Widok
no ja małemu robiłam tak: woda z kaszką zagotować na wolnym ogniu od momentu wrzenia kilka chwil aż napęcznieje... dodawałam trochę miodu i wcinał na początku na wodzie a z czasem z mlekiem z kartonu... uwielbiał też jak do takiej kaszki z wodą dodawałam banana albo starkowane jabłko super do tej pory kupuję normalną paczkę kaszy mannej czy jakiejkolwiek innej i bardzo małemu smakują...
moja corcia uwielbia kaszke manne:]
A ja ja tak robie:
wlewam zimna wode i do niej od razu kaszke. Mieszam do poki kaszka lekko napecznieje, wtedy nie ma grudek. Kiedy kaszka dobrze zgestnieje wylaczam ogien i wsypuje mm i szybko mieszam. Gotowe.
250ml wody daje 2,5 lyzki kaszka
Czasami do takiej juz gotowej dorzucam banana, jablko, suszone owoce czy gruszke.
A ja ja tak robie:
wlewam zimna wode i do niej od razu kaszke. Mieszam do poki kaszka lekko napecznieje, wtedy nie ma grudek. Kiedy kaszka dobrze zgestnieje wylaczam ogien i wsypuje mm i szybko mieszam. Gotowe.
250ml wody daje 2,5 lyzki kaszka
Czasami do takiej juz gotowej dorzucam banana, jablko, suszone owoce czy gruszke.
przy wprowadzaniu glutenu tez robilam manna z torebki, ale szybko mialam tego dosc. Bo to byla mala ilosc i mnostwo z tym roboty. Dodatkowo probowalam z odciagnietym mlekiem ;/
wiec przerzucilam sie na bobovite.
Teraz kiedy dziecko je juz normalne ilosci zastanawiam sie nad ta zwykla, tylko ze kaszki bezmleczne z mm, niezbyt chetnie jada.
Poza tym, dziecko nie potrzebuje dosladzania i dosalania pokarmow.
Oczywiscie w tych gotowych nie da sie tego uniknac, ale jesli robi sie samemu, a dziecko nie zna smaku cukru czy soli, to naprawde bedzie mu bez tego smakowalo.
To nasze podniebienie jest spaczone ;).
Miod to tez cukier (zbedny):]
wiec przerzucilam sie na bobovite.
Teraz kiedy dziecko je juz normalne ilosci zastanawiam sie nad ta zwykla, tylko ze kaszki bezmleczne z mm, niezbyt chetnie jada.
Poza tym, dziecko nie potrzebuje dosladzania i dosalania pokarmow.
Oczywiscie w tych gotowych nie da sie tego uniknac, ale jesli robi sie samemu, a dziecko nie zna smaku cukru czy soli, to naprawde bedzie mu bez tego smakowalo.
To nasze podniebienie jest spaczone ;).
Miod to tez cukier (zbedny):]
Kaszę manną można także zrobić w mikrofali, 125 ml wody i 2 małe płaskie łyżeczki kaszki dodać do zimnej przegotowanej wody zamieszać i do mikrofali na chwilę - potem dodać mm i odrobinę wody i kasza też gotowa.
Przy wprowadzaniu glutenu czyli łyżeczce kaszy mannej to taką kaszę zalewałam tylko wrzątkiem i też napęczniała i była dobra do dodania np do obiadku.
Przy wprowadzaniu glutenu czyli łyżeczce kaszy mannej to taką kaszę zalewałam tylko wrzątkiem i też napęczniała i była dobra do dodania np do obiadku.
jest też kasza manna("dorosła") bez gotowania :] my taką mieliśmy :] http://www.lubella.pl/pl/Produkty/Kasze_i_maki/Kasze/Kasza_manna_blyskawiczna