Widok

jak wysuszyć plasterki pomarańczy?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Chciałam zrobić suszone pomarańcze i cytryny na choinkę, bo u synka w szkole mają taką i nie dość że cudnie wygląda to obłędnie pachnie. Więc kupiłam wszystko, pokroiłam, włożyłam do piekarnika i... Z jednej strony się zrobiły czarne, a z drugiej były wciąż miękkie. Piekarnik nie był mocno nagrzany, no i co chwilę przewracałam plasterki na drugą stronę. Ale mam starą kuchenkę, więc pomyślałam że sobie odpuszczę. Zrobiłam drugą porcję plastrów, położyłam na kaloryferze(lekko ciepłym, bo mamy ukrop w mieszkaniu) i tak leżą 3 dzień a na niektórych pojawiła się pleśń:P
tak więc może macie jakiś patent żeby to zrobić w miarę skutecznie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja obsuszałam zostawiając je poprostu na blacie w kuchni na kilka dni , jak zeschly z wierzchu kladlam na kaloryfer i tam dosuszałam - nigdy mi nie spleśniały ,
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
powiesiłam na 2 dni nad kuchenką i tyle. nie włączałam jej specjalnie. jak już były wysuszone z góry, to powiesiłam je na kaloryferze. własnie się suszą pomarańczki. cytrynki już pięknie wyschły
najprostszy sposób to polozyc plasterki cytrusów na kaloryferze:) sama tak kiedys robilam i ladnie oraz szybko sie ususzyly. a do tego pachnialo w calym domu!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
W suszarce do grzybów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja suszę w piekarniku, ale po pierwsze piekarnik nastawiony musi byc na minimalna temperature i drzwiczki od piekarnika koniecznie uchylone!

poza tym próbowałam tez suszyc na kaloryferach :)
Ja też suszyłam w piekarniku. Plasterki kroję dość cienko ok 0,5 cm i każdy posypuję cukrem (odrobinę). Dzięki temu ładnie się błyszczą po wyjęciu z piekarnika.

Też mam starą kuchenkę i nie od razu mi się udało, pierwsza partia się spaliła. Trzeba wyczuć temperaturę, potem idzie gładko:)

Powodzenia!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja susze na kaloryferze, mam ususzone juz plasterki pomaranczy, cytryny , limonki i jabłka jak i tez całą limonke z wycietymi łezkami

zrobilam juz sobie ozdobki , zawiesilam na sznurkach w rozny sposob to wszystko razem z laskami cynamonu i szyszkami

pomarancze z gozdzikami to pewnie znacie ale jest jeszcze jeden sposob na cudny zapach w mieszkaniu - obiera sie całą pomarancze , obtacza w cynamonie i gozdzikach , obwiazuje wstazka i wiesza - naprawde pachnie cudnie
kurcze ja z suszeniem nie mam problemu --> kaloryfer, ale kurcze jak to robicie że jest zapach? w tym roku posypałam pomarańcze cynamonem i przyprawą korzenną i nic :-/ przed rokiem też powbijałam wzorkami gożdzik iw całe pomarańcze i też 0 zapachu :-(
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja kładłam na podłodze w łazience - najcieplej, poza tym duża powierzchnia (mamy stare kaloryfery), a jednej łazienki rzadko używamy. Co jakiś czas przewracałam na drugą stronę i po jednej dobie już spokojnie gotowe.
Właśnie, cytrynę w tym roku ususzę! Bo mam tylko pomarańcze i jabłka zawsze.
Ja zawsze suszę na kaloryferze i nigdy nie było z tym problemu - po jednym dniu nadają się do wieszania. Ale plasterki robię cienkie, takie na 2mm. No i kładę je bezpośrednio na kaloryferze, ewentualnie na czymś co przepuszcza powietrze z dołu, na górze nic nie kładę. Raz położyłam na papierze i dopiero sru na kaloryfer i spleśniały.

Potem wbijam w nie goździki, a na środku przymocowuję złotą nitką gwiazdkę anyżu i też robię pętelkę ze złotej nitki. Zapach jest, ale to zależy od samej pomarańczy i do świąt to zapach raczej się nie utrzyma... przynajmniej u mnie.
image
a masz jakieś zdjęcia tego? pokaż koniecznie:)

włączyłam kaloryfery dzisiaj na noc i będę suszyć, to moja ostatnia próba będzie:)
Zdjęcia jakieś mam, ale słabe. Może jednak będzie widać mniej więcej. O wiele lepiej wygląda to na żywej choince;p

image

Uploaded with ImageShack.us

image

Uploaded with ImageShack.us
image
Zapach czuć najlepiej gdy przychodzi się do domu po dłuższej nieobecności. Gdy siedzisz w domu cały czas to zapachu nie czuć bo ludzki mózg 'zeruje' zapach, który czuć powyżej 30 sekund.
a jak kaloryfera brak to co?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
a gdzie kupujesz ten anyz?
Anyż jest teraz do kupienia w Lidlu w dobrej cenie, laski cynamonu również
Uchylony piekarnik to chyba klucz do sukcesu :) ja sypalam jeszcze cukrem, wtedy sie ladnie skrystalizowaly :)
W ubiegłym roku nasza choinka była ubrana w plasterki cytrusów ;) suszyłam w suszarce do grzybów ;)

plasterki cytryny, limonki, pomarańczy, grapefruitów (2 kolory)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
O jaaa juz czuje te zapachy w wyobrazni :)
Ja mialam pomarancze, cytryny i upieczone pierniczki :)
kilka pierniczków też powiesiliśmy ;)
(oczywiście sami robiliśmy i malowaliśmy)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

do góry