Widok

jak szukać pracy w szkole

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Koncze niebawem podyplomówkę z ped. wczesnoszkolnej i przedszk.
Jak mam ująć ten fakt w cv, bo generalnie w wykształceniu mam wpisane lata
np. 2009- Uniwersytet.
a jak obecnie podyplomówkę koncze w czerwcu to juz wpisywać ze od do czy wyjątkowo wpisać do czerwiec 2013?
Wiem, ze marne szanse dostać prace bez znajomości, ale lepiej osobiście zostawiać cv w szkołach? czy wysyłać mailowo? Tak myśle, ze jak osobiście dostarczę to chociaż to trafi do segregatora a jak mailowo to do kosza.
Czy jak nie ma etatu wolnego, to dodawać jeszcze l. motywacyjny?
Dzieki za wskazówki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
proponuję spacer po szkołach znam osobę mi bliską która w taki sposób znalazła pracę bez znajomości ,powodzenia .
"Kobieta jest to przysmak Bogów, byle go diabeł nie przyprawił."
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wszystko jedno co napiszesz i tak liczy co zrobisz by znaleźć pracę. Nie zamartwiaj się na zapas. Teraz jest dużo ogłoszeń dla studentów więc nie marnuj okazji. Po dyplomie obskocz osobiście wszystkie żłobki i przedszkola w mieście, a przy okazji obserwuj ogłoszenia, zapisz się do UP, a jak nic nie znajdziesz przez pół roku uciekaj za granicę. Chyba, że chcesz wylądować na kasie, wpisując w rozpaczy do cv zamiast studiów liceum i opiekę nad dzieckiem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Przejadę się do szkół i przedszkoli osobiście z cv, nie bedę tworzyć listów motywacyjnych jak nie ma wolnego etatu oficjalnie. Dzięki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niezapominajko, ja przez kilka lat, dopóki nie zostałam zatrudniona na czas określony, co roku brałam udział w 'rekrutacji', bo nigdy nie wiadomo było czy etat dla mnie będzie czy nie.

Początkowo jeździłam po szkołach, starałam się osobiście spotkać z dyrektorem placówki, porozmawiać i zostawić po sobie dobre wrażenie. ;) Po urodzeniu dziecka nie było to już takie proste, więc zwyczajnie rozsyłałam swoje dokumenty do ok. 20 interesujących mnie placówek i czekałam na odzew.
Nigdy nie zdarzyło się, żebym nie dostała propozycji pracy. Co roku byłam zapraszana na przynajmniej kilka rozmów lub na prowadzenie lekcji pokazowych i co roku miałam w zanadrzu możliwość podjęcia pracy w 2-3 placówkach. Nieprawdą jest, że w Trójmieście nie ma wolnych etatów, chociaż nie zawsze oficjalnie się o nich mówi.

I nieprawdą jest, że bez znajomości się nie da. Ja nie mam znajomych w szkołach, nie byłam niczyją protegowaną, a jednak nigdy nie miałam sytuacji, w której zostałabym na lodzie.

Nie rezygnowałabym również z dostarczania LM - dla dyrektora jest to jednak zawsze jakiś (imho - bardzo ważny) wyznacznik tego jaka jesteś, a dla Ciebie - możliwość zrobienia dobrego wrażenia. Oczywiście pod warunkiem, że potrafisz napisać naprawdę dobry LM. Nic tak nie przekona dyrektora jak dobrze umotywowana chęć podjęcia pracy, nawet lata studiów i stosy papierków. :)

Życzę Ci powodzenia i wiary w to, że na pewno się uda, a będzie dobrze. :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
mamtu nie zgzdzam sie z toba mam kilka kolezanek ktre oprocz wyksztalcenia maja sporo lat doswiadczenia biegaly po wieeeelu szkolach, zostawialy cv i nic, od ponad roku bez pracy, moze w tym czasie mialy 2 rozmowy
Jolu, ale nie zgadzasz się z czym? Z tym, że ja mam takie, a nie inne doświadczenia w tym temacie? Wydaje mi się, że nie ma tutaj zbyt dużego pola do polemiki. ;)

Ja też mam koleżanki, jeszcze z czasów studenckich, które nie mogą znaleźć pracy w szkolnictwie, bo "nie ma etatów" albo "trzeba mieć znajomości". Ja jestem żywym przykładem tego, że jednak można. Miałam szczęście? Może. Co nie zmienia faktu, że jednak warto próbować. :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja też jestem przykładem znalezienia pracy bez znajomości, co ciekawe w pierwszej szkole do której zawitałam :) i to 3 razy :) 2x w szkole państwowej, 1x w prywatnej
Myślę, że istotne jest dobre wrażenie, wykształcenie i to coś co widać, że ma się predyspozycje do pracy w zawodzie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Również uważam,że bez znajomości można dostać pracę w szkole.
Pracowałam już w kilku szkołach, zawsze pracę otrzymywałam po wysłaniu pocztą swojego CV.
Byłam zapraszana na rozmowy i zawsze dostawałam pracę, o która się ubiegałam.
Mimo,że były to umowy na zastępstwa.
Teraz pracuję w szkole podstawowej, sama wychodziłam;) sobie pracę i mam umowę na czas nieokreślony.
Także można również i bez znajomości.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
z tym sie nie zgadzam

Nigdy nie zdarzyło się, żebym nie dostała propozycji pracy. Co roku byłam zapraszana na przynajmniej kilka rozmów lub na prowadzenie lekcji pokazowych i co roku miałam w zanadrzu możliwość podjęcia pracy w 2-3 placówkach.

Nieprawdą jest, że w Trójmieście nie ma wolnych etatów, chociaż nie zawsze oficjalnie się o nich mówi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja nie mowie ze sie nie da bo ja sama pracuje juz w 3 placowce i wiekszych problemow nie mialam ze znalezieniem ale to bylo kilka lat temu. wtedy jeszcze bylo latwiej a teraz kilka moich kolezanek z doswiadczeniem szuka i nic. wiec nie mowcie mi ze jest latwo. dzieci coraz mniej
klasy coraz wieksze
klas integracyjnych (gdzie jest mniej dzieci i 2 nauczycieli) coraz mniej a co roku fuuuullllll ludzi po pedagogice
przedluzony wiek emerytalny
wiec powiedzcie mi skad niby maja sie brac te wolne etaty
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kurczę, Jola, wygląda na to, że jednak mam udowadniać, że nie jestem wielbłądem, tak? To są moje rzeczywiste doświadczenia, nie jakieś tam teorie czy wymysły, więc z czym tu się można nie zgadzać? Z tym czy faktycznie przeżyłam to co przeżyłam? Chyba, że masz wątpliwości czy to co piszę jest prawdą, ale to już nie mnie oceniać.

mamtu jaki fajny i pozytywny post ! nie mój temat ale fajnie się to czyta :) pozdrawiam!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Znalazłam prace w szkole bez zadnych znajomości - 2 razy - za pierwszym chodziłam osobiście i roznosiłam cv , za drugim - wysyłałam cv na emaila szkoly
Dzięki, Larisa. Również pozdrawiam! :)
Mamtu co za bzdury piszesz:" Nieprawdą jest, że w Trójmieście nie ma wolnych etatów, chociaż nie zawsze oficjalnie się o nich mówi".
Jak są wolne etaty to gdzie, bo na pewno nie w szkole. rzeczywiście taki pozytywny post napisałaś;-) ech, nic tylko muszę go skopiować i codziennie rano po przebudzeniu go czytać, aby nie wpaśc w deprechę i nie myśleć za co zapłace kolejny rachunek. Nic tam, sama pozytywna energia mi wystarczy: wiosna,bedzie ciepło i pogriluję sobie, a co tam l!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
I co mam napisać? Udowadniać, że nie jestem wielbłądem? ;)

