Widok
Zespol VIVA To sciema..... podpisujesz z nimi umowe placisz 4500zl(choc nie wiem skad taka cena jak biora ponad 5000) za sam zespol za samo wesele!!!!! ....chyba ze dacie sobie wcisnac inne pomysly, to mozecie zaplacic nawet 10000zl, a potem na weselu pojawia sie inny sklad niz zamawialiscie..... tak moja moja siostre ktora sie pobierala, potraktowal zespow viva i celebes szczerze odradzam
Wszystkim parom proponuję przy rozliczaniu się z zespołem aby żądały rachunku.Jeśli nie będą chcieli wystawić -nie płacić.Uporządkuje to rynek muzyczny i oczyści z oszustów.Normalna stawka wśród zespołów zarejestrowanych to 1000 zł netto.Za gwiazdy trzeba zapłacić około 3000 zł.W tym roku będą nasilone kontrole Policji i ZAiKS-u na weselach.Kara wynosi 5 tys.zł,a najniższy wyrok w sprawie oszustwa dla restauracji na Kaszubach wyniósł 15 tys.zł.Toczą się jeszcze 2 sprawy.Parom proponuję wybierać zespoły spośród kilkunastu legalnie działających na Pomorzu,można je znaleźć np.w Panoramie Firm lub na stronach internetowych,jeśli podają NIP i REGON.Wybierając firmę ma się gwarancję,że przyjadą na wesele i zagrają na wysokim poziomie,w razie problemu można ich podać do sądu o odszkodowanie a ich wizerunek i nazwa ucierpi.Zamawiając zespoliki-krzaki o zmieniających się nazwach narażacie się na problemy na weselu i kary.Pozdrawiam,zespól MASSUANA,który od 20 lat gra pod tą sama nazwą i wystawia rachunki.

Szanowny Bronku!Jeśli para młoda godzi się zapłacić 4000 tys.zł jakiemuś zespołowi za udawanie to nic nie zrobimy.Jeśli tak zapisała w umowie,to ich problem.Znam zespół,który śpiewa 3 piosenki,3 kolejne włącza w oryginale np. Jennifer Lopez.,stoi za instrumentami,goście się bawią i mówią,że jest super impreza.Zespół kilkunastoosobowy,znany z telewizji występuje na imprezie za 20 tys.zł i nie śpiewa podczas 2 -godzinnego "wystepu" żadnej piosenki na żywo...Klient płaci i nie wnika w szczegóły

.

.
2800 zł to brały zespoły przeciętnej jakości w 2000 r.Nie mam absolutnie nic do tego zespołu z sąsiedniej miejscowości tylko pytanie do Pary Młodej.Czy dostaniecie rachunek z poświadczonym zgłoszeniem do Warszawy imprezy weselnej?Licząc koszty podatku,ZUS i praw autorskich z 2800 zł zostaje im 1200 zł na 3 osoby czyli 400 zł na osobę minus amortyzacja środków trwałych.Wątpię aby ktokolwiek chciał grać za około 300 zł za noc.Czasem warto włączyć myślenie.Co będzie,jeśli na weselu pojawi się policja z inspektorem ZAiKS-u ?Kara wynosi 5 tys.zł...
Panie Tomku
Zapomniał Pan napisać, że kara 5.000zł to mały pikuś. W wypadku takiej kontroli przy stwierdzeniu "nielegalności" muzyki może dojść nawet do przerwania wesela. Bynajmniej z punktu muzycznego...
Jednego tylko nie rozumiem. Dlaczego piętnuje Pan zespoły grające za małe pieniądze? Jeśli muzycy chcą grać wesele za 300zł na głowę - niech tak robią. Na rynku muszą być i tańsi i drożsi. Każdy klient wie, że za niską ceną idą jakieś oszczędności i na takie się decyduje. To tak jak kupowanie mięsa w Biedronce - jest tańsze, ale czy równie dobre jak to z renomowanych ubojni?
Zapomniał Pan napisać, że kara 5.000zł to mały pikuś. W wypadku takiej kontroli przy stwierdzeniu "nielegalności" muzyki może dojść nawet do przerwania wesela. Bynajmniej z punktu muzycznego...
Jednego tylko nie rozumiem. Dlaczego piętnuje Pan zespoły grające za małe pieniądze? Jeśli muzycy chcą grać wesele za 300zł na głowę - niech tak robią. Na rynku muszą być i tańsi i drożsi. Każdy klient wie, że za niską ceną idą jakieś oszczędności i na takie się decyduje. To tak jak kupowanie mięsa w Biedronce - jest tańsze, ale czy równie dobre jak to z renomowanych ubojni?
