Widok
ile za zapowiedzi?
Cześć, mam pytanie do bardziej doświadczonych narzeczonych/żon :) czy jak dawałyście "na zapowiedzi" płaciłyście księdzu jakąs kase? jeśli tak to ile? nie wiem jak do tego podejść - dziś wybieram sie z tą kartką i nie wiem jak to z kasą - dawać coś czy nie? ślub będzie w innej - nie mojej parafi...
lux83 napisał(a):
> Cześć, mam pytanie do bardziej doświadczonych narzeczonych/żon
> :) czy jak dawałyście "na zapowiedzi" płaciłyście księdzu jakąs
> kase? jeśli tak to ile? nie wiem jak do tego podejść - dziś
> wybieram sie z tą kartką i nie wiem jak to z kasą - dawać coś
> czy nie? ślub będzie w innej - nie mojej parafi...
ślub bierzemy w trzeciej, obcej parafii ...
u mnie spisywaliśmy protokół, bierzemy licencję, dostaliśmy kartki do spowiedzi i razem z zapowiedziami daliśmy 150 zł
u narzeczonego tylko za zapowiedzi daliśmy 50 zł
... oczywiście w kopercie, bez cennika
> Cześć, mam pytanie do bardziej doświadczonych narzeczonych/żon
> :) czy jak dawałyście "na zapowiedzi" płaciłyście księdzu jakąs
> kase? jeśli tak to ile? nie wiem jak do tego podejść - dziś
> wybieram sie z tą kartką i nie wiem jak to z kasą - dawać coś
> czy nie? ślub będzie w innej - nie mojej parafi...
ślub bierzemy w trzeciej, obcej parafii ...
u mnie spisywaliśmy protokół, bierzemy licencję, dostaliśmy kartki do spowiedzi i razem z zapowiedziami daliśmy 150 zł
u narzeczonego tylko za zapowiedzi daliśmy 50 zł
... oczywiście w kopercie, bez cennika
url=http://www.maluchy.pl]
[/url]

a ja troche z innej beczki:
gdzie mam dać na zapowiedzi?
- jestem zameldowana tam gdzie nikt mnie nie zna, bo i krótko tam mieszkałam, kolędy nie przyjęłam i nawet nie wiem czy mają mnie w rejestrze
- mieszkam na drugim końcu 3miasta, ale też nie mieliśmy okazji mieć kolędy, z resztą żadne z nas nie jest tam zameldowane
- jest jeszcze parafia w której się wychowałam, miałam chrzest i bierzmowanie i tam mnie ludzie znają...
namieszane... ;)
to gdzie?
[/url]
[/url]
gdzie mam dać na zapowiedzi?
- jestem zameldowana tam gdzie nikt mnie nie zna, bo i krótko tam mieszkałam, kolędy nie przyjęłam i nawet nie wiem czy mają mnie w rejestrze
- mieszkam na drugim końcu 3miasta, ale też nie mieliśmy okazji mieć kolędy, z resztą żadne z nas nie jest tam zameldowane
- jest jeszcze parafia w której się wychowałam, miałam chrzest i bierzmowanie i tam mnie ludzie znają...
namieszane... ;)
to gdzie?

z tego co ja sie dowiedziałam to dajesz na zapowiedzi
1) w swojej parafi (tam gdzie aktualnie jestes przypisana - powinni miec Twoje dokumnety..
2) w parafii narzeczonego
3) w parafi gdzie bierzesz slub jesli jest to inna niż dwie wczesniejsze :)
Danie na zapowiedzi to de facto taka karteczka ktorą zanosisz do ksiedza, tylko zastanawialam sie ile przy tej okazji nalezy opłacic, bo nauczona wczesniejszymi doswiadczeniami przy okazji slubu placi sie za wszystko co mozliwe... stąd wątek :)
1) w swojej parafi (tam gdzie aktualnie jestes przypisana - powinni miec Twoje dokumnety..
2) w parafii narzeczonego
3) w parafi gdzie bierzesz slub jesli jest to inna niż dwie wczesniejsze :)
Danie na zapowiedzi to de facto taka karteczka ktorą zanosisz do ksiedza, tylko zastanawialam sie ile przy tej okazji nalezy opłacic, bo nauczona wczesniejszymi doswiadczeniami przy okazji slubu placi sie za wszystko co mozliwe... stąd wątek :)
i tu sie z Toba nie zgodzę
zapowiedzi (pomimo że nie bierzecie ślubu w żadnej ze swoich parafii) dajesz:
a) w parafii gdzie jesteś zameldowana (nawet jak krótko tam mieszkasz i nie przyjmowałaś kolędy)
b) w parafii narzeczonego (według zameldowania)
tylko do tych dwóch parafii trafiają kartki z zapowiedziami... !!!!!!!!!!!!
zapowiedzi (pomimo że nie bierzecie ślubu w żadnej ze swoich parafii) dajesz:
a) w parafii gdzie jesteś zameldowana (nawet jak krótko tam mieszkasz i nie przyjmowałaś kolędy)
b) w parafii narzeczonego (według zameldowania)
tylko do tych dwóch parafii trafiają kartki z zapowiedziami... !!!!!!!!!!!!
ajeczka w takiej sytuacji powinnaś dać na zapowiedzi w parafii, w której sie wychowałaś i prawdopodobnie rownież w parafi do której obecnie należysz:) z rozmowy z moim ksiedzem wynikło, że jesli sie gdzieś krótko mieszka, to należy wygłosić zapowiedzi równiez tam, gdzie mieszkało sie poprzednio przez dłuższy okres czasu(w twoim wypadku pominęłabym parafie w miejscu gdzie bylas krótko zameldowana:))
a za zapowiedzi nie dawalismy nic ani w mojej ani w parafii mojego przyszłego mężą:)
a za zapowiedzi nie dawalismy nic ani w mojej ani w parafii mojego przyszłego mężą:)
W kosciele w ktorym bierzesz slub dadza Ci kartki z zapowiedziami (u nas dali dwie - jedna do mojej parafii, druga do narzyczonego) - zanosisz je do biura parafialnego swoich parafii, one tam musza wisiec przez 2 niedziele z rzedu i pozniej je odbierasz i zanosisz do kosciola w ktorym macie miec slub.
a na zapowiedzi daje sie kase??
od nas ksiądz nic nie chciał,
Co wy macie za kościoły heh...albo cenniki, albo co łaska ale dają tyle i tyle...
Nam proboszcz powiedział, że jemu jest potrzebne 100zł: dla organisty 50 i 50 zł dla kościelnego.... i tyle jeśli chodzi o kasę w kościele

http://kozlowskagnieszka.wordpress.com/
od nas ksiądz nic nie chciał,
Co wy macie za kościoły heh...albo cenniki, albo co łaska ale dają tyle i tyle...
Nam proboszcz powiedział, że jemu jest potrzebne 100zł: dla organisty 50 i 50 zł dla kościelnego.... i tyle jeśli chodzi o kasę w kościele

http://kozlowskagnieszka.wordpress.com/