Widok

jak samemu upiec chleb?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Coraz więcej o tym słyszę. Nigdy nie piekłam chleba sama, ale chciałabym spróbować. Czy mogłybyście podzielić się swoimi przepisami? Czy kupujecie jakąś specjalną mąkę? A jeśli tak, to gdzie?

Z góry dzięki za przepisy i pomoc.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeśli nigdy sama nie piekłaś, to proponuję Ci zacząć od "gotowca" - w większości marketów można dostać gotowe mieszanki, pakowane w torebki jak mąka.
Robisz wg przepisu na opakowaniu, pakujesz do formy i do piekarnika.
Mimo, że to gotowce - chleb wychodzi z nich całkiem niezły - na pewno o niebo lepszy niż 99% pieczywopodobnych wyrobów, nafaszerowanych ulepszaczami, zazwyczaj sprzedawanych jako chleb :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
piekę chleby od 2m-cy :) nigdy nie używałam mąki "gotowca" ;)

kupuję krupczatkę, zwykłą mąkę tortową(ja używam witaminową), mąkę graham i razową :)

wykorzystuję 2 przepisy polecane przez inne forumki :)

wprowadzam też swoje zmiany - mieszam mąki, daję otręby(a w przepisie ich nie ma), zamiast nasion daję olej i np. żurawiny suszone lub śliwki :) albo prażoną cebulkę :)


przepis od AGA111 http://mojewypieki.blox.pl/2008/01/Chleb-wieloziarnisty.html (drogą eksperymentów doszłam do dobrej mieszanki 660g krupczatki i 340g mąki razowej lub graham, robię z ziarnami lub 2 łyżkami oleju zamiast ziaren, w to miejsce suszona żurawina, śliwki lub prażona cebulka)
po wyjęciu z piekarnika od razu wyciągam z foremek i wierzch obficie smaruję mlekiem (skórka chrupiąca ale nie twarda)




drugi przepis - od Mada284 :)

1 kg maki (650)
40g drożdży
łyżeczka miodu
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
600ml ciepłej wody

i mleko lub jajko do posmarowania, można też posypać makiem, sezamem...




1 Drożdże utrzeć z miodem i 100ml ciepłej wody - odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut

2 W dużej misce wymieszać mąkę z solą
Dodać przygotowane drożdże, olej i resztę wody
Wyrobić elastyczne ciasto (ja na początku zagniatam w misce, żeby składniki się połączyły, a później ugniatam na blacie kuchennym - łatwiej niż w misce - strasznie się cholerstwo do rąk klei)
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - w przepisie jest, że na godzinę ale u mnie zwykle pół wystarcza tak do 40 minut zależy jak wyrośnie...

3 Wyłożyć ciasto na stolnice podzielić na pół, włożyć do foremek i odstawić na pół godziny jeszcze (w praktyce 15-25minut)

4 przed wstawieniem do piekarnika posmarować mlekiem / jajkiem i ew. posypać ziarnami

Piec przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 220 - 240max


ja daję łyżkę soli, 5dkg drożdży(pół kostki) i ostatnio mąkę tortową mieszam z orkiszową/graham/razową - w proporcji takiej jak w 1 przepisie :)

zawsze przesiewam mąkę, żeby była bardziej puszysta :) mam taką super przesiewaczkę z Tupperware i to żaden problem ;)

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
"~" - co do tych gotowców... ostatnio przez pomyłkę kupiliśmy gotowca orkiszowego... nie zwróciłam uwagi co to dokładnie jest... "chleb orkiszowy pełnoziarnisty"

image

a to tak naprawdę mieszanka mąk i ulepszaczy ;) (mąka pszenna, mąka orkiszowa pełnoziarnista 28%, mąka orkiszowa 24%, otręby pszenne, ziarno orkiszu płatkowane 3%, sól, suchy zakwas piekarski )

więc gotowce też nie są fajne ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
najlepiej wziąźć zaczyn od kogoś kto robi :)
kg mąki, litr wody 3 łyż soli zaczyn - wymieszac, odstawić na 1 12 godz, piec 2 godz -pychota
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki dziewczyny, na pewno wypróbuję Wasze przepisy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam super przepis na chlebek i bułki: pszenne, grahamki, maslane,chałki, drozdzowki i inne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
natalle, to podziel się przepisami :-)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hallo, może jeszcze jakieś przepisy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Podaję przepis na chleb razowy, który piekę już 2 miesiące. Zawsze się udaje, nie kruszy się i jest pyszny.

