Re: jak ugotować dobry żurek?:)
Zakwas na żurek:
250g mąki żytniej
1 litr wody
skórka chleba razowego
Wymieszać makę z przegotowaną ciepłą wodą. Przelać do słoja, na wierzch wrzucić skórkę z...
rozwiń
Zakwas na żurek:
250g mąki żytniej
1 litr wody
skórka chleba razowego
Wymieszać makę z przegotowaną ciepłą wodą. Przelać do słoja, na wierzch wrzucić skórkę z chleba. Odstawić w ciepłe miejsce na 24-48 godzin. Przelać do wyparzonych butelek, w lodówce wytrzyma do dwóch tygodni.
Dla 4 osób potrzeba 500 ml zakwasu.
Ziemniaki w kwaśnym się nie ugotują :) trzeba najpierw ugotować wszystkie składniki z ziemniakami, potem dodać żur i zagotować tylko, albo podawać ugniecione ziemniaki oddzielnie.
zobacz wątek