Widok

jak uniknąć powołania do wojska ?

Wesele Temat dostępny też na forum:
czy są jakieś sposoby, najlepiej nie kolidujace z prawem, zeby pozbyć się nieznośnego uczucia oczekiwania, że kiedyś zabiorą mi męża na 9 miesięcy do woja , choć się wogóle do tego nie pali, nie pasuje tam, straciłby pracę itd. Rocznik 1981, niestety wykształcenie tylko ogólnokształcące, więc z tego co sie zorientowałam to na studia już za póżno, zeby się załapać na przeszkolenie wojskowe zamiast pełnej służby ?
Co robic?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziecko :)
kangurzyca, ale jak niby facet ma zajść w ciąże??
no tak tu może byc problem:P
myślałam bardziej o tobie, podaj mi swój nr gg to chętnie pomogę
Z bardziej "lewych" sposobów- mój kuzyn, żołnierz zawodowy, poradził, żeby (jeżeli inne mniej lub bardziej dziwne rozwiązania nie przejdą) iść do komendanta w wku (z flaszeczką na wszelki wypadek) i powiedzieć mu ucziciwie, dlaczego służba przeszkodziłaby w życiu...
Jednak trzeba być przekonanym co do poczucia humoru pana komendanta :)
U nas zmienił się właśnie, więc nie chcemy jak narazie ryzykować.

Kangurzyco, a do mnie też mogłabyś napisać? Zawsze dodatkowe źródło informacji się przyda ;) Numer gg: 903 60 65

kangurzyca, zaraz Ci podam, tylko sprawdze, bo nie znam na pamiec
musi sie uczyć albo pracować to go nie wezmą, ale teraz jest tak, ze w każdym wieku mogą wziąć do woja- tak mówił mi kolega który uczy się i pracuje, żeby go nie wzięli.

No,ale jak ma sie odpukaną służbę wojskową to jest łatwiej dostać chociażby kredyt. Na raty też nic mu nie dadzą.
kangurzyca, podaje gg : 8923476
a-Nitka, ale czy to są pewne informacje? Mi się wydaje ze praca nie zwalnia z obowiązku odbycia słuzby, w kazdym razie nie ma takiego zapisu w ustawie
na raty - w lukasie to nie problem

Ale żeby dostać kredyt na ponad 100.000 zł z nieuregulowanym stosunkiem, trzeba np. mieć lokatę na ok. 10.000 zł lub odpowienio bogatych żyrantów :)

Aby nie wzieli do woja dana osoba powinna sie uczyc nie zaleznie jakim systeem(dzienny,zaoczny,wieczorowy)
Wojsko nie lubi zabardzo brac osob ktore maja juz rodziny gdyz trzeba takiej osobie placic zold.odradzam takich sposobow jak pisze beata.tr bo mozna miec wpasc w klopoty-bo to jest wojsko anie psycholog ktoremu mozna powiedziec ze nie chcesz isc do wojska bo.....
tak mowil mi kolega, bo sam unika wojska;)
A moze niech sobie załatwi kategorie "A" (chyba) ??
chyba tylko nauka zwalnia od wojska, praca nie

na pewno:)
sama praca nie zwolni do wojska
no, więc na pewno ;)

na pewno praca nie zwalnia z obowiązku odbycia służby wojskowej
Otóż to, inaczej panowie, którzy mogą trafić do wojska nie baliby się tak, że pracę stracą kiedy armia ich ścignie ;)

kangurzyca do mnie tez mozesz napisac:)

image
image
Jeśli poszedłby na studia np licencjat to w trakcie studiów może odbyc 6 tyg. przeszkolenie. 3 tyg. teorii i 3 praktyki. To chyba najmniej bolesne wyjście. Mój Paweł się nie załapał i pewnie będzie zmuszony odby służbę 3miesięczną dla absolwentów wyższych uczelni.

image

nie ma tez co robic problemu z wojska prawdziwy facet powinien odbyc pozadna szkole trwajaco 9 miesiecy a nie tylko byc pod parasolem ucieczki od woijska
wiesz, każdy ma inne pojęcie porządnego faceta:)))
ale twarda szkola przyda sie dla faceta.trzeba to odbebnic i koniec a nie uciekac i krecic jak tu nie isc do woja-przynajmniej cos pozytecznego dla swojego krazu zrobi.
w usa poborowy idzie do woja z hanorem a w polsce co tu zrobic aby uciec od tego obowiazku
ci co muszą z siebie robić "prawdziwych" facetów niech idą!ale dajmy ludziom wybór, co to znaczy ma isć i koniec??dla mnie to chore podejście:))
no tak,bo w stanach ten, ktory idzie do woja naprawde tego chce.wtedy latwo isc z honorem... u nas ida wszyscy, czy chca czy nie chca - trudno wymagac,zeby byli z tego zadowoleni.

