Widok
pierwszą córkę w foteliku samochodowym, drugą w leżaczku, a jak nie masz ani tego, ani tego to zrób z poduszek siedzisko, pod plecy i po bokach ,tak żeby dzidzia była w pół leżącej pozycji i śliniak pod brodę, oraz zawsze miałam w pogotowiu pieluchę tetrową do wycierania pyszczka ,jak jej wylatywało na początku wszystko, bo nie rozumiała , że trzeba to połknąć hehhe, teraz wsuwa wszystko , jak odkurzacz 1 słoik obiadku, a następny posiłek 1 słoik deseru:)
Jeśli w doskonałej większości źródeł mówi się, że dziecko musi umieć siedzieć a nawet "pewnie siedzieć" (nie "siadać"), żeby się nie zachłysnęło jedzeniem, to chyba coś w tym jest. Znam osoby które musiały podawać 3-miesięczniakowi papki z zalecenia pediatry, znam i takie które muszą karmić dziecko zmiksowaną zupką z butelki i tutaj nie mam zastrzeżeń, ALE... znam też takich rodziców, którzy bardzo chcą już na początku 4 miesiąca podać dziecku marchewkę, bo to "już czas" i na pewno dziecku stanie się krzywda jeśli już teraz natychmiast nie dostanie pierwszej w życiu papki. Generalnie, nie chce mi się wdawać w dyskusje OT, więc... EOT
gosia dim- no dobrze, ale co jeśli dziecko ma 8 miesięcy i dalej nie siedzi pewnie...przecież w doskonałych źródłach jest również informacja o tym, że po 6 mies trzeba uzupełniać dietę o inne składniki ponieważ mleko matki przestaje dostarczać niezbędne witaminy etc.
dodam, że mała usiadła w 9 miesiącu a radzi sobie od dawna świetnie z łyżeczką
dodam, że mała usiadła w 9 miesiącu a radzi sobie od dawna świetnie z łyżeczką
@ gosia_dim_ : przecież sama zaczęłaś OT żeby poinformować wszystkich uczestników wątku, że Ciebie wątek nie dotyczy.
Najlepszą opcją będzie chyba krzesełko do karmienia z regulowanym oparciem. Złożyłam już zapytanie ofertowe w innym wątku.
Dotychczas stosowałam kolana taty lub kokon z pościeli ;-) ale nie jest to wygodne. Plecy bolą od wykręcania się w dziwne pozycje, a jedzenie trwa dłuuugo. Fotelika samochodowego nie chcę zaciapciać.
Liczę, że krzesełko zrewolucjonizuje karmienie ;-]
Najlepszą opcją będzie chyba krzesełko do karmienia z regulowanym oparciem. Złożyłam już zapytanie ofertowe w innym wątku.
Dotychczas stosowałam kolana taty lub kokon z pościeli ;-) ale nie jest to wygodne. Plecy bolą od wykręcania się w dziwne pozycje, a jedzenie trwa dłuuugo. Fotelika samochodowego nie chcę zaciapciać.
Liczę, że krzesełko zrewolucjonizuje karmienie ;-]
nam też pediatra w 4mc poleciła rozszerzać dietę :P
poza tym Młody miał takie ząbkowanie w tym czasie, że nie był w stanie pić z butelki(teraz mamy powtórkę z rozrywki)...
zaczął ząbkować mając 3m-ce, a pierwsze zęby wyszły jak miał pół roku... często musiałam podawać Mu kleik ryżowy z mlekiem i owocami(na gęsto) - bo nie mógł ssać...
i co? miałabym go głodzić, bo nie umiał siedzieć?
a akurat o zachłyśnięciu wiemy duuuużo...
poza tym Młody miał takie ząbkowanie w tym czasie, że nie był w stanie pić z butelki(teraz mamy powtórkę z rozrywki)...
zaczął ząbkować mając 3m-ce, a pierwsze zęby wyszły jak miał pół roku... często musiałam podawać Mu kleik ryżowy z mlekiem i owocami(na gęsto) - bo nie mógł ssać...
i co? miałabym go głodzić, bo nie umiał siedzieć?
a akurat o zachłyśnięciu wiemy duuuużo...
W książce Pierwszy Rok Życia Dziecka napisane jest że pierwszy pokarm stały należy wprowadzać kiedy dziecko jest na to gotowe - zwykle pomiędzy czwartym a szóstym miesiącem życia. Celem jest zdobywanie doświadczenia a nie utrzymanie przy życiu stąd nie jest istotne ile nowego pokarmu zje dziecko bo i tak jest karmione albo piersią albo butlą. Istotne jest również aby dziecko miało sztywną główkę żeby nie zachłysneło się przy przełykaniu.
Moja córcia skończyła 5 miesięcy i na razie próbowała nowych herbatek, pokarm stały spróbujemy wprowadzić w weekend.
Już nie mogę się doczekać.
Karmić będziemy na dostawce - Fisher Price - nakładka na krzesło z regulowanym oparciem mocowana dwoma pasami do krzesła z oparciem. Oczywiście ma szelki i plastikową podstawkę pod miseczkę.
Zobaczymy jak się sprawdzi.
Moja córcia skończyła 5 miesięcy i na razie próbowała nowych herbatek, pokarm stały spróbujemy wprowadzić w weekend.
Już nie mogę się doczekać.
Karmić będziemy na dostawce - Fisher Price - nakładka na krzesło z regulowanym oparciem mocowana dwoma pasami do krzesła z oparciem. Oczywiście ma szelki i plastikową podstawkę pod miseczkę.
Zobaczymy jak się sprawdzi.