Widok

jak oszczedzacie ?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
witam

dziewczyny napiszcie plis jak oszczędzacie, jakie formy, jakieś rygory, albo na czymś konkretnym, robicie plany zakupowe ?

my się za głowę złapaliśmy wczoraj, do domu nic nie kupione a wydatki były stopniowo robione co dało sporą kwote na koniec miesiąca

ja chyba nie umiem oszczędzać, podpowiedzcie jak Wy to robicie ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja w sklepikach ktore mam niedaleko domu nie kupuje bo ceny sa dwa razy wyzsze - oczywiscie jak czegos nagle zabraknie to wtedy tak a w marketach kupujemy jak najbardziej ale tylko to czego potrzebujemy i raz na tydzien

ciuchy dla siebie kupuje dosc rzadko a jesli juz to przewaznie w lumpeksach , dla corci tylko w lumpeksach
I jeszcze chemia, ktora kupuje najczesciej w rossmanie (procz proszkow i plynow bo te kupuje tylko niemieckie)

Jak zobacze, ze cos jest w promocji np dezodorant czy zel pod prysznic i np. kosztuje kilka zlotych taniej to kupuje wiecej i tylko potem wyciagam :)

Srodki czyszczące - kupuje jeden do wszystkiego (np. tym do szyb myje tez zlew, umywalke czy kuchenke :) )
A ja wlasnie paradoskalnie zaczelam oszczedzac jak prrzestalam jezdzic do marketów :)

Zakupy robie na bieżąco mięso, pieczywo, owoce, warzywa w sklepach pod domem

Mleko, masło, maki, makarony i takie wieksze rzeczy kupuje w biedronie, ktora tez pod domem, ale w normalnych ilosciach (2 mleka, 2 cukry, zeby nie stalo nie wiadomo ile bo i tak nigdy nie pamietam czy jest w domu czy nie :D)

Do marketów jezdze po zapas przypraw róznych, maki lepsze pelnoziarniste, herbaty lepsze, oliwki czy oliwy i TYLKO Z LISTĄ!! Nie wchodze nawet na te dzialy, ktore mnie nie unteresuja, a to juz sukces :)

I dzieki temu mam w domu to co potrzebuje, bez zalegania w szafkach :)

Wczesniej jak jezdzilam na zakupy do marketów to wracalam z mnostwem niepotrzebnych rzeczy, np. kupowalam jegurty, ktorych nie jemy generalnie, ale mnie kusily :P

Jedno na czym nie potrafie oszczedzac to moja córka :) i ubrania dla Niej, zawsze mi sie wydaje, ze ma za malo i czegos potrzebuje mimo, iz szafa sie nie domyka :D
cytrynka ja ustalam sobie okreslona kwote na tydzien ile na jedzenie i na inne rzeczy, srodki czystosci zaczelam kupowac w jednym sklepiku z oryginalnymi rzeczami z Niemiec - rewelacja ! plyn do naczyn a raczej koncentrat za 5 zl 500 ml mam juz 3 miesiace i jescze starczy na jakies 2 tygodnie - doslownie wystarczy kropelka , proszki do prania itp tez tam kupuje - tez koncentraty

jedzenie - owoce , warzywa na rynku, wedline mieso zawsze wiecej i mroze, wieksze ilosci zawsze to woda i mleko , wykorzystuje maxymalnie co mam w kuchni - aczkolwiek gotuje proste dania , nie kupujemy zadnych drozszych produktow bo nas na nie nie stac , na rynku kupuje rowniez kasze, grochy itp - sa na wage i zupelnie innej jakosci niz pakowane w sklepie

musli robie np sama - kupuje rozne platki, susze owocowe itp i mieszam - pycha a ilosc naprawde spora

staram sie nie przekraczac tygodniowej kwoty ale czasem niestety wyjdzie duzo za duzo np jakies wydatki typu lekarstwa
my zakupy tylko z lista robimy (auchan, biedrona, tesco od czasu do czasu)
poza tym w domu oszczedzamy wode, prad jak tylko mozemy(kwestia nawykow)
Ja nigdy oszczedzac nie potrafilam ale moj mąż jest w tym bardzo dobry;P
Np. na kompie ma wszystko wypisane, tabele z rzeczami jakie kupujemy, zawsze zbiera rachunki i wpisuje a na koniec misiaca wiemy dokladnie na co przepuszczamy kasy najwiecej.
Niestety poki nie moge wrocic do pracy, musimy sie bardziej pilnowac z wydatkami;/

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry