Widok

intercyza

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
20.08.05 biorę ślub. Kiedy powinnam podpisać intercyzę ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja bylam 2 miesiace wczesniej, ale nie ma okreslonego terminu jak mowil nam notariusz
kochane,
oświećcie mnie proszę w jakim celu podpisujecie intercyzę. do czego jest ona potrzebna???
Ostatnio słyszałam opinie, że nie mają INTERCYZY i tak wszystkie dobra zakupione przez jedna ze stron przed ślubem (np. sytuacja gdy jedno ze stron posiada własne mieszkanie) to i tak w przypadku rozwodu (tfutfu) jeśli strona udowodni że weszła w posiadanie danej rzeczy prze zawarciem związku małżeńskiego to dobro nalezy do tej osoby mimo że była ona w związku małżeńskim.
Nie wiem czy to prawda w takim razie zastanawiam się co zmienia intercyza jeśli wieżyć w ww. opinię?
ja slyszalam o tym samym co Kawa, dlatego nie podpisywalismy intercyzy.
No właśnie Jolu w takim razie cóż zmienia intercyza ?
Nicc w takim razie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Intercyza podowduje, że nie ma wspolnoty majatkowej po slubie.
Dobra zakupione przed tak czy siak sie nie liczą.
Intercyza dotyczy tego co będzie po.
To co napisałaś Kawa jest prawdą i wynika z Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.
Musisz znać termin ślubu, to wszystko. Ja będę ok. tydzien przed.
Intercyza inaczej zwana rozdzielnością majątkową.Powoduje ona,że gdy się taki papierek podpisze u notariusza to....
- wszystkie dobra majątkowe zakupione przez jednego małżonka w trakcie trwania małżeństwa należą tylko i wyłącznie do niego.Oczywiście należy mieć na to odpowiedni papier tj.rachunki,faktury itp.
- dobra uzyskane ze spadków też należą tylko do tego małżonka który ten spadek dostał
- i jedna z ważniejszych rzeczy to,że każdy małzonek moze bez zgody drugiego zaciągać kredyty!!!!A jeżeli budżet mają wspólny to tak trochę kiepsko to widzę.

A intercyzę to raczej spisują ludzie zamożni którzy mają sporo kasy i majątku.Wg mnie to bezsensowne jest spisywanie intercyzy jeżeli zarabia się normalnie,razem wszystkiego się dobrabia i w ogóle.W razie rozwodu idzie na pół tak czy siak.A poza tym to taka rozdzielność majątkowa to może w razie czego (rozwodu) kogoś pogrążyć,bo tak normalnie to chociaż miałby pół majątku.

Ja tam nie chcę rozdzielnośći.Nie mam zamiaru się rozwodzić.Więc dla mnie to bez sensu.

Co złego to nie ja....
Bum dzięki za wyjaśnienie.
Ja tam też nie chcę intercyzy w takim razie :)

Pozdrawiam, papa
Ojojoj,

nie, nie, to ja dziekuję. Ja kocham Swojego narzeczonego i nie biore z nik slubu po to aby sie rozwodzic, musze przerwac moja rodzinna passe rozwodów i jestem pełna optymizmu.
Powodzi nam sie nie najgorzej, ale dla mnie jest cudowna ta mysl, iz do wszystkiego doszlismy sami i to co mamy jest nasze, wspólne.
Zreszta wesele tez chcemy sami wyprawić i tyle.
A jakby cos się złego stało, to bedzie na pół, ale uważam ze nasze życie bedzie cudne, bo jeszcze niedawno w sposób bardzo romantyczny walczyliśmy o nasza miłość, więc jest ona badzo silna.