Wyczuwam w Pańskiej wypowiedzi dyskretną aluzję. Rozumiem, że w taki sposób chce Pan zdobyć klientów. Zastanawia mnie tylko jedno...Po co stresuje Pan Pary Młode, które i tak mają podpisane umowy, jakąś kontrolą na weselu?? Przecież mamy wystarczająco dużo nerwów, w związku z przygotowaniami!! Można wywnioskować, że byłby Pan gotów nawet sam, taką kontrolę załatwić, tylko po to, by wykurzyć konkurencję. Widzę, że kieruje się Pan zasadą "każdy orze jak może". Żałosne.
Małe sporstowanie do wszystkich znawców prawa :) wesele to jest impreza zamknięta i jedyne co moze zrobic policja to poprosic o pokazanie oplaty do zaiksu na odtwarzanie muzyki i ewentualnie poprosic od zespolu metryczke i to wszystko w tym temacie ( zespol moze grac za darmo bo jest to rodzina), ale widze ze najwiekszym problemem dla wszystkich bedzie pan Tomasz z zespołu Massuana który chyba ma problem z obstawieniem terminow i bedzie podkladal innym swinie.Pewnie doskwiera brak zlecen i tyle w temacie.
Do muzyk.Jaka metryczkę może obejrzeć policja u zespołu?Urodzenia?Każda usługa objęta jest umową zleceniem,nawet jeśli gra się za darmo,w tym wypadku jest to tzw.domiar np.3000 zł za imprezę. Jeśli chodzi o brak zleceń to podpisuję od 3 do 12 umów na jeden termin dla 3 moich zespołów,kilku innych zaprzyjaźnionych oraz fotografów i kamerzystów z całej Polski.
Pary Młode same się stresują,nie pytając zespołów o podstawowe kwestie jak chociażby wystawienie rachunku.Czy Pani kupując telewizor w sklepie za 3 tys.zł nie chce paragonu i gwarancji ? Nasz zespół ma "konkurencję" w Polsce w liczbie kilkunastu legalnie działających i zarejestrowanych firm,wykonawców śpiewających na żywo i mających własne aranżacje.
Kilka osób z Gdańska już wpadło na pomysł kontroli podczas wesel.Będą od czerwca odwiedzali wszystkie lokale,w których grają zespoły-krzaki i zgłaszali to na policji.Te osoby,to zawodowi muzycy,których kapele się rozpadły przez nie uczciwa konkurencję.
Tutejsze forum to świetne pole do popisu dla urzędów skarbowych,nazwy zespołów i ich ceny !
Cena zespołu stanowi tajemnicę handlową między stronami.
Kilka osób z Gdańska już wpadło na pomysł kontroli podczas wesel.Będą od czerwca odwiedzali wszystkie lokale,w których grają zespoły-krzaki i zgłaszali to na policji.Te osoby,to zawodowi muzycy,których kapele się rozpadły przez nie uczciwa konkurencję.
Tutejsze forum to świetne pole do popisu dla urzędów skarbowych,nazwy zespołów i ich ceny !
Cena zespołu stanowi tajemnicę handlową między stronami.
Ty masz chłopie jakiś problem!
Mimo, że Cię nie lubię, dam Ci całkiem za darmo radę (jak chcesz to sobie od niej zapołać podatek, ZAiKS, a może nawet daj komuś w łapę ;)) Uwaga: negatywne wypowiedzi o konkurencji nie służą Twojemu biznesowi. Większość ludzi postrzega Cię teraz jako złośliwego, sfrustrowanego służbistę i kapusia. Ja bym Cię na żadnej imprezie nie chciał. Wiem co mówię, bo zawodowo zajmuję się takimi rzeczami. Jak nie wierzysz, to zobacz wypowiedzi pod swoim adresem i te punkciki pod Twoimi wypowiedziami.
p.s. nieuczciwą się pisze łącznie ;))
Mimo, że Cię nie lubię, dam Ci całkiem za darmo radę (jak chcesz to sobie od niej zapołać podatek, ZAiKS, a może nawet daj komuś w łapę ;)) Uwaga: negatywne wypowiedzi o konkurencji nie służą Twojemu biznesowi. Większość ludzi postrzega Cię teraz jako złośliwego, sfrustrowanego służbistę i kapusia. Ja bym Cię na żadnej imprezie nie chciał. Wiem co mówię, bo zawodowo zajmuję się takimi rzeczami. Jak nie wierzysz, to zobacz wypowiedzi pod swoim adresem i te punkciki pod Twoimi wypowiedziami.
p.s. nieuczciwą się pisze łącznie ;))
Trochę nie w temacie, ale dla mnie jest rażące to, że człowiek, który chwali się na tym forum tytułem naukowym (mgr inż.) popełnia błędy ortograficzne... "nie" z przymiotnikiem piszemy łącznie, a więc nie "nie uczciwa" lecz "nieuczciwa"; wcześniej pojawiło się "ździwienie" o zgrozo... Nie muszę dodawać, że takie szczególiki wpływają na wiarygodność firmy.
