Widok
właśnie wczoraj odstawiliśmy Zinnat.. córka przez 5 dni miała brać Zinnat po wyjściu ze szpitala (ma 10 miesięcy). na kolację wymieszałam jej z kaszką. krzywiła się, ale jakoś poszło...o 22..obudził mnie jej płacz . idę do niej a tam całe łóżeczko w wymiocinach. po augmentinie też wymiotuje. Wczoraj poszliśmy do pediatry i poprosiłam o wypisanie zastrzyków. Teraz przychodzi 2 x dziennie pielęgniarka środowiskowa i robi zastrzyk. My już 3 x próbowaliśmy antybiotyk doustny i za każdym razem były wymioty. Teraz już nawet buzi nie chce otworzyć do witaminy d ..wrr... Może spróbuj zmieszać z czymś innym jeszcze.
mój synek (8 m-cy) też właśnie bierze Zinnat, podaję go strzykawką taką z syropku Ibum (bo nie ma tej ostrej końcówki), a jak nie chce otworzyć buźki na widok strzykawki, to podczas posiłku wstrzykuję mu lek na jego łyżeczkę i podaję kilka łyżeczek obiadku i jedną Zinnatu, znów kilka łyżeczek obiadku, a potem Zinnat i tak aż podam wszystko. Widzę, że ta metoda działa na mojego smyka najlepiej.
Moja mała wymiotowała gdy jej podawałam antybiotyk przed jedzeniem. Znalazłam sposób by podać bez problemu :) wlewam antybiotyk do smoczka z większą dziurką i odwrócony do dołu przykręcam do butelki gdy jest głodna, zanim sie zassie dobrze i zorientuje że to nie mleko już ma antybiotyk w brzuszku :) potem podaje kilka łyków wody żeby zabić posmak i spłukać przełyk-żeby nie wystapiły wymioty a dopiero po godzinie podaję jedzonko :)
Czytam czytam Wasze odpowiedzi i oprócz kilku ciekawych form rozwiązania problemu podawania antybiotyku widzę tu jeszcze coś. Otóż żadna z Was nie wspomniała, że podaje dziecku probiotyk razem z antybiotykiem – jak to jest czy faktycznie zapominacie czy tylko nie pisałyście o tym? U nas nie ma mowy aby obyło się bez osłony przy antybiotyku – ja mam w domu Multilac