W każdym kościele inaczej;)
Ja za ślub dałam 300zł inne pary nawet 800zł; ale chrzest będziemy mieli w innej parafii niż ślub i wiem, że tu za chrzest bez 500zł nie podchodź....
Ja nie jestem z Trójmiasta; kościół jest za Elblągiem, a więc się nie martw; ale takie są fakty; ksiądz nie chciał pochować babci - zażyczył sobie 1000zł
aha no to troche sie uspokoilam :) ale to naprawde niepojete jakie sa ceny wszystkich "uslug" to teraz naprawde sie powoli przestaje dziwic dlaczego coraz wiecej ludzi narzeka na to ile ksieza zycza sobie kasy za ich obowiazek w sumie.. niepojete
Poli bo tak jak napisałam w każdym kościele jest inaczej- zależy na jakiego księdza trafisz.
Ja wiem, że to ich obowiązek i powinno być faktycznie co łaska, ale co powinno być, a co jest to dwa różne fakty;)
My daliśmy 100zł tuż przed ceremonią. Zawsze idzie się najpierw z rodzicami chrzestnymi do zachrysti-podpisuje się potrzebne dokumenty- i właśnie wtedy jest okazja, żeby dać koperte
Moj brat tez dal 100 w kopercie i ja bylam chrzestna i ksiadz z wszystkimi rodzicami podisywal papiery na zachrystii i tam podal koszyk wiec wszyscy wrzucili.
ja bylam wyznaczyc termin i nie bylqm zupelnie przygotowana na to aby teraz zaplacic kase a ta baba do mnie ze mam teraz zlozyc ofiare ze tak akurat jest u mnie w parafii nie mialam zadnej koperty w portfelu mialam 20 i 100 zł wiec juz nie wypadalo dawac tych 20 zł:)
a gzie to tak sie trzeba przygotowywac? normalnie masakra co sie dzieje w niektorych parafiach.. u mojego meza to jest cennik normalnie za zapowiedzi zazyczono sobie 350 zl ;/ to ciekawe ile za chrzciny by wzieli ;]
wywieszony cennik??? hehehhehehehheheh bez komentarza..... Tym bardziej nie zwrocilabym na niego uwagi i poszła gdzie indziej.Cenniki to moga wisiec w sklepach albo barach.../tak bym ksiedzu powiedziala :P