Widok

jak zrobić klopsa lub pieczeń rZymską?

dziewczyny wspomóżcie jak upiec klops żeby dobrze wyszedł?
jakoś nie mam na niego dobrego sposobu bo zawsze mi sie kruszy.
Chciałabym "wykorzystać" go obiadowi a później na chlebek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja robie pieczeń rzymska z mięsa mielonego tzw,chlebek z niego wychodzi ale niewiem czy o to chodzi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja zawsze robię dokładnie tak jak mielone kotlety... mięso mielone (najczęściej mielona szynka+jakieś drobiowe), namoczona bułka, sol, pieprz, jakieś zioła-jeśli lubisz-i woda (ja daje mniej więcej 1/3 szkl na 1 kg mięsa) no i trzeba wyrabiac dość długo, aż mięso będzie takie klejące... wtedy wkładasz do blaszki i do piekarnika na 190 stopni i pieczesz aż patyk będzie suchy. mi się nic nie rozwala...

mozesz do surowej masy mięsnej dodać np. oliwki, suszone pomidory, pieczarki podsmażone.
a klops to chyba zaiwera jajka gotowane na twardo obrane i całe włożone do środka .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Asiunia - po co dodajesz wodę? nigdy o tym nie słyszałam :] co ona daje?

ogólnie robię podobnie jak Asiunia :] czyli mięso jak na mielone :]

do tego starkowane warzywa (marchewka, pietruszka, seler), posiekana i podsmażona cebulka, koperek :]

można w środek włożyć ugotowane na twardo i obrane jajka :]

oj dawno już nie robiłam ;P ostatnio w jakiejś gazecie nawet widziałam przepis :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia, wodę daję, żeby masa była bardziej puszysta.
z resztą robię tak, bo moja mama i babcia tak robią.
dopiero niedawno oświeciłam sie dlaczego...w Kuchennych Rewolucjach pani Gessler też kazała im dodawać wode do mielonego, bo to daje puszystość mięsu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
oooo :)))) dobrze wiedzieć :D następnym razem wypróbuję :]

do zwykłych kotletów mielonych też dajesz wodę? albo do pulpecików?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
też:)
a do pulpecików zamiast bułki daje kaszę manną.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kulinaria

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

do góry