Widok

jak ladnie poprosic o pieniadze na prezent i pieniadze zamiast kwiatow

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
prosze o pomoc. chcemy poprosic o pieniadze zamiast prezentow na podroz poslubna oraz nie chcemy kwiatow tylko pieniazka pewnie na dom samotnej matki w matemblewie albo na caritas. wiem ze byly takie watki z wierszykami ale nie moge znalesc. ewentualnie jakos to ladnie ujac bo ja troche na bakier z polskim i ladnym pisaniem. dzieki za pomoc

image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Walercia, mam po polsku i po angielskuw ierszyk, zaraz zapodam na maila.

image

Bizuteria autorska i na zamowienie - zapraszam na maila
do NEKO
a wyślesz mi też ten wierszyk lina332@wp.pl
dziekuje z gory;)
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/]
image
[/url]
Poszlo. Kajagdynia, chcesz tez po angielsku?

image

do NEKO albo do kogos kto go juz ma
moge tez poprosic o ten wierszyk na maciejka490@wp.pl :)

image

image
hej
moj brat ostatnio dostal zaproszenie na wesele i mial na zaproszeniu zacytowane"Mloda para bardzo prosi aby prezent zmiescil sie skromnie w kopercie:)"nie pamietam dokladnie ale jakos tak.
można jakos to troszke pozmieniac oczywiscie
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/]
image
[/url]
a jak ladnie poprosic o pieniazka na cel charytatywny zamiast kwiatow

image

image
Walercia, to bylo gdzies na forum... Ale wydaje mi sie, ze to mozesz napisac bez wierszyka, zwykla prsba "panswto mlodzi prosza o ..... zamiast tradycyjnych kwiatow, zebrane pieniadze/przedmioty beda przekazane na rzecz....." W UK mozesz zazyczyc sobie przedstawiciela z puszka, musisz sie tylko z nimi skontaktowac. Oxfam ma dobre rozwiazania w tej kwestii, googlnij oxfam wedding list.

image

A ja kupiłam bileciki, które wkładałam do każdego z zaproszeń.

"Jeśli prezent kupić chcecie to musicie wiedzieć przecie,
różne sprzęty w domu mamy na ich brak nie narzekamy.
Więc nie martwcie się Kochani prezent my kupimy sami,
do koperty włóżcie "cosik", przyda nam się każdy grosik".

;)

o wierszykach pisałyśmy na forum wieeeeele razy ;)

np. tutaj:

Wierszyki zamiast prezentów pieniądze http://forum.trojmiasto.pl/read.php?f=11&i=499632&t=499627

czy dodajecie wierszyki z prosba o kase w zaproszeniu http://forum.trojmiasto.pl/read.php?f=11&i=489538&t=488845

Wierszyki z prośbą o prezenty - nie pieniądze http://forum.trojmiasto.pl/read.php?f=11&i=509224&t=509196

Wierszyk o kasie :D http://www.trojmiasto.pl/forum/read.php?f=11&i=531172&t=530330

tutaj są pozbierane wierszyki ;)

wierszyki do zaproszen... http://forum.trojmiasto.pl/read.php?f=11&i=487199&t=487102

tutaj wierszyki z prośbą o kupony totka zamiast kwiatów http://forum.trojmiasto.pl/read.php?f=11&i=512687&t=492859 :)

My nie wysyłaliśmy wierszyków tylko rodzice dyskretnie rozpowszechnili tą wiadomośc wsród zaproszonych. Znajomi sami pytali co wolimy... i tak wyszło że na 86 osób mieliśmy tylko 4 prezenty, ale bardzo paktyczne i ładne.

Myślę,że prośba o pieniązki zamiast prezentów jest zrozumiała i na miejscu. Nie jestem ntomiast zwolenniczką, aby prosić o pieniązka zamiast kwiatów... To już chyba za dużo. Mimo, że na szczytny cel, to jednak takie proszenie tylko o kase może byc żle przyjęte, zwlaszcza u nas. Któraś z dziewczyn wspomniała o puszkach z Oxfamu itp Świetny pomysł na ślub w uk. U nas - sama nie wiem.

My wspominaliśmy gosciom, że chętnie przyjmiemy lotka zamiast kwiatkow:) I dostaliśmy kupony ale i tak większośc przyniosła dodatkowo kwiaty, bo tak z pustą ręką nie potrafili składać życzeń:)
image

Nie chodzilo o puszke z Oxfamu, a o ich liste prezentow - wybiera sie rozne gadzety typu toaleta w Somalii albo woda dla wioski, kozy, alpaki itp i goscie kupuja z tej listy...Ale to by sie bardziej sprawdzilo przy normalnych slubnych prezentach... Dowiedz sie moze, czy mozna taka puszke zamowic z polskich organizacji charytatywnych.

image

Ja miałam taki wierszyk ;)))

Prezenty są ślubu miłym dodatkiem, ale nie zawsze trafnym wydatkiem.
Sponsorów szukamy naszego mieszkania, więc problem prezentów jest do rozwiązania.
Mile widzianym i bardzo gustownym, będzie bilecik ze znakiem wodnym

image
"Nasza Miłość Jest Jak Wiatr, Nie Widzimy Jej, Ale Ją Czujemy"
my wylatujemy we wtorek, kwiaty sie zmarnuja, nawet sie nimi nie nacieszymi. ludzie i tak te pieniadze wydadza to niech lepiej na cos uzytecznego co komus pomoze. dzieki za watki szukalam ale cos nie moglam znalezc. i dzieki za podpowiedzi. dzis siadam do zaproszen i bedziemy wysylac do decarty, zobaczymy jak to wyjdzie.

image

image
ladnie sie nie da
albo moze podaj w zaproszeniu nr konta, na ktore goscie przeleja pieniadze np. domu dziecka etc.
Walerka a dokad wybieracie sie w podróż poslubna?
jeszcze nie wiemy. zaraz po slubie na krotka maroko,grecja, pewnie cos tu blisko. A zmienil prace i nie ma urlopu, a potem jak sie uda to na 6 miesiecy azja i ameryka poludniowa a jak nie wyjdzie to to pewnie wenezuela na 3 tygodnie

image

image
super ameryka poludniowa i to jeszcze na pół roku super, tak dlugo jeszcze nigdzie nie bylam. powodzenia w realizacji planów
my mieliśmy włożone w zaproszenia karteczki z wierszyka, kupiłam je w papierniczym za 0,50gr., ładny papier i czcionka.

image
image
dobry pomysl z ta dodatkowa karteczka, moze wydrukujemy sami albo poprosze zeby mi tam gdzie zaproszenia wydrukowali. dzieki za pomoc

image

image
Ja mam mieszane uczucia co do "narzucania" gościom formy prezentu w zaproszeniu, lub listy prezentów. Wydaje mi się , że tak jak ktos już pisał puszczenie po rodzinie droga pantoflową, że raczej pieniązki jest chyba lepsze niż wierszyki, czy adnotacje. Podobnie jest z kwiatami, kuponami itp. Na pewno wiem, że starsze osoby nie lubia takiej formy. Młodzi , wiadomo są bardziej otwarci, ale ciocie i babcie wolą przyjśc z kwiatkiem. Ale wiadomo jak kto woli i co się komu bardziej podoba. U nas wszyscy wiedzą, że się urządzamy i wolimy pieniązki, więc pisać nic nie musimy.
image
Pragnąc przełamać tradycje stare ,
by nie mieć na przykład żelazek pare"
i zaoszczedzić przemiłym gością
łamania głów nad prezentó mnogością.
Powiadamiamy; mile widziany i bardzo wygodny bedzie bilecik ze znakiem wodnym :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja mam taki:

Prezet to jest zawsze kłopot
Czy ma zegar być czy robot
By nie pisać długich książek
Młodzi proszą o pieniążek
image
My przerobiliśmy trochę (skróciliśmy) jeden wierszyk i to nam wyszło:

Drogi Gościu,
Jeśli w serca swego darze
prezent chcesz dać młodej parze
my podpowiedź małą mamy,
do niej właśnie zachęcamy:
By prezentów nie kupować
lecz pieniążkiem obdarować.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Wesele

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (62 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

Dj Waldzior (7 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś zamawiał na wesele Dj waldziora? Jakie opinie? Wiem, ze kiedys był jednym z...

Co zamiast ciężkiego dymu na pierwszy taniec? (3 odpowiedzi)

Nie chcemy ciężkiego dymu przy pierwszym tańcu. Co innego można zorganizować, żeby dodać trochę...

do góry