" Co będzie,jeśli na weselu pojawi się policja z inspektorem ZAiKS-u ?" Nie strasz Pan nie strasz...... jaka policja... ZAiKS z tego co mi wiadomo opłacają sale czyli organizatorzy imprezy a "Czasem warto włączyć myślenie" i dogadać się z zespołem, niech mi zagrają taniej a bez zbędnej i kosztownej biurokracji, wesele to nie koncert, są jeszcze inne koszty.
Panie Tomaszu jak ja sobie wynajmę salę na wesele to nikt z zewnątrz nie ma prawa mi wchodzić na moją prywatną imprezę, żadna policja bez konkretnego powodu, żadna kontrola, jedynie właścicieli sali mogą skontrolować, ale nikogo z moich gości, którzy obojętnie czy siedzą za stołem czy grają na jakimś instrumencie!
Do Aniulka - przepraszam za błędy,rzeczywiście korzystam od niedawna z nietypowej klawiatury,znikają polskie znaki,pojawiają się spacje zamiast liter.W powyższym tekście naniosłem kilka poprawek.
Janina2 jeśli zrobi sobie wesele w domu to trzeba mieć nakaz prokuratora.A ten konkretny powód to gra nielegalnego zespołu na imprezie w lokalu czyli przestępstwo skarbowe.Przez takie osoby szerzy się dziadostwo ,aby taniej,aby było,przecież są inne koszty na weselu.Mam pytanie DO WSZYSTKICH.Kto z państwa zaangażował profesjonalny,legalnie działający zespół.Proszę o nazwy.
Janina2 jeśli zrobi sobie wesele w domu to trzeba mieć nakaz prokuratora.A ten konkretny powód to gra nielegalnego zespołu na imprezie w lokalu czyli przestępstwo skarbowe.Przez takie osoby szerzy się dziadostwo ,aby taniej,aby było,przecież są inne koszty na weselu.Mam pytanie DO WSZYSTKICH.Kto z państwa zaangażował profesjonalny,legalnie działający zespół.Proszę o nazwy.
nie rozumiem krucjaty pana Dorniaka... czy ktoś może mi wyjaśnić o co tu właściwie chodzi?! troszkę się już pogubiłam...
Zespół, z którym podpisaliśmy wraz z Narzeczonym umowę posiada wszelkie dokumenty potrzebne do prowadzenia przez nich legalnej działalności muzycznej. Nie wymienię ich nazwy, bo sami nie wykazują potrzeby/chęci nachalnego przypominania o sobie na tym forum.
Zespół, z którym podpisaliśmy wraz z Narzeczonym umowę posiada wszelkie dokumenty potrzebne do prowadzenia przez nich legalnej działalności muzycznej. Nie wymienię ich nazwy, bo sami nie wykazują potrzeby/chęci nachalnego przypominania o sobie na tym forum.
Odnoszę wrażenie, że Pańskie wypowiedzi mają być formą autoreklamy. Jest to strasznie irytujące i zgodzę się z przedmówcą/czynią, że robi Pan to zbyt nachalnie. Nie tędy droga. Można zareklamować się w bardziej dyskretny sposób, nie stresując (strasząc) przy tym osób, mających mnóstwo na głowie. I co tu ma do rzeczy, czy ktoś zażądał rachunek czy nie?? Skąd Pan może wiedzieć, kto rozlicza się z podatku, a kto nie?? Z tego co się orientuje, jest tak jak ktoś wspomniał. Jeśli w restauracji właściciele chcą puszczać muzykę, muszą rozliczyć się z ZAiKS-em, płacąc miesięczny abonament!
słuchajcie jestesmy z Elblaga tam dobre zespoły biora od 3 tys w z wyz i nie ma problemu z recerwacjami, jak widac Gdanskie zespoły czy pseudozespoły wpadły w swoja własna pułapke... Skoro DJ biora około 1000-2000zł to jak zespoł min 2osoby moze wziac 1000zł????? to jest absurd, radze młodym parom nie kierowac sie cena, tylko jakoscią muzyczna,
Ostatnio się zastanawiałem,dlaczego mamy tak dużo zleceń z okolic Elbląga a Pan to wyjaśnił.Ludzie płacą za zespoły 4-5 tys zł i są zadowoleni z ceny i jakości a przecież te rejony są uboższe.W Trójmieście mamy piekiełko,zaniżanie cen,aby tylko klient nie uciekł.
Podpisując umowę zlecenie z zespołem musi Pani mieć formułkę,że rozliczenie nastąpi na podstawie rachunku lub faktury i że zespół bierze odpowiedzialność za formalności związane ze zgłoszeniem imprezy weselnej do instytucji chroniących prawa autorskie i producenta.W razie kontroli to zespół będzie się tłumaczył z braku dokumentów i zapłaci 5 tys. zł kary a nie Para Młoda.Chodzi tylko i wyłącznie o przestrzeganie prawa.Pozdrawiam Pary Młode,piszę to dla Waszego dobra.
Podpisując umowę zlecenie z zespołem musi Pani mieć formułkę,że rozliczenie nastąpi na podstawie rachunku lub faktury i że zespół bierze odpowiedzialność za formalności związane ze zgłoszeniem imprezy weselnej do instytucji chroniących prawa autorskie i producenta.W razie kontroli to zespół będzie się tłumaczył z braku dokumentów i zapłaci 5 tys. zł kary a nie Para Młoda.Chodzi tylko i wyłącznie o przestrzeganie prawa.Pozdrawiam Pary Młode,piszę to dla Waszego dobra.
Tutaj też dobry zespół kosztuje od 3 tys w zwyż, ale właśnie o to chodzi, żeby cena szła w parze z jakością muzyki (jaki skład mają zespoły i jak i na czym grają) Mimo, że każdy chce zapłacić jak najmniej to jednak nie da się przeskoczyć pewnych widełek i to jest zrozumiałe, ale po co dokładać dodatkowe koszty - rachunki itp. o co bulwewrsuje sie p. Tomasz, którego totalnie nie rozumiem - zamiast pójść na rękę i zdobywać klientów dogadując się z nimi to ich odstrasza.
i tak powiem :)..pantomas z nie mylić z fantomasem ma potężną rację że walczy jak lew żeby wszyscy płacili dużo i zabierali rachunki i paragony i faktury i co tam jeszce na tym swiecie jest.i wytępić należy zespoły krzaki (ale nie zespół KRZAK) co małą chcą zarabiać,może uprawiają one(te zespoły )swojego rodzaju sadomasochizm lub też jak kto woli BDSM.
I pantomas z powiniem lub też może chce albo już działa aby paragony fiskalne i faktury itp wystawiali żli niedobrzy nigdzie niezrzeszeni(?) prawnicy lekarze prostytutki bo to przecież też jest masa ludzi którzy powinni i muszą odprowadzać podatki itp tylko jest jedno malutkie pytanie CZY starczy panu tomaszowi odwagi pieniędzy i siły i miłości aby ruszyć PRZECIWKO chociażby prawnikom?
ps. takie przysłowie Kto się żeni i buduje tego się nie żałuje :))
I pantomas z powiniem lub też może chce albo już działa aby paragony fiskalne i faktury itp wystawiali żli niedobrzy nigdzie niezrzeszeni(?) prawnicy lekarze prostytutki bo to przecież też jest masa ludzi którzy powinni i muszą odprowadzać podatki itp tylko jest jedno malutkie pytanie CZY starczy panu tomaszowi odwagi pieniędzy i siły i miłości aby ruszyć PRZECIWKO chociażby prawnikom?
ps. takie przysłowie Kto się żeni i buduje tego się nie żałuje :))
Co do zasady grzywna administracyjna, bo z taką mamy tu do czynienia nie musi wynosić 5000 zł, a może być dużo niższa.
Jednakże dokonano tu błędnej kwalifikacji prawnej, ponieważ do odpowiedzialności z tytułu ZAiKS stosuje się artykuł 422 kodeksu cywilnego dotyczący odpowiedzialności odszkodowawczej (wyrok sądu apelacyjnego w Krakowie).
Jednakże dokonano tu błędnej kwalifikacji prawnej, ponieważ do odpowiedzialności z tytułu ZAiKS stosuje się artykuł 422 kodeksu cywilnego dotyczący odpowiedzialności odszkodowawczej (wyrok sądu apelacyjnego w Krakowie).