u nas nusi byc obowiazek pojscia (i pewnie jest do tez w innych krajach) do woja bo jak by tego nie bylo to nikt by do woja nie chcial isc a nasze panstwo nie mialoby armi zwodowej.niech sie cisza ze to jest teraz 9 miesiecy a nie jak kiedys nawet 1,5 roku.
Olenka, ja nic nie polecam ;) tak tylko mówię ;) chociaż kuzyn mi mówił, że to się wcale nie tak rzadko zdarza. Nie chodzi o łapówkę, tylko o szczere przedstawienie sytuacji rodzinnej :)

A-Nitka, raczej kat. D ;) ale to po części ma związek z tym, co pisałam ;)

Niekoniecznie nikt by iść nie chciał. Jest sporo chłopaków po zawodówce na przykład, którzy chętnie do woja idą. Załatwiają sobie prawko na ciężarówki, dostają kasę...
Mój kuzyn na przykład marzył o zostaniu żołnierzem, a jak na ironię nie chcieli go wziąć z powodu jakiejś tam drobnej choroby w przeszłości. Ale chodził do wku, umawiał się na rozmowy i się udało.

Oleńka, kiedyś pracowalam w wojsku. Przyjeżdzali z poboru młodzi chlopcy, normalni, może trochę zagubieni i wystraszeni. Kiedy kończyli wojsko byli wulgarni, pili i palili. Czy to jest według ciebie prawadziwy meżczyzna? Nie wiem gdzie armia robi błąd w prowadzeniu żołnierzy. Jednak stwierdzam że nie jest to miejsce dla delikatnych i kulturalnych mężczyzn. No i chyba nie muszę mówić że amerykańska armia "trochę" różni sie od polskiej.

image
image
[b]Lista 2009 - http://buninka.dobrynet.pl/sluby2009.php[/b]
dokladnie,moj tata jest wojskowym,nie wyobrazam sobie rzeby moj maz byl taki sam ,nie chce zeby moj maz pozedl do wwojska zeby mu zryli pyche

image
kangurzyca to moj numer5777792

image
Tasia! mozesz cos wiecej napisac na ten temat( jesli chodzi o sluzbe na 6 tyg
) tez o tym slyszalam ale szczegolow nie znam,,,, moze byc tez na m@ila;)))

image
image
Nauka nie pomoże, studentów tez biora do wojska...
Mozna jesli ma sie znajomosci zaltwic kategorie "E"
- nie zdolny do słuzby w czasie wojny i pokoju...

Jesli ma sie znajomych lekarzy, to mozna fikcyjnie podac wade
wzroku, słuchu, serca, ewentualnie jakies zaburzenie psychotyczne
(schizofrenia), ale to juz nie tak łatwo...
Dla niektorych facetow problemem jest kategoria
"E": "Co? ja niezdolny do służby, no przeciez ja wyciskam 100 kilo i jestem prawie supermenem..." :)
aby nie odbyc sluzby wojskowej mozna wyjechac zagranice( ale to nie rozwiazanie na cale zycie) i trzeba sie wymeldowac. na koncu ksiazeczki wojskowej jest artykul: w ktorym jest ze kazdy obywatel ma prawo pracowac i mieszkac w innym kraju. na czas pracy poza granicami sluzba wojskowa jest zawieszona. wiec moze to jest jakies rozwiazanie.
powiem tak dostac ostatnio kategorie nie jest zaciekawie bo pozniej jak sie szuka pracy to dziwnie patrza, nie miec wojska jeszcze gorzej teraz jak sie szuka pracy jezeli chodzi o facetow to wszedzie pytaja czy po wojsku jak nie to do widzenia. teraz do wojska biora bez wzgledu na wiek i na to czy ma sie dzieci czy nie bo na dzieci sie dostaje kase i nikogo to nie obchodzi. szczerze to nie warto kombinowac tylko pogadac z szefem zeby po czekal te 9 miesiecy chyba ze maz pracuje na "czarno" to juz inna sparawa ale tak chyba nie mozna zwolnic kogos bo idzie do wojska. Lepiej niech idzie teraz bo i tak go wezma. 9 miesiecy mija bardzo szybko no przepustki co tydzien praktycznie. wiec nie wiem czy takie oplacalne jest kombinowanie
image
image

Inne tematy z forum Wesele bez ogłoszeń

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

do góry