CHLEB RAZOWY
350ml mleka
25g rozpuszczonego masła (wystudzone)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
540g maki razowej (ja daję 300g pszennej razowej i 240g żytniej razowej)
5g drożdży
3 łyżki słonecznika
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka sezamu
1 łyżka siemienia lnianego
oregano, zioła prowansalskie, papryka

Drożdże rozkruszyc w 200ml ciepłego mleka i wymieszac. Dobrze wymieszac mąkę, z masłem, solą, cukrerm i mlekiem z dożdżami, dolac 150ml ciepłego mleka. Nakryc ściereczką i odstawic w ciepłe miejsce (na kaloryfer) na 30 minut.
Jak wyrośnie dodac resztę składników, dobrze wymieszac, przełożyc do keksówki (wysmarowanej masłem i oprószonej mąką), przykryc ściereczką i odstawic do wyrośnięcia. Po około 20-30 minutach wstawic do rozgrzanego (210'C) piekarnika.
Piec 45 minut. Po tym czasie posmarowac olejem skórkę i piec jeszcze 15 minut. Następnie wyłączam piekarnik, chleb zostawiam w środku na kolejne 15 minut. Potem wyjmuję z foremki.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ewa - ile to jest 25g masła? tak na oko?

no i czy nie pomyliłaś się z ilością drożdży? czy może robisz z suchych?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hop hop podzielcie się jeszcze przepisami :) mam pytanie-czy z przepisu na bułki można zrobić chleb? rozumiem, ze trzeba dłuzej piec-ale chodzi mi ogólnie czy się uda takowy? ja własnie zaczynam swoją przygodę z chlebem-póki co upiekłam chleb wiktoriański (super!) i bułeczki razowe ze słonecznikiem (też pyszne)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja korzystam z tego przepisu:
http://www.kwestiasmaku.com/domowa_piekarnia/chleb_bez_wyrabiania_z_chrupiaca_skorka/przepis.html

i wychodzi naprawdę pyszny :)

zresztą ogólnie jeszcze nie był tak by przepis z tej strony nie wyszedł, więc polecam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Forumka Emilia wsparła mnie w zbieraniu pieniędzy dla WOśP i dała m.in. ten przepis na chleb czosnkowy :) próbowałam - jest pyszny :) Jeśli ktoś chce - może licytować ;) http://aukcje.wosp.org.pl/prosty-i-pyszny-chleb-czosnkowy-i996765
A tu moje sprawdzone bułki hamburgerowe http://aukcje.wosp.org.pl/domowe-bulki-hamburgerowe-i991675

:)))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/2008/06/chleb-wieloziarnisty-latwy.html
ten jest super łatwy i super pyszny :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Asiaczek - właśnie dziś tez upiekłam ten chlebek :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja jeszcze dwa dni czekania i mam nadzieję podzielę wrażeniami po upieczeniu chleba na prawdziwym zakwasie.
Kiedyś tez piekłam te z gotowców, ale jak się wczytałam tak mi przeszło. Teraz od tygodnia produkuję własny zakwas, poki co wygląda ok, więc jak wyjdzie coś z tego chętnie podzielę się przepisem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ostatnio właśnie na youtube oglądałam filmik jak zrobić zakwas ;) niby bym chciała taki chlebek zjeść... ale jestem zniechęcona po pierwszej niezbyt zachwycającej próbie :P (chyba 2 lata temu, dostałam zakwas do znajomej)

i był też ciekawy przepis na chleb na maślance :) Któraś z Was piekła go już?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://aukcje.wosp.org.pl/latwy-i-pyszny-chleb-wieloziarnisty-przepis-i1010165 dodałam przepis na chleb wieloziarnisty :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej jeśli chodzi o chlebek ja tydzień temu upiekłam swój pierwszy chleb na zakwasie i jestem z siebie dumna bo mi wyszedł :) zakwas robiłam sama , jutro albo w niedzielę mam zamiar upiec chlebek orkiszowy z czarnuszką i sezamem też na zakwasie , prowadzę bloga więc przepis na zakwas i chlebek jest do wglądu :) http://ugotujmimamoblw.blogspot.com/2014/02/zakwas-chlebowy.html
http://ugotujmimamoblw.blogspot.com/2014/02/chleb-razowy-z-ziarnami.html
na drugi, trzeci dzień chlebek jest o wiele lepszy w smaku, polecam :)
image image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cześć tutaj jest świetny przepis na chleb https://blog.urzadzeniapiekarnicze.pl/chleb-pszenno-zytni-na-podmlodzie-i-zakwasie-prosty-przepis-na-chleb/ a tutaj znajdziesz artykuł o koszyczkach do wyrastania ciasta https://urzadzeniapiekarnicze.pl/jaki-wybrac-koszyk-do-wyrastania-chleba .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja osobiście zamawiam chleb, niestety nie mam zbyt wiele czasu na samodzielne gotowanie czy pieczenie . Mam swoją sprawdzoną piekarnię - https://wieziennapiekarnia.pl/chleb-zytni-z-czarnuszka/, bo jednak zwracam, uwagę na to co jem, a tutaj mam pewność, że dostaję świetnej jakości pieczywo. Jeżeli będziecie zamawiać to polecam wam spróbować chleb z czarnuszką.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Co na uspokojenie przed egzaminem na prawo jazdy? (68 odpowiedzi)

Proszę o polecenie, jakiś tabletek uspokajających, ale nie usypiajacych. Będę baaaardzo wdzięczna :)

Jaki rower miejski kupic? (24 odpowiedzi)

Chcę kupić rower miejski, ale nie wiem co wybrać, bardzo podobają mi się w kolorze białym. Chcę...

Jakie biuro podrózy najlepiej?? (5 odpowiedzi)

Chcemy leciec pod koniec kwietnia na wycieczke i nie wiem ktore biuro podrozy wybrac....

do góry