Widok

jak zrobić płyn do baniek mydlanych?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Powszechnie wiadomo, że kupny płyn jest inny niż ten domowej roboty. ja probowałam juz z myśła, płynu do naczyń itp. ale bańki są słabsze, pekaja szybko albo po prostu seryjnie sie nie udaja:) Macie jakies wyprobowane przepisy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W Tesco można kupić płyn do baniek 6 buteleczek 1 zł, bańki super.
http://vaila.pl/
http://odbiorybudowlane.com.pl/
Płyn Ludwik i odrobina gliceryny, żeby bańki tak szybko nie pękały. Proporcji nie znam, przepis zasłyszany i podobno rewelacyjny.
image
image
a takie płyny z netu ktos moze wyprobował w duzych baniakach 1l?
w Tesco byl kiedys rewelacyjny plyn 1 litr kosztowal 3 zl niestety od paru miesiecy go nie ma sprzedazy a bardzo ciezko jest zrobic w tej chwili z czegos ja tez juz probowalam wszytskiego i niestety nie ma szans
w tym sklepie z zabawkami koło Mama i ja mają płyny do baniek :) nie wiem jak z jakością :) jak chciałam kupić - to akurat chwilowo nie mieli - czekali na dostawę :] są litrowe i 0,5l :)
Kupiłam kiedys litrowy w akpolu.
A i szampon jest lepszy niż płyn do naczyń.
Ja zawsze robiłam z płynu do mycia naczyń + trochę cukru :) już nie pamiętam dokładnie, ale cukier chyba dodawał koloru
image
Kompletny przepis na profesjonalne duże banki mydlane!
http://boungler.pl/forum/showthread.php?tid=1709&pid=15096#pid15096
na pewno wszyscy maja te skladniki w domu :P
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
na targu na pasie strtowym na zaspie jest koles z zabawkami
ON zawsze ma płyn do baniek

1 litr za 10 zł

To zależy jaki chcesz zrobić płyn?
- Płyn do małych baniek?
- Płyn do gigantycznych baniek?

Przepis podaję poniżej, ale zanim go przeczytasz musisz wiedzieć że bańki aby nie pękały muszą mieć warunki. Najlepiej je puszczać rano lub wieczorem kiedy występuje duża wilgotność powietrza. Pełne słońce to śmierć dla banieczek - a to dlatego że zwyczajnie błyskawicznie z nich odparowuje cieniutka warstwa wody.

W internecie jest bardzo dużo głupich przepisów, które napisane są przez osoby nie mające nic wspólnego ze światem baniek mydlanych. Więc mało która receptura jest dobra.

Polecam, zbliża się wiosna, będą lepsze warunki do zabawy na zewnątrz. Na forum jest spora grupa ludzi, którzy mają już opracowanych wiele receptur i można z nich darmowo korzystać.

Przepis na płyn do dużych baniek mydlanych, pochodzi ze strony Forum wielbicieli baniek mydlanych: http://www.baniek.pl

- Woda 2 litry, może być jak najbardziej z kranu, jeżeli masz wodę chlorowaną lub twardą - użyj demineralizowanej (można ją nabyć praktycznie w każdym markecie i na stacji paliw).
- Detergent 225 ml płynu do naczyń FAIRY!, cytrynowy (nie używać FAIRY z dodatkami balsamów i innych extra dodatków)
- Lubrykant 3g - Surgilube (choć górna granica to nawet 22,5g na 1 litr wody!)
- Glikol 0,4g (tj. ~0,4ml) (PEG-400 Alkohol polietylenowy). Jeżeli nie masz dostępu do glikolu możesz zastosować J-Lube w ilości 1 grama
- Gliceryna (99,7%) - 20 ml

Powyższy przepis to autentyczna receptura, nad która długo pracowano aby uzyskać dobry efekt. Jeżeli macie problem z pozyskaniem tych trudniejszych składników, wystarczy napisać maila i chętnie się podzielimy.

Ważne szczegóły:
- wszystko należy mieszać w temperaturze około 35-40"C. Gotowy płyn do baniek musi całkowicie wystygnąć. Ciepły płyn = pękające bańki (musi mieć temperaturę otoczenia), dobrze też jeżeli przegryzie się przez 8-12 godzin.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
na Chyloni w hurtowni zabawek na puckiej, kolo hurtowni zniczy ,(stary tartak)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trening siłowy w ciąży (6 odpowiedzi)

Witajcie. Jestem w 9 tygodniu pierwszej ciąży. Do tej pory ostro trenowałam - treningi siłowe -...

szukam niani Redłowo Wzgórze św. Maksymiliana (7 odpowiedzi)

Witam, poszukuję niani na okres wakacji dla dwójki dzieci, Syn jest samodzielny i w lipcu będzie...

jak żyć po śmierci jedynego dziecka ? (23 odpowiedzi)

22 lipca 2016 straciłam mojego jedynego ukochanego Syna ...miał zaledwie 25 lat... Poszedł spać i...

do góry