Widok

interpretacja wyniku badania krwi na cukier

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczynki proszę o pomoc. Na wstępie zaznaczę, że nie jestem w ciąży. Endokrynolog skierował mnie na badanie cukru. 75g - wyniki kolejno: na czczo 122, po godzinie 216, po dwóch godzinach 207. Panie w laboratorium powiedziały, że bardzo wysoki poziom. Czy to na 100% oznacza cukrzycę??? :[
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Umówiłam się na środę do diabetologa. Szkoda, że dopiero za dwa dni :/ Ciekawe czy z niedoczynnością tarczycy i cukrzycą można zajść bezpiecznie w ciążę :(
nie wiem czy normy dla ciąży i dla kobiet, które nie są w ciązy są takie same.

Ale norma po obciążeniu 75 po 2 h to 140, ja miałam 141, ale lekarz powiedział, że nie muszę mieć diety jedynie ograniczyć słodycze.

Ale najlepiej zrobisz jak skonsultujesz wyniki z lekarzem.
Twoje wyniki mogą wskazywac że coś się dzieje, warto udac się do diabetologa on zapewne skieruje Cię na badania
Nie polecam leczenia się u internisty, mój mąż miał problemy z cukrem i internista kazała mu przejść na diete.. poszedł do diabetologa, od razu tabletki na zbicie cukru, badania i jakies konkretne postanowienia a nie gdybanie i czekanie nie wiadomo na co

polceam: dr Ewa Semetkowska Jurkiewicz
609 929188
przyjmuje na Rajskiej 10/63 (ch madison)
...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
norma:
60-105 na czczo
do 140 po 4 h po posiłku
...
a to 152 miałaś po obciążeniu 50 gr glukozy??
Ja miałam przy 50 gr glukozy po godzinie 160 i niestety musiałam powtarzać badania z obciążeniem 75 gr i na tej podstawie lekarz zaleca albo dietę albo insulinę(po pobycie w szpitalu w celu ustalenia dawki).
a ja dziewczyny ejstem w ciazy w 29 tc i wyszło mi 152 a norma jest 140, czy to bardzo zle?
jeszcze miesiąc temu robiłam badanie podstrawowe na cukier i miałam 98 :/ a teraz kurcze 122 :[
Dość wysoko i na czczo i później. Myślę, że będziesz musiała iść do poradni diabetologicznej.
Na czczo norma jest zazwyczaj do 100
nie jestem lekarzem ale norma jest do 99

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

do góry