Widok
a Emilia i Patrycja to rzymskie. Mozna tak w nieskończonośc, chodzi o imiona przyjęte za imiona polskie w spisie polskich imion i tyle. Kazdy język wyrósł na bazie innego języka i tak można podważac kazdy wyraz z danego języka ze nie jest polski.
Każda z nas wie o co chodzi poprzez mowienie imiona typowo polskie i nie czepiajmy się szczegółów
Każda z nas wie o co chodzi poprzez mowienie imiona typowo polskie i nie czepiajmy się szczegółów
a niech sie nie podoba, tylko niech nikt nie mowi ,że nie pasuje bo imie jest zagraniczne,adam nie jest polskim imieniem, mimo ze w takim spisie sie znajdzie.
btw czy to nie chodzi o spis ktory ustala rada języka polskiego - ktora daje zalecenia itp?
Ania,Adaś,Kubuś,Monisia, - to nie są polskie imiona, to że ktos je spolszczyl nie znaczy ze są polskie.
Jessica - tez mozna spolszczyc dżesi,dżesuś, i bedzie wtedy tak samo polskie jak ania, czy moniczka.
btw czy to nie chodzi o spis ktory ustala rada języka polskiego - ktora daje zalecenia itp?
Ania,Adaś,Kubuś,Monisia, - to nie są polskie imiona, to że ktos je spolszczyl nie znaczy ze są polskie.
Jessica - tez mozna spolszczyc dżesi,dżesuś, i bedzie wtedy tak samo polskie jak ania, czy moniczka.
Teraz pomnóż to przez nieskończoność, rozciągnij na wieczność, a będziesz miał pojęcie o czym mówię.
zasady jezykowe sie zmieniaja , jezyk ewoluluje . staro polski itd moje zdanie jest takie ze polskie imiona to tylko te pochodzenia polskiego. nie interesuja mnie absurdy natury urzedowej gdzie uznaja zagraniczne imiona za polskie
Teraz pomnóż to przez nieskończoność, rozciągnij na wieczność, a będziesz miał pojęcie o czym mówię.
A kto ustal, które są polskie a które nie ? I niby dlaczego mam go słuchać. Zrobię z koleżankami Radę Kur Domowych i ustalimy, że Dżesika, Dżejson i Brajan są polskie a Samanta, Karolajna i Dajana nie i spróbujcie się nie podporządkować!
A i dodam jeszcze, że nie podobają mi się imiona ściągnięte z USA, ale buntuje się przeciw podziałowi na polskie i nie polskie ze względu na widzimisię.
A i dodam jeszcze, że nie podobają mi się imiona ściągnięte z USA, ale buntuje się przeciw podziałowi na polskie i nie polskie ze względu na widzimisię.
moze to geneza /historia decyduje o tym co jest polskie a co nie? prawda i tak jak sie wgłebimy w jakies konkretne imie, mozna dojsc jakiego jest pochodzenia, i zapewniam cie ze koło gospodyn wiejskich nie jest w stanie zmienic cos nie polskiego w polskie.