Odpowiadasz na:

Re: jak ugotować dobry żurek?:)

Zakwas na żurek:

250g mąki żytniej
1 litr wody
skórka chleba razowego

Wymieszać makę z przegotowaną ciepłą wodą. Przelać do słoja, na wierzch wrzucić skórkę z... rozwiń

Zakwas na żurek:

250g mąki żytniej
1 litr wody
skórka chleba razowego

Wymieszać makę z przegotowaną ciepłą wodą. Przelać do słoja, na wierzch wrzucić skórkę z chleba. Odstawić w ciepłe miejsce na 24-48 godzin. Przelać do wyparzonych butelek, w lodówce wytrzyma do dwóch tygodni.

Dla 4 osób potrzeba 500 ml zakwasu.

Ziemniaki w kwaśnym się nie ugotują :) trzeba najpierw ugotować wszystkie składniki z ziemniakami, potem dodać żur i zagotować tylko, albo podawać ugniecione ziemniaki oddzielnie.

zobacz wątek
16 lat temu
Agatha

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry