Re: jak samemu upiec chleb?
Podaję przepis na chleb razowy, który piekę już 2 miesiące. Zawsze się udaje, nie kruszy się i jest pyszny.
CHLEB RAZOWY
350ml mleka
25g rozpuszczonego masła...
rozwiń
Podaję przepis na chleb razowy, który piekę już 2 miesiące. Zawsze się udaje, nie kruszy się i jest pyszny.
CHLEB RAZOWY
350ml mleka
25g rozpuszczonego masła (wystudzone)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
540g maki razowej (ja daję 300g pszennej razowej i 240g żytniej razowej)
5g drożdży
3 łyżki słonecznika
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka sezamu
1 łyżka siemienia lnianego
oregano, zioła prowansalskie, papryka
Drożdże rozkruszyc w 200ml ciepłego mleka i wymieszac. Dobrze wymieszac mąkę, z masłem, solą, cukrerm i mlekiem z dożdżami, dolac 150ml ciepłego mleka. Nakryc ściereczką i odstawic w ciepłe miejsce (na kaloryfer) na 30 minut.
Jak wyrośnie dodac resztę składników, dobrze wymieszac, przełożyc do keksówki (wysmarowanej masłem i oprószonej mąką), przykryc ściereczką i odstawic do wyrośnięcia. Po około 20-30 minutach wstawic do rozgrzanego (210'C) piekarnika.
Piec 45 minut. Po tym czasie posmarowac olejem skórkę i piec jeszcze 15 minut. Następnie wyłączam piekarnik, chleb zostawiam w środku na kolejne 15 minut. Potem wyjmuję z foremki.
zobacz wątek