Widok

jak nauczyć pić ze słomki i kiedy?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
drogie mamy, mój synek ma roczek, chciałaby nauczyć go pić ze słomki, ponieważ on nie lubi pić z niekapka, złości się,że tak ciężko mu leci to picie i wyrzuca butelkę, mam niekapek lovi. Może ze słomki będzie lepiej, ale póki co nie umie załapać o co z tą słomką chodzi. Może to jeszcze za wcześnie? a może jeszcze polecicie mi inną formę picia dla roczniaka?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jasiek nauczył się pić z bidonu ze słomki. Trochę potrwało zanim zajarzył,że nie ma kubka przekręcać, tylko trzymac pionowoi ciągnąć,ale juz pije ładnie.
A bidon mamy taki
http://www.allegro.pl/item948771318_nuby_bidon_pstyczek_z_podwojna_scianka_330.html#gallery
kupiony w Akpolu za 17.40zł
Nasz zaczął pić ze słomki jak skończył właśnie roczek.

Jakoś wsadził słomkę do buzi i od razu zaciągnał;)...Potem troche rozlewał, naciskał sok w kartoniku, ale teraz już daje radę

Mąż mu jakoś właśnie naciskał na sok, zeby dostał się do słomki, jednocześnie trzymając tą słomkę u Jacha w buzi.
image

image

a nie było problemu z krztuszeniem się?
Był.
Ale wszystko do opanowania.
Oby siedział pionowo, nie leżał i będzIe ok.
image

image

a co najlepiej zrobić przy zakrztuszeniu się piciem? poklepać po pleckach, rączki w górę?
U nas też mały nie polubił niekapków. Kupiłam mu kubek ze słomką i najpierw nie mógł zajarzyć o co chodzi w tym wszystkim i gryzł słomkę i w nią dmuchał. Aż w końcu po kilkunastu próbach udało mu się napić troszkę. Od tego czasu pije świetnie ze słomki :)
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie jest za mały na picie przez słomkę. Oczywiście mówimy tu o bidonie. Cierpliwości isie nauczy. A z niekapków mogę śmiało polecić Aventa i pomimo tego iż dla roczniaków są z twardym ustnikiem, to jednak zalecam zakup miekiego ustnika. Wcale ciężko nie leci picie.
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
W sprzedaży jest butelka ze słomką, zamykana firmy baby one. Kosztuje ok 12 zł
ja właśnie taką butelkę ze słomką kupiłam, ale synek kompletnie nie wie o co w niej chodzi, gryzie słomkę i wyrzuca, próbowalam z niekapka lovi zdjąć tą gumkę ze środka, wtedy oczywiście przestał być niekapkiem bo cieknie ale synek od razu się zakrztusił i trochę się wystraszyłam, dlatego szukam innego sposobu
To może faktycznie wypróbuj niekapek Aventu. My mamy i Miśka na zmianę pije z niego i ze słomki. Ze słomki od razu nauczyła się pić, przy pierwszym podejściu.
Jula też na początku bawiła się nim aż pewnego razu pociągnęła i tak zostało. Jest jeszcze butelka Nuk z ustnikiem ale musisz patrzeć na ustnik silikonowy zamknięty tzn ma tylko dwie małe dziurki ledwo widoczne ta butelka kosztuje ok 30 zł. Na opakowaniu pisze 6 m-cy. Jest ustnik Nuk też z dużą dziurą i tego używamy do picia gęstej kaszki.Ustniki kosztują ok 7zł
My używaliśmy nie kapek Aventu od 5 m-ca i po jakimś czasie ustniki tzn. zaworki nie spełniały swojej funkcji tylko woda ciekła. Ustniki aventu ok 25 zł za 2 szt.

Sama mam ten problem, nie wiem jak nauczyć moja corkę

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Poszukiwana polecana szkoła dla dziecka ze spektrum autyzmu :) (3 odpowiedzi)

Szukam szkoły podstawowej w Gdańsku (ewentualnie okolice Banina) dla dziecka w spektrum autyzmu...

Wakacje z dziećmi (116 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry