Widok

jak sporządzić kaszkę manną dla niemowlaka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Chciałabym podać mojemu szkrabowi normalną kaszkę manną, taką z papierowej torebki. Do tej pory jadłyśmy ryżową którą dosypywałyśmy do naszego mm. A jak zrobić kaszkę taką na pół gęstą na mm?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak rozumiem dziecko ma już wprowadzony gluten?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
właśnie wprowadzamy, na razie je herbatniki, podjada piętki od chleba no i chciałabym tą kaszkę, tylko nie wiem czy te błyskawiczne typu bobovita są dobre więc wolałabym normalną kaszę manną, ale nigdy nie robiłam takiej więc za bardzo nie wiem jak ją zrobić
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no ja małemu robiłam tak: woda z kaszką zagotować na wolnym ogniu od momentu wrzenia kilka chwil aż napęcznieje... dodawałam trochę miodu i wcinał na początku na wodzie a z czasem z mlekiem z kartonu... uwielbiał też jak do takiej kaszki z wodą dodawałam banana albo starkowane jabłko super do tej pory kupuję normalną paczkę kaszy mannej czy jakiejkolwiek innej i bardzo małemu smakują...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
moja corcia uwielbia kaszke manne:]

A ja ja tak robie:
wlewam zimna wode i do niej od razu kaszke. Mieszam do poki kaszka lekko napecznieje, wtedy nie ma grudek. Kiedy kaszka dobrze zgestnieje wylaczam ogien i wsypuje mm i szybko mieszam. Gotowe.

250ml wody daje 2,5 lyzki kaszka

Czasami do takiej juz gotowej dorzucam banana, jablko, suszone owoce czy gruszke.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
dzięki dziewczyny za podpowiedzi, spróbujemy :) Lacreta a ile dajesz mm?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
przy wprowadzaniu glutenu tez robilam manna z torebki, ale szybko mialam tego dosc. Bo to byla mala ilosc i mnostwo z tym roboty. Dodatkowo probowalam z odciagnietym mlekiem ;/
wiec przerzucilam sie na bobovite.
Teraz kiedy dziecko je juz normalne ilosci zastanawiam sie nad ta zwykla, tylko ze kaszki bezmleczne z mm, niezbyt chetnie jada.
Poza tym, dziecko nie potrzebuje dosladzania i dosalania pokarmow.
Oczywiscie w tych gotowych nie da sie tego uniknac, ale jesli robi sie samemu, a dziecko nie zna smaku cukru czy soli, to naprawde bedzie mu bez tego smakowalo.
To nasze podniebienie jest spaczone ;).
Miod to tez cukier (zbedny):]
image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja moja caly czas karmie, wiec daje tak raczej dla smaku tego mm. Na 250 ml wody daje 4 miarki.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
oki, jutro spróbujemy :) dzięki dziewczyny
ps. Lacreta - śliczna córa!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kaszę manną można także zrobić w mikrofali, 125 ml wody i 2 małe płaskie łyżeczki kaszki dodać do zimnej przegotowanej wody zamieszać i do mikrofali na chwilę - potem dodać mm i odrobinę wody i kasza też gotowa.

Przy wprowadzaniu glutenu czyli łyżeczce kaszy mannej to taką kaszę zalewałam tylko wrzątkiem i też napęczniała i była dobra do dodania np do obiadku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
jest też kasza manna("dorosła") bez gotowania :] my taką mieliśmy :] http://www.lubella.pl/pl/Produkty/Kasze_i_maki/Kasze/Kasza_manna_blyskawiczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wakacje z dziećmi (118 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

do góry