Widok
Jeśli nigdy sama nie piekłaś, to proponuję Ci zacząć od "gotowca" - w większości marketów można dostać gotowe mieszanki, pakowane w torebki jak mąka.
Robisz wg przepisu na opakowaniu, pakujesz do formy i do piekarnika.
Mimo, że to gotowce - chleb wychodzi z nich całkiem niezły - na pewno o niebo lepszy niż 99% pieczywopodobnych wyrobów, nafaszerowanych ulepszaczami, zazwyczaj sprzedawanych jako chleb :)
Robisz wg przepisu na opakowaniu, pakujesz do formy i do piekarnika.
Mimo, że to gotowce - chleb wychodzi z nich całkiem niezły - na pewno o niebo lepszy niż 99% pieczywopodobnych wyrobów, nafaszerowanych ulepszaczami, zazwyczaj sprzedawanych jako chleb :)
piekę chleby od 2m-cy :) nigdy nie używałam mąki "gotowca" ;)
kupuję krupczatkę, zwykłą mąkę tortową(ja używam witaminową), mąkę graham i razową :)
wykorzystuję 2 przepisy polecane przez inne forumki :)
wprowadzam też swoje zmiany - mieszam mąki, daję otręby(a w przepisie ich nie ma), zamiast nasion daję olej i np. żurawiny suszone lub śliwki :) albo prażoną cebulkę :)
przepis od AGA111 http://mojewypieki.blox.pl/2008/01/Chleb-wieloziarnisty.html (drogą eksperymentów doszłam do dobrej mieszanki 660g krupczatki i 340g mąki razowej lub graham, robię z ziarnami lub 2 łyżkami oleju zamiast ziaren, w to miejsce suszona żurawina, śliwki lub prażona cebulka)
po wyjęciu z piekarnika od razu wyciągam z foremek i wierzch obficie smaruję mlekiem (skórka chrupiąca ale nie twarda)
drugi przepis - od Mada284 :)
1 kg maki (650)
40g drożdży
łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
600ml ciepłej wody
i mleko lub jajko do posmarowania, można też posypać makiem, sezamem...
1 Drożdże utrzeć z miodem i 100ml ciepłej wody - odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut
2 W dużej misce wymieszać mąkę z solą
Dodać przygotowane drożdże, olej i resztę wody
Wyrobić elastyczne ciasto (ja na początku zagniatam w misce, żeby składniki się połączyły, a później ugniatam na blacie kuchennym - łatwiej niż w misce - strasznie się cholerstwo do rąk klei)
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - w przepisie jest, że na godzinę ale u mnie zwykle pół wystarcza tak do 40 minut zależy jak wyrośnie...
3 Wyłożyć ciasto na stolnice podzielić na pół, włożyć do foremek i odstawić na pół godziny jeszcze (w praktyce 15-25minut)
4 przed wstawieniem do piekarnika posmarować mlekiem / jajkiem i ew. posypać ziarnami
Piec przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 220 - 240max
ja daję łyżkę soli, 5dkg drożdży(pół kostki) i ostatnio mąkę tortową mieszam z orkiszową/graham/razową - w proporcji takiej jak w 1 przepisie :)
zawsze przesiewam mąkę, żeby była bardziej puszysta :) mam taką super przesiewaczkę z Tupperware i to żaden problem ;)
kupuję krupczatkę, zwykłą mąkę tortową(ja używam witaminową), mąkę graham i razową :)
wykorzystuję 2 przepisy polecane przez inne forumki :)
wprowadzam też swoje zmiany - mieszam mąki, daję otręby(a w przepisie ich nie ma), zamiast nasion daję olej i np. żurawiny suszone lub śliwki :) albo prażoną cebulkę :)
przepis od AGA111 http://mojewypieki.blox.pl/2008/01/Chleb-wieloziarnisty.html (drogą eksperymentów doszłam do dobrej mieszanki 660g krupczatki i 340g mąki razowej lub graham, robię z ziarnami lub 2 łyżkami oleju zamiast ziaren, w to miejsce suszona żurawina, śliwki lub prażona cebulka)
po wyjęciu z piekarnika od razu wyciągam z foremek i wierzch obficie smaruję mlekiem (skórka chrupiąca ale nie twarda)
drugi przepis - od Mada284 :)
1 kg maki (650)
40g drożdży
łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
600ml ciepłej wody
i mleko lub jajko do posmarowania, można też posypać makiem, sezamem...