Przykład z "mojej" szkoły: Od dwóch miesięcy jestem na L4, a na zastępstwo za mnie nie było kogo zatrudnić. Powód? Brak chętnych. To nie żarty, niestety. Więc w końcu o co chodzi?
no tak
no nie wiem, ja od 5 lat pracuje w gdyńskiej podstawówce, u mnie nie jest tak kolorowo na dzień dzisiejszy...bo kilku nauczycieli traci prace od września...
powód? brak dzieci- powstaje mniej klas. Nauczycielki, dyplomowane, z 15-letnim stażem pracy...zostają na lodzie i to dopiero jest dramat....:/
mamtu a z ciekawosci czego uczysz bo chyba sie przekwalifikuje z mojej specjalizacji nauczycielskiej na twoja skoro w twojej takie braki w kadrze

a uczysz w ktorym z miast 3 miasta?
Dziękuję kobitki za odpowiedzi.
Fakt, pracę parę lat temu z tego co słyszę od dziewczyn z podyplomówki można było łatwiej znalezc. Niestety od ponad roku to jest dramat. Jestem i po praktykach w szkole podstawowej i w przedszkolu oczywiście cv wszędzie tam zostawiłam. Nie liczę na cud... choć miałam dobre relacje z opiekunem praktyk w jednej placówce.
Przypadkiem składajac cv w jednej ze szkól słyszalam rozmowę dyrekcji z inną osobą jak ta prosiła ją o protekcje pewnej innej osoby, na co dyrekcja odpowiedziala, że bedzie miala na uwadze, ale nie wie czy stworzy sie nowa klasa do września.
Chyba pomyślę o szukaniu pracy w biurze, bo tam kiedyś pracowałam. Załamka, no załamka. Bylam dziś w 3 szkołach.. składałam osobiście. Sekretarka chciala tylko cv, a jedna to nawet nie chciala przyjąć cv twierdząc, że nie ma nic narazie i nie bedzie a segregator pęka w szwach.
Mam dość ale nie poddaje się, czy to ma większy sens, gdy bedę wysyłać cv mailem na adres szkoły, czy p-la? czy jednak wysyłać cv tradycyjnie pocztą.
Ja, jestem, podobnie jak założycielka wątku, po pedagogice przedszkolnej i wczesnoszkolnej, więc uczę w klasach I-III. Uczę w Gdańsku.
Mamtu, gdybyś coś wiedziala o wolnym etacie w p-lu lub w szkołach klasy 1-3 to proszę daj mi znać.Mam dobre opinie z placówek z praktyk:)
ja również szukam pracy w 0-III
:(
Kasia, a ja długo szukasz? wysylasz mailowo czy osobiście>?
drugi rok, mailowo ale w kilku byłam osobiście
o kurza... nie brzmi to optymistyznie.
Powodzenia życzę sobie i Tobie:)
Z tego co wiem, to CV wysyłane mailowo nawet nie są drukowane.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Rozumiem, że w takim razie warto wysłać cv pocztą tradycyjną na adres szkoły - sekretariat?
Niezapominajko, ja wysyłałam zawsze na adres danej szkoły, ale jako konkretnego adresata podawałam dyrektora placówki.
Dziękuję Mamtu za konkretną informację, tego potrzebowałam.

Powodzenia i wszystkiego dobrego :) życzę dla Ciebie i dzieci.
Nie ma za co. :)
Pozdrawiam.
I powodzenia!
ja tak samo jak mamtu rozsyłałam pocztą, adresatem Dyrektor/ka danej placówki
Ja korzystałam z tego wykazu (swego czasu był trochę bardziej przejrzysty, ale jak sobie dopasujesz kategorie powinno być ok) - tam masz spis wszystkich placówek w danym powiecie z ich danymi (łącznie z nazwiskami dyrektorów).

Wykaz przedszkoli, szkół i placówek oświatowych w województwie pomorskim z adresami e-mail - dane z SIO wg stanu na dzień 30.09.2012 (aktualizacja na dzień 09.04.2013):

http://www.kuratorium.gda.pl/index.php?c=74&d=9088
dzięki wielkie:)

pozdrawiam:))

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (17 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

otylosc (30 odpowiedzi)

Dziewczyny pomozcie.... juz nie mam sily na siebie patrzec.moje bmi jest na poziomie 45,2 i zadne...

do góry