Widok
Zakwas się robi z chleba żytniego i czegoś tam jeszcze i to trwa i nigdy się w to nie bawiłam, robię z butelki.
Gotuję białą kiełbasę i kawałek mięska albo boczku, potem do wywaru dodaję butelkę, mięsko i kiełbasę ugotowane i pokrojone, ziemniaki w kostkę, kawałek startej marchewki pod koniec, trochę cebulki zeszklonej na patelni, doprawiam dużą ilością majeranku, pieprz, sól i przyprawa Knorra do żurku.
Na koniec jajeczko w ćwiartki do talerza, łyżeczka czubata chrzanu i nalać zupkę... Mniaaaam :))))
Gotuję białą kiełbasę i kawałek mięska albo boczku, potem do wywaru dodaję butelkę, mięsko i kiełbasę ugotowane i pokrojone, ziemniaki w kostkę, kawałek startej marchewki pod koniec, trochę cebulki zeszklonej na patelni, doprawiam dużą ilością majeranku, pieprz, sól i przyprawa Knorra do żurku.
Na koniec jajeczko w ćwiartki do talerza, łyżeczka czubata chrzanu i nalać zupkę... Mniaaaam :))))
Zakwas na żurek:
250g mąki żytniej
1 litr wody
skórka chleba razowego
Wymieszać makę z przegotowaną ciepłą wodą. Przelać do słoja, na wierzch wrzucić skórkę z chleba. Odstawić w ciepłe miejsce na 24-48 godzin. Przelać do wyparzonych butelek, w lodówce wytrzyma do dwóch tygodni.
Dla 4 osób potrzeba 500 ml zakwasu.
Ziemniaki w kwaśnym się nie ugotują :) trzeba najpierw ugotować wszystkie składniki z ziemniakami, potem dodać żur i zagotować tylko, albo podawać ugniecione ziemniaki oddzielnie.
250g mąki żytniej
1 litr wody
skórka chleba razowego
Wymieszać makę z przegotowaną ciepłą wodą. Przelać do słoja, na wierzch wrzucić skórkę z chleba. Odstawić w ciepłe miejsce na 24-48 godzin. Przelać do wyparzonych butelek, w lodówce wytrzyma do dwóch tygodni.
Dla 4 osób potrzeba 500 ml zakwasu.
Ziemniaki w kwaśnym się nie ugotują :) trzeba najpierw ugotować wszystkie składniki z ziemniakami, potem dodać żur i zagotować tylko, albo podawać ugniecione ziemniaki oddzielnie.