Rezygnuje z intercyzy, nie ma mowy. Co moje to i jego i tyle

Pozdrowionka
To co znajdzie się w intercyzie zależy od woli przyszłych małżonków. Może dotyczyć całkowitej rozdzielności majątkowej, albo tylko częściowej. Wszystko zależy od tego jak przyszli małżonkowie chcą uregulować swoje przyszłe stosunki majątkowe.
Intercyze nie spisuje się tylko na ewentualność rozwodu, chociaz większość małżeństw robi to tylko z tego powodu !!!
Czasami jest tak, że jeden z małżonków albo jest nieodpowiedzialny (zaciągnie kredyty, zainwestuje w jakąś głupotę) albo prowadzi takie życie zawodowe, że jest duże ryzyko np. że przyjdzie komornik i zechce zająć Wam mieszkanie. Wtedy pokazuje się intercyzę, że właściwie to mieszkanie, samochód itp. itd. należy np.do żony i komornik czy ktoś jeszcze inny nie ma co zabrać ;)) to jest taka ochrona przed utratą majątku....Ale właściwie to bierze się ślub z drugą osobą na dobre i na złe, więc ja jestem na NIE jeśli chodzi o rozdzielność majątkową ;))
Z tego co napisałaś...." że jeden z małżonków albo jest
> nieodpowiedzialny (zaciągnie kredyty, zainwestuje w jakąś
> głupotę) albo prowadzi takie życie zawodowe, że jest duże
> ryzyko np. że przyjdzie komornik i zechce zająć Wam mieszkanie.
> Wtedy pokazuje się intercyzę, że właściwie to mieszkanie,
> samochód itp. itd. należy np.do żony i komornik czy ktoś
> jeszcze inny nie ma co zabrać ;)) to jest taka ochrona przed
> utratą majątku...." to ja raczej byłabym za tą intercyzą :).ale na szczęście nas nie tyczą tego typu problemy więc nic spisywać nie będziemy :)

Co złego to nie ja....
no właśnie mnie też nie dotyczą takie problemy, więc nic takiego spisywać nie będziemy..... ;))
Intercyza jest to umowa regulująca stosunki majątkowe między małżonkami odmiennie od ustawowego ustroju małżeńskiego. Musi być ona zawarta w formie aktu notarialnego.W Polsce intercyza, czyli zawarcie umowy o oddzielności majątkowej to rzadkość. Bierze się to z dwóch powodów. Większość nowożeńców nie ma majątku i nie myśli o najgorszej ewentualności, czyli rozwodzie. Intercyza określa, jaki majątek wnosi każda ze stron do małżeństwa. Decyzja o oddzielności ma swoje plusy i minusy.Wspólnota majątkowa powstaje automatycznie w chwili zawarcia związku małżeńskiego. Tak zakłada kodeks opiekuńczy i rodzinny, które stwierdzają, że każdy ze współmałżonków ma prawo do połowy majątku. Jednym z podstawowych założeń takiej wspólnoty jest to, że ani żona, ani mąż nie mogą każde z osobna brać na siebie poważniejszych zobowiązań majątkowych.Odrębność majątkowa oznacza, że małżonkowie nie mogą się wspólnie rozliczać przed urzędem skarbowym. Jeżeli w małżeństwie są bardzo duże różnice w dochodach męża i żony, opłaca się wspólne rozliczenie rocznego zeznania podatkowego.Jak się okazuje często dopiero po zawarciu odrębności, niekiedy intercyza nie jest potrzebna. Niektórym młodym małżeństwom rodzice, których na to stać, dają na przykład mieszkanie. Bywa, że nie robią tego wspólnie rodzice obojga z młodych, ale tylko jednego z nich. Wtedy zdarza się, że wywierają nacisk na syna lub córkę, by przed zawarciem związku małżeńskiego sporządzili akt intercyzy. Okazuje się, że nie jest to konieczne, bo i tak majątek nabyty przez współmałżonka przed ślubem nie wchodzi do wspólnoty majątkowej.Najczęściej o zawarciu rozdzielności majątkowej słyszy się w małżeństwach, w których mąż i żona, albo jedno z nich, prowadzi działalność gospodarczą. Kłopoty w interesach męża nie obciążają wówczas żony i na odwrót. Wówczas, gdy dojdzie do egzekucji komorniczej, nie można zająć majątku współmałżonka. Warunkiem jest jednak, by zobowiązania powstały w okresie obowiązywania oddzielności majątkowej.Niepodzielne jest spółdzielcze prawo do lokalu, również własnościowego, przyznane w czasie trwania związku małżeńskiego bezpośrednio od spółdzielni. Jeżeli jednak nabyliśmy mieszkanie na rynku wtórnym, możemy je podzielić. Warunkiem jest posiadanie aktu notarialnego, stwierdzającego nabycie lokalu. W przeciwnym razie mieszkanie w bloku spółdzielni pozostaje na zawsze wspólne, a podzielić je między oboje małżonków może tylko sąd.Jeżeli małżonkowie już po ślubie zawarli intercyzę, czyli umowę o rozdzielności majątkowej, to wszystko czego dorobili się do dnia, w którym ją sporządzili stanowi ich majątek wspólny. Dopiero po dacie ustalenia rozdzielności majątkowej każdy z nich dorabia się na własny rachunek. W razie rozwodu wspólny dorobek małżonków, którzy nie podpisali intercyzy dzielony jest na dwie równe części. Tylko w wyjątkowych wypadkach, gdy jeden z małżonków o wiele bardziej niż drugi przyczynił się do powstania majątku wspólnego, sąd może podzielić go na dwie nierówne części.Każdy z małżonków zachowuje zarówno majątek nabyty przed zawarciem umowy, jak i później. Zarządzanie i rozporządzanie całym swoim majątkiem przysługuje samodzielnie każdemu z małżonków.Intercyzę sporządza notariusz. Każdy z małżonków swoim podpisem zaświadcza, że godzi się na to rozwiązanie. Inna forma umowy o zniesieniu wspólnoty majątkowej jest nieważna.Intercyza to umowa między małżonkami spisana w formie aktu notarialnego, niezależnie czy jest zawarta przed ślubem, czy w czasie trwania związku małżeńskiego. Żadna ze stron tej umowy nie może być ubezwłasnowolniona i musi mieć pełną zdolność do czynności prawnych.Aby notariusz sporządził intercyzę, potrzebna jest zgoda obojga małżonków.U notariusza muszą się stawić oboje z dowodami osobistymi i skróconym aktem małżeństwa. Samo wprowadzenie odrębności i wyszczególnienie podziału majątku odbywa się w jednym akcie notarialnym.Jeżeli umowę o oddzielności majątkowej zawieramy przed ślubem opłata notarialna wynosi ok. 100 złotych. Jeżeli umowa zostaje zawarta w czasie trwania związku, opłata notarialna zależy od wielkości dzielonego majątku. Stała jest natomiast w tym przypadku opłata skarbowa - 10 złotych.Może się jednak zdarzyć, że nie mogą się porozumieć w tej sprawie, bądź też tylko jeden z nich zainteresowany jest rozdzielnością majątkową. W tej sytuacji trzeba skorzystać z pomocy sądu.Z ważnych powodów każdy z małżonków może żądać zniesienia przez sąd wspólności majątkowej, zarówno ustawowej, jak i umownej. Jednakże zniesienia wspólnoty majątkowej nie mogą domagać się wierzyciele jednego z małżonków.Może też zdarzyć się, że jeden z małżonków w sposób pasożytniczy korzysta z majątku dorobkowego i nie podejmuje żadnych starań o przyczynienie się do pomnożenia tego majątku. Usprawiedliwioną przyczyną domagania się podziału jest też skazanie jednego małżonka na karę wieloletniego pozbawienia wolności bądź też fakt, że nie przyczynia się on do zaspokajania potrzeb rodziny.

nie kosztuje 100zł a 400zł
ja tez nie będę spisywać intercyzy...myślę, że nie będzie nam to potrzebne do niczego... :o)
[img][/img]
To też nie jest powiedziane.Bo to jest jakiś procent od wartości majątku.Moja "znajoma" np płaciła 2000zł!!!

100 zł jak przed, czytaj wyżej

Mila
też myślałam że mi to do niczego nie będzie potrzebne ale właśnie założyłam własną działalność i ktoś chciał bym mu podpisała weksel in blanco bez deklaracji wekslowej - i zrobił się problem, chciałam natychmiast robić rozdzielność majątkową. Moja przyjaciółka też zrobiła rozdzielność jak jej mąż założył działalmość gospodarczą, ponieważ każdy może raz w życiu ogłosić bankructwo ale jeżeli jego współmałżonek nieźle zarabia - wtedy nie może tego zrobić. A rozdzielność majątkowa niweluje takie problemy.

Inne tematy z forum Wesele

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

do góry