Widok

jak ugotować dobry żurek?:)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mam ochote na zurek, jedna z moich ulubonych zupek..a nigdy jeszcze jej nie gotowalam. macie jakies sprawdzone rady?nie chce mi sie robic wlasnego zakwasu wiec chyba wykorzystam gotowy...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No wlasnie, przylacze sie do prosby :) Uwielbiam zurek, ale zawsze robilam na gotowym zakwasie (staralam sie tylko nie brac zakwasu do zurku slaskiego, bo nie lubie w nim tej wedzonki), no ale teraz nie mam szans zeby dostac zakwas, wiec moze ktos powie jak zrobic zurek "od podstaw"?

image

ja niestety nie gotuje bo nie lubie:)a jak juz dla meza robie to z paczki:D i dodaje jajo:)

Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
Zakwas się robi z chleba żytniego i czegoś tam jeszcze i to trwa i nigdy się w to nie bawiłam, robię z butelki.
Gotuję białą kiełbasę i kawałek mięska albo boczku, potem do wywaru dodaję butelkę, mięsko i kiełbasę ugotowane i pokrojone, ziemniaki w kostkę, kawałek startej marchewki pod koniec, trochę cebulki zeszklonej na patelni, doprawiam dużą ilością majeranku, pieprz, sól i przyprawa Knorra do żurku.
Na koniec jajeczko w ćwiartki do talerza, łyżeczka czubata chrzanu i nalać zupkę... Mniaaaam :))))

imageimage
robie tak samo :-)
ziemniaki wam sie ugotuja w tym zakwasie?:)
bez problemu, może jedynie trochę dłużej, ale nawet nie wiem bo nie sprawdzałam... :D

imageimage
ja zawsze kupuję gotowy zakwas, a żurek gotuje bez ziemniaków bo nie lubie z ziemniakami

image
image
Tez wole zurek bez ziemniakow, za to z jajkiem.
Gdyby ktos mial jeszcze pomysly na ten zakwas, to chetnie wyprobuje :-)

image

Zakwas na żurek:

250g mąki żytniej
1 litr wody
skórka chleba razowego

Wymieszać makę z przegotowaną ciepłą wodą. Przelać do słoja, na wierzch wrzucić skórkę z chleba. Odstawić w ciepłe miejsce na 24-48 godzin. Przelać do wyparzonych butelek, w lodówce wytrzyma do dwóch tygodni.

Dla 4 osób potrzeba 500 ml zakwasu.

Ziemniaki w kwaśnym się nie ugotują :) trzeba najpierw ugotować wszystkie składniki z ziemniakami, potem dodać żur i zagotować tylko, albo podawać ugniecione ziemniaki oddzielnie.

ZAKWAS DODAJE SIE NA KOŃCU

hehehe, co kraj to obyczaj :)

imageimage

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

do góry