Widok
Ja dla pierwszego dziecka od razu miałam założony ochraniacz, poduszkę klin ( bo ulewala) i na to zwykłą podusię z kompletu ( są zupełnie płaskie). Dopiero kołderkę dodałam po jakimś czasie. Także pościel się przydała. Za kilka dni znów rodzę i też kupiłam pościel i zrobię jak wyżej. Ale myślę,że jeśli ktoś naprawdę chce się wstrzymać z kupnem, to na początek wystarczy rożek plus kocyk i ewentualnie jakieś podwyższenie pod główkę, gdyby maluszek ulewal itp.
Moj spal przez 4 pierwsze m-ce w rozku. W szpitalu polozne mowily, ze przy noworodku obowiazuje zasada "4C" a mianowicie: Czysto, Ciepło, Ciemno, Ciasno. U nas to sie sprawdzilo. Z tym ciasno chodzi o to, ze dzidzia czuje sie jak w brzuszku, bezpiecznie. Dlatego napisalam o rozku ale mozna tez owinac w kocyk. Cienka podusie mial od ok 6 m-ca, a kolderke dorzucilismy w 7.
U nas od urodzenia sprawdzaly sie spiworki do spania. Kolderke dokladalam jak zrobilo sie chlodniej. Ochraniacz jak zaczely sie przekrecac na bok albo smoczek spadal za lozeczko. Poduszke dopiero po przeniesieniu do wiekszego lozka czyli ok 2 lat. Nasluchalam sie o naglej smierci lozeczkowej, zeby minimum do pol roku nie dawac poduszki. A potem jakos nie zauwazylam potrzeby az sie dziewczyny same zaczely upominac, bo rodzice maja a dlaczego one nie :-)
Ja zamówiłam wszystko - przez internet więc przesyłka wyszła mi taniej i tylko raz :)i dobrze zrobiłam, Młody urodził się pod koniec października a kołderkę zaczęłam używać już w listopadzie - jak to mówią lepiej mieć w domu by w razie wu móc skorzystać :) dodatkowo dodam że rożek jest super, ale nie na długo :/ jak dziecko jest długie to szybko trzeba z niego zrezygnować, u nas Młody miał wiecznie zimne jak lód dłonie, a pod kołderką ciepłe :) inaczej też jeśli dziecko rodzi się na wiosnę/lat a inaczej na zimę :) sama zimą śpię pod kołdrą a dziecko ma się ziębić bo co? bo w necie inaczej piszą? mieć w domu nie zaszkodzi a tak jak napisałam jeśli kupujesz przez internet to zaoszczędzisz na przesyłce, a jak stacjonarnie to może jakiś rabacik dostaniesz ;)
Kup http://isn-studio.pl/2022/08/21/najlepsze-poduszki-do-dzieciecego-lozeczka/ nasz maluszek zasypia bardzo szybko.