Widok

mój syn nie ma kolegów

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Nie wiem co z tym zrobić. Syn jest spokojnym chłopcem,za spokojnym. Niestety w klasie nie ma żadnego kolegi. W ciągu dnia nikt z nim nawet nie zamieni dwóch zdań. Na przerwach chodzi sobie sam. Ostatnio obserwowalam Z oona jak byli na placu zabaw syn wolal by ktos sie z nim pobawil,podchodzil do kazdego nikt nie chxial.... nauczyciel nie zareagowal...Serce mi pęka na pół, nie wiem jak mu pomóc. Iść do nauczyciela? Na festynie gdy stał w kolejce został z niej wypchniety przez kolegów,zaczęli się z niego nasmiewac. Zareagowalam wtedy,bo byłam na miejscu. Syn jest w drugiej klasie sz podst
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

zapisz go na dodatkowe zajęcia sportowe w takich grupach dzieciaki uczą się współpracy
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zdecydowanie porozmawiać z nauczycielem. Jego obowiązkiem jest stwarzanie sytuacji by każde dziecko dobrze poczuło się w grupie. Posłanie dziecka na dodatkowe zajęcia z jednej strony jest ok, bo może poznać nowych kolegów, ale w klasie problem pozostanie. Może niech zaprosi kolegów do siebie do domu? Może pójdziecie po szkole na plac zabaw, na którym bawią się inne dzieci z jego klasy?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6
Niestety próbowaliśmy zaprosić do domu kolegów nic z tego nie wyszło. Na placu zabaw Niestety też to samo. Dodatkowe zajęcia syn chodzić nie chce.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Igola, czy probowaliscie z synkiem grac scrable? Sprobujcie na https://scrabblemania.pl/ Pomoze wam utrwalic wiezi, ale takze rozwija umysl dziecka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Zasadnicze pytanie czy syn chce tego kontaktu z innymi dziećmi?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Właśnie, na siłę szukanie mu kolegów nie pomoże... Moi rodzice tak robili, że na siłę kolegów mi szukali, a to fajne nie jest, nie pomaga, a wręcz szkodzi. Przyjdzie czas to znajdzie ludzi, którym zaufa. Z doświadczenia wiem, że zarówno podstawówka, jak i gimnazjum to nie najlepszy czas, żeby znaleźć dobrych przyjaciół. Natomiast ludzi, których poznałem w liceum i później na studiach śmiało mogę nazwać przyjaciółmi :)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy syn ma tylko problem z kolegami w szkole, czy poza szkołą z innym dziećmi też?

Wiem co czujesz. Kilka miesięcy temu założyłam podobny wątek. Mój Syn był wykluczony z grupy kolegów klasowych. Rok temu trzymał się z jednym chłopcem. Odwiedzali się w domach. Później tamten brzydko postąpił(zaprosił kilku chłopców do domu po czym odwołał zaproszenie dla mojego). Dalej został "przywódcą" w klasie i podjudzał innych kolegów przeciwko mojemu. Klasa sportowa. Poza sportem klasowym mój Syn nie lubił grać w piłkę, a reszta tak. Mój trenuje sztuki walki. Mój nie miał z kim siedzieć - siedział sam. Nie miał z kim się bawić. Chodził bardzo smutny. Wręcz wspominał, że nie chce żyć! Dziecko 8lat!!! Wychowawczyni nie reagowała. Ale odeszła. Przyszła nowa. Zwróciliśmy się do niej o pomoc. Faktycznie zobaczyła problem. Zareagowała. Jest dużo lepiej. Syn polubił granie w piłkę. Lepiej mu wychodzi(ogólnie ma problemy z motoryką i koordynacją, zaburzenia SI i nie wiem czy przypadkiem nie ma Zespołu Aspergera), bardzo się cieszy kiedy strzeli gola kolegom, którzy dodatkowo trenują piłkę nożną. ;) Umawiają się po szkole na wspólne granie.

Dzisiaj oglądałam bardzo ciekawy filmik - może warto przekazać go dalej? Wychowawcy? Rodzicom z klasy?

https://youtu.be/I3pcIOfoQ6o
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hej jak Twoje problemy? Mam 11.letniwgo syna gdybyś chciała się poznać.
Mój syn ma 13 lat i też można powiedzieć że nie ma kolegów. W klasie rozmawia nie jest wykluczany ale poza szkołą siedzi w domu....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam po latach. Zmieniliśmy szkole rok temu. Niestety mimo, że klasa jest kameralna to nadal jest tak samo...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
A moze to zespol aspergera
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Problem nie jest w kolegach tylko w Twoim dziecku. Spróbuj spojrzeć na to z innej strony. Chodzi o kimoerencje społeczne, umiejętność dopasowania się do grupy. Poczytaj o tym, są pewne nabyte zachowania które stawiają twoje dziecko w roli ofiary. Nadopiekunc rodziców także nie pomaga.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mam ten sam problem, syn 12lat
Lepiej nie szukaj mu kolegów na siłę, nie chodź do nauczycieli. Jak nauczyciel powie innym, żeby pobawili się z twoim synem, będą mieli jeszcze więcej powodów do naśmiewania się. Porozmawiaj z synem. Zapytaj czy chciałby mieć kolegów, powiedz, że z kolegą trzeba dużo rozmawiać, bawić się, bo dziecko, które lubi spokój może tego zwyczajnie nie wiedzieć. Jak coś takiego nie zadziała, może spróbuj zapisać go do innej klasy/szkoły, gdzie będzie miał możliwość zaprzyjaźnienia się z kimś już na początku. I zapisz go może na jakieś zajęcia dodatkowe (oczywiście takie, które zainteresują dziecko), tam znalezienie kolegi będzie jeszcze łatwiejsze, bo jeśli chodzą na te same zajęcia, to mają wspólne zainteresowania. Ale tak jak mówiłam - nic na siłę. Nie pytaj nauczycieli ani rodziców dzieci - uczniowie z klasy od razu nazwą go jakimś "mamisynkiem" i tym bardziej będą się z niego śmiać, jeśli nie chce zmieniać klasy ani chodzić na zajęcia - nie zmuszaj, a jak znajdzie wreszcie kolegę - nie każ mu rozmawiać od razu ze wszystkimi.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...

Sprawdzone sposoby na odchudzanie:) (71 odpowiedzi)

Cześć Dziewczyny! Podzielcie się swoimi sposobami na skuteczne odchudzanie:) Ja muszę zrzucić aż...

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

do góry