1 Drożdże utrzeć z miodem i 100ml ciepłej wody - odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut
2 W dużej misce wymieszać mąkę z solą
Dodać przygotowane drożdże, olej i resztę wody
Wyrobić elastyczne ciasto (ja na początku zagniatam w misce, żeby składniki się połączyły, a później ugniatam na blacie kuchennym - łatwiej niż w misce - strasznie się cholerstwo do rąk klei)
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - w przepisie jest, że na godzinę ale u mnie zwykle pół wystarcza tak do 40 minut zależy jak wyrośnie...
3 Wyłożyć ciasto na stolnice podzielić na pół, włożyć do foremek i odstawić na pół godziny jeszcze (w praktyce 15-25minut)
4 przed wstawieniem do piekarnika posmarować mlekiem / jajkiem i ew. posypać ziarnami
Piec przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 220 - 240max
ja daję łyżkę soli, 5dkg drożdży(pół kostki) i ostatnio mąkę tortową mieszam z orkiszową/graham/razową - w proporcji takiej jak w 1 przepisie :)
zawsze przesiewam mąkę, żeby była bardziej puszysta :) mam taką super przesiewaczkę z Tupperware i to żaden problem ;)
"~" - co do tych gotowców... ostatnio przez pomyłkę kupiliśmy gotowca orkiszowego... nie zwróciłam uwagi co to dokładnie jest... "chleb orkiszowy pełnoziarnisty"
a to tak naprawdę mieszanka mąk i ulepszaczy ;) (mąka pszenna, mąka orkiszowa pełnoziarnista 28%, mąka orkiszowa 24%, otręby pszenne, ziarno orkiszu płatkowane 3%, sól, suchy zakwas piekarski )
więc gotowce też nie są fajne ;)
a to tak naprawdę mieszanka mąk i ulepszaczy ;) (mąka pszenna, mąka orkiszowa pełnoziarnista 28%, mąka orkiszowa 24%, otręby pszenne, ziarno orkiszu płatkowane 3%, sól, suchy zakwas piekarski )
więc gotowce też nie są fajne ;)
Podaję przepis na chleb razowy, który piekę już 2 miesiące. Zawsze się udaje, nie kruszy się i jest pyszny.
CHLEB RAZOWY
350ml mleka
25g rozpuszczonego masła (wystudzone)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
540g maki razowej (ja daję 300g pszennej razowej i 240g żytniej razowej)
5g drożdży
3 łyżki słonecznika
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka sezamu
1 łyżka siemienia lnianego
oregano, zioła prowansalskie, papryka
Drożdże rozkruszyc w 200ml ciepłego mleka i wymieszac. Dobrze wymieszac mąkę, z masłem, solą, cukrerm i mlekiem z dożdżami, dolac 150ml ciepłego mleka. Nakryc ściereczką i odstawic w ciepłe miejsce (na kaloryfer) na 30 minut.
Jak wyrośnie dodac resztę składników, dobrze wymieszac, przełożyc do keksówki (wysmarowanej masłem i oprószonej mąką), przykryc ściereczką i odstawic do wyrośnięcia. Po około 20-30 minutach wstawic do rozgrzanego (210'C) piekarnika.
Piec 45 minut. Po tym czasie posmarowac olejem skórkę i piec jeszcze 15 minut. Następnie wyłączam piekarnik, chleb zostawiam w środku na kolejne 15 minut. Potem wyjmuję z foremki.
CHLEB RAZOWY
350ml mleka
25g rozpuszczonego masła (wystudzone)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
540g maki razowej (ja daję 300g pszennej razowej i 240g żytniej razowej)
5g drożdży
3 łyżki słonecznika
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka sezamu
1 łyżka siemienia lnianego
oregano, zioła prowansalskie, papryka
Drożdże rozkruszyc w 200ml ciepłego mleka i wymieszac. Dobrze wymieszac mąkę, z masłem, solą, cukrerm i mlekiem z dożdżami, dolac 150ml ciepłego mleka. Nakryc ściereczką i odstawic w ciepłe miejsce (na kaloryfer) na 30 minut.
Jak wyrośnie dodac resztę składników, dobrze wymieszac, przełożyc do keksówki (wysmarowanej masłem i oprószonej mąką), przykryc ściereczką i odstawic do wyrośnięcia. Po około 20-30 minutach wstawic do rozgrzanego (210'C) piekarnika.
Piec 45 minut. Po tym czasie posmarowac olejem skórkę i piec jeszcze 15 minut. Następnie wyłączam piekarnik, chleb zostawiam w środku na kolejne 15 minut. Potem wyjmuję z foremki.
hop hop podzielcie się jeszcze przepisami :) mam pytanie-czy z przepisu na bułki można zrobić chleb? rozumiem, ze trzeba dłuzej piec-ale chodzi mi ogólnie czy się uda takowy? ja własnie zaczynam swoją przygodę z chlebem-póki co upiekłam chleb wiktoriański (super!) i bułeczki razowe ze słonecznikiem (też pyszne)
ja korzystam z tego przepisu:
http://www.kwestiasmaku.com/domowa_piekarnia/chleb_bez_wyrabiania_z_chrupiaca_skorka/przepis.html
i wychodzi naprawdę pyszny :)
zresztą ogólnie jeszcze nie był tak by przepis z tej strony nie wyszedł, więc polecam!
http://www.kwestiasmaku.com/domowa_piekarnia/chleb_bez_wyrabiania_z_chrupiaca_skorka/przepis.html
i wychodzi naprawdę pyszny :)
zresztą ogólnie jeszcze nie był tak by przepis z tej strony nie wyszedł, więc polecam!
Forumka Emilia wsparła mnie w zbieraniu pieniędzy dla WOśP i dała m.in. ten przepis na chleb czosnkowy :) próbowałam - jest pyszny :) Jeśli ktoś chce - może licytować ;) http://aukcje.wosp.org.pl/prosty-i-pyszny-chleb-czosnkowy-i996765
A tu moje sprawdzone bułki hamburgerowe http://aukcje.wosp.org.pl/domowe-bulki-hamburgerowe-i991675
:)))))
A tu moje sprawdzone bułki hamburgerowe http://aukcje.wosp.org.pl/domowe-bulki-hamburgerowe-i991675
:)))))
http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/2008/06/chleb-wieloziarnisty-latwy.html
ten jest super łatwy i super pyszny :)
ten jest super łatwy i super pyszny :)
Ja jeszcze dwa dni czekania i mam nadzieję podzielę wrażeniami po upieczeniu chleba na prawdziwym zakwasie.
Kiedyś tez piekłam te z gotowców, ale jak się wczytałam tak mi przeszło. Teraz od tygodnia produkuję własny zakwas, poki co wygląda ok, więc jak wyjdzie coś z tego chętnie podzielę się przepisem :)
Kiedyś tez piekłam te z gotowców, ale jak się wczytałam tak mi przeszło. Teraz od tygodnia produkuję własny zakwas, poki co wygląda ok, więc jak wyjdzie coś z tego chętnie podzielę się przepisem :)
http://aukcje.wosp.org.pl/latwy-i-pyszny-chleb-wieloziarnisty-przepis-i1010165 dodałam przepis na chleb wieloziarnisty :]
hej jeśli chodzi o chlebek ja tydzień temu upiekłam swój pierwszy chleb na zakwasie i jestem z siebie dumna bo mi wyszedł :) zakwas robiłam sama , jutro albo w niedzielę mam zamiar upiec chlebek orkiszowy z czarnuszką i sezamem też na zakwasie , prowadzę bloga więc przepis na zakwas i chlebek jest do wglądu :) http://ugotujmimamoblw.blogspot.com/2014/02/zakwas-chlebowy.html
http://ugotujmimamoblw.blogspot.com/2014/02/chleb-razowy-z-ziarnami.html
na drugi, trzeci dzień chlebek jest o wiele lepszy w smaku, polecam :)
http://ugotujmimamoblw.blogspot.com/2014/02/chleb-razowy-z-ziarnami.html
na drugi, trzeci dzień chlebek jest o wiele lepszy w smaku, polecam :)
Cześć tutaj jest świetny przepis na chleb https://blog.urzadzeniapiekarnicze.pl/chleb-pszenno-zytni-na-podmlodzie-i-zakwasie-prosty-przepis-na-chleb/ a tutaj znajdziesz artykuł o koszyczkach do wyrastania ciasta https://urzadzeniapiekarnicze.pl/jaki-wybrac-koszyk-do-wyrastania-chleba .
Ja osobiście zamawiam chleb, niestety nie mam zbyt wiele czasu na samodzielne gotowanie czy pieczenie . Mam swoją sprawdzoną piekarnię - https://wieziennapiekarnia.pl/chleb-zytni-z-czarnuszka/, bo jednak zwracam, uwagę na to co jem, a tutaj mam pewność, że dostaję świetnej jakości pieczywo. Jeżeli będziecie zamawiać to polecam wam spróbować chleb z czarnuszką.