inne tematy z forum Wesele

dobry...i nie drogi dentysta (54 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (218 